WedAMCESTE_August+0200RAugAMCEST_CCEST+02:00+02:00
WedAMCESTE_August+0200RAugAMCEST_WedAM2023
WedAMCESTE_August+0200RAugAMCEST_Aug+02003CEST08

„Nové genomické techniky šlechtění: Cesta k udržitelné produkci potravin?“

  https://bezpecnostpotravin.cz/nove-genomicke-techniky-slechteni-cesta-k-udrzitelne-produkci-potravin/   Vydáno: 30. 8. 2023 Autor: VÚRV   Foto: VÚRV Předsedkyně vědeckého výboru GMO byla pozvána na akci, pořádanou v pátek 25. srpna 2023 v rámci 49. ročníku agrosalónu Země živitelka pod záštitou europoslankyně Michaely Šojdrové a ministra zemědělství Marka Výborného. Paní europoslankyně vysvětlila základy nové legislativy, ministr i jeho náměstek vysvětlili pozici ČR a kroky, které budou vést na půdě evropského parlamentu. Při své prezentaci doc. Ovesná zdůraznila význam nových technik a možností editace genomu, vyslovila se kladně k návrhu nové legislativy. Závěrem M. Šojdrová vyjádřila potěšení, že na tak širokém fóru mají nové genomické techniky širokou podporu. doc. RNDr. Jaroslava Ovesná, CSc.předsedkyně Vědeckého výboru pro geneticky modifikované potraviny a krmiva   Podrobnosti o jednání a k dané problematice najdete v článku „GMO ne, NGT ano. Česko podporuje genomické techniky šlechtění, vítá návrh Komise na rozvolnění pravidel“ autorky Anety Zachové, zveřejněném 29. 8. 2023 na serveru EURACTIV.cz   ...

WedAMCESTE_August+0200RAugAMCEST_CCEST+02:00+02:00
WedAMCESTE_August+0200RAugAMCEST_WedAM2023
WedAMCESTE_August+0200RAugAMCEST_Aug+02003CEST08

Oslavte Dožínky na pražské Letné v sobotu 2. září

https://bezpecnostpotravin.cz/oslavte-dozinky-na-prazske-letne-v-sobotu-2-zari/

Oslavte Dožínky na pražské Letné v sobotu 2. září

Vydáno: 30. 8. 2023
Autor: Ministerstvo zemědělství

 

 

Zveme vás v sobotu 2. září na pražskou Letnou oslavit DOŽÍNKY! Čeká vás pestrý program pro celou rodinu, soutěže a divadla pro děti, ukázka hospodářských zvířat a zemědělské techniky. Program Dožínek obohatí i Národní zemědělské muzeum ukázkou historických zemědělských strojů přímo na Letenské pláni. Po celý den bude navíc otevřeno celé Národní zemědělské muzeum včetně vyhlídkové terasy návštěvníkům zdarma.

Příloha

Více informací, program: ZDE

 

Zdroj: NZM, Dožínky na Letné

WedAMCESTE_August+0200RAugAMCEST_CCEST+02:00+02:00
WedAMCESTE_August+0200RAugAMCEST_WedAM2023
WedAMCESTE_August+0200RAugAMCEST_Aug+02003CEST08

Nutriční a senzorická hodnota alternativ masa

https://bezpecnostpotravin.cz/nutricni-a-senzoricka-hodnota-alternativ-masa/ Vydáno: 30. 8. 2023 Autor: Společnost pro výživu   Foto: Shutterstock Společnost pro výživu publikovala článek „Nutriční a senzorická hodnota alternativ masa“ v časopise Výživa a potraviny 4/2023. Abstrakt Alternativy výrobků živočišného původu hrají stále důležitější roli ve výživě nejen vegetariánů a veganů. Cílem předkládané práce je monitoring kvality 16 vzorků alternativ masa a výrobků z nich prodávaných v malospotřebitelských baleních; do senzorické analýzy byl navíc zahrnut vzorek masného výrobku pro porovnání organoleptických vlastností. V analyzovaných vzorcích bylo zastoupení hlavních živin, a tedy i jejich poměr, velmi variabilní. Byl zjištěn obsah tuku v rozpětí 0,2-22,5 g/100 g, obsah bílkovin 6,7-57,4 g/100 g a obsah sacharidů 1,2-37,8 g/100 g. Kvalita tuku byla též rozdílná, o čemž svědčí i rozpětí podílu nasycených mastných kyselin 7,0-47,0 %. V rámci senzorické analýzy předčily živočišný vzorek 3 rostlinné alternativy masa, u většiny z nich byla však zaznamenána senzorická jakost nižší. Klíčová slova: obsah živin, složení mastných kyselin, tofu, tempeh, seitan   Celý ...