Projekt „Kontaminace ryb z volných vod“
https://bezpecnostpotravin.cz/projekt-kontaminace-ryb-z-volnych-vod/ Vydáno: 25. 8. 2023 Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe Ve spolupráci Ministerstva zemědělství (Odbor bezpečnosti potravin) a Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích (Fakulta rybářství a ochrany vod, Jihočeské výzkumné centrum akvakultury a biodiverzity hydrocenóz) proběhl v letech 2019 – 2021 projekt, jehož cílem bylo posoudit zatížení nejčastěji lovených a konzumovaných druhů ryb vyskytujících se ve významných rybářských revírech ČR z hlediska obsahu významných cizorodých (kontaminujících) látek v jejich mase. Výsledky studie byly porovnány také s výstupy podobného projektu, který proběhl v letech 2006 – 2010. Chov a lov ryb má v České republice dlouholetou tradici. Konzumace mořských a sladkovodních ryb je pro člověka důležitá, protože obsahují omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které jsou pro člověka nezbytné, jelikož jeho organizmus si je nedokáže sám vyrobit. Dále ryby obsahují řadu dalších, pro člověka významných, živin (např. kvalitní bílkoviny nebo důležité vitamíny). Vyvážená strava s obsahem ryb se podílí na prevenci onemocnění srdce a ...