TueAMCESTE_August+0200RAugAMCEST_CCEST+02:00+02:00
TueAMCESTE_August+0200RAugAMCEST_TueAM2023
TueAMCESTE_August+0200RAugAMCEST_Aug+02002CEST08

Dieta a dietní omezení při alergii na ryby

 

https://bezpecnostpotravin.cz/dieta-a-dietni-omezeni-pri-alergii-na-ryby/

Vydáno: 29. 8. 2023
Autor: Společnost pro výživu

 

Foto: Shutterstock

Společnost pro výživu publikovala článek „Dieta a dietní omezení při alergii na ryby“ ve Zpravodaji pro školní a dietní stravování 4/2023.

 

 

Zdroj: Společnost pro výživu

TueAMCESTE_August+0200RAugAMCEST_CCEST+02:00+02:00
TueAMCESTE_August+0200RAugAMCEST_TueAM2023
TueAMCESTE_August+0200RAugAMCEST_Aug+02002CEST08

SZÚ: Monitoring dietární expozice člověka v ČR

  https://bezpecnostpotravin.cz/monitoring-dietarni-expozice-cloveka-v-cr-2023/ Vydáno: 29. 8. 2023 Autor: Centrum zdraví, výživy a potravin SZÚ   Foto: Shutterstock Pět monitorovacích projektů pro potraviny a zdraví. V monitorovacím období roku 2022 probíhalo celkem pět dílčích projektů. Systém vzorkování potravin se opírá o metodické požadavky na hodnocení dietární expozice založené na principech tzv. Total Diet Study (TDS). Projekt vzorkování potravin v ČR Vzorkování je prováděno tak, že reprezentuje „obvyklou českou stravu“. Průběžně dochází k obměně míst odběru vzorků potravin. Pokrytí všech regionů v ČR. Během více než 2 let se v jednom běhu se posbírá více než 3000 různých základních druhů potravin v tržní síti. Projekt monitoringu potravin na bázi geneticky modifikovaných organismů (GM) Především jde o naplňování principů předběžné opatrnosti ve vztahu k možné přítomnosti neschválených zdravotně netestovaných GM produktů na trhu. Jde o kontrolu kvality, zda nedochází ke klamání spotřebitele. Přítomnost GMO musí být v ČR povinně značena. Projekt toxinogenní plísně v potravinách Pravidelně se opakuje i monitoring vybraných toxinogenních plísní v potrav ...

TueAMCESTE_August+0200RAugAMCEST_CCEST+02:00+02:00
TueAMCESTE_August+0200RAugAMCEST_TueAM2023
TueAMCESTE_August+0200RAugAMCEST_Aug+02002CEST08

V červenci pražští hygienici zkontrolovali 167 provozoven stravovacích služeb

  https://bezpecnostpotravin.cz/v-cervenci-prazsti-hygienici-zkontrolovali-167-provozoven-stravovacich-sluzeb/ Vydáno: 29. 8. 2023 Autor: HSHMP   Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”) letos v červenci provedla celkem 167 kontrol provozoven poskytujících stravovacích služeb (viz graf č. 1). Jedná se o provozovny typu restaurace, stánky, bufety, cukrárny, zaměstnanecké jídelny nebo stravovací provozy v zařízeních sociálních služeb. Za zjištěné nedostatky HSHMP uložila 26 finančních sankcí v celkové výši 140 000,- Kč. Oproti stejnému období loňského roku pražští hygienici zkontrolovali o 43 provozoven více, současně navíc uložili dvě finanční sankce. 25 kontrol v červenci hygienici provedli na základě podnětů od veřejnosti. Ty se převážně týkaly nedostatečné provozní hygieny a stavebně technického stavu provozoven stravovacích služeb. Graf č. 1: Zdroj dat: HSHMP – časové období: červenec 2023 Zdravotní problémy po požití pokrmu v provozovně mohou lidé hlásit prostřednictvím formuláře na internetových stránkách pražské hygieny Státní zdravotní dozor prováděný hygienickou službou v provozovnách poskytujících stravovací služby je velmi důležit ...