Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/prvni-uroda-ceske-zeleniny-je-v-prodeji/
Vydáno: 27. 4. 2023
Autor: Zelinářská unie Čech a Moravy
Foto: Shutterstock
Tisková zpráva – Zelenina od českých a moravských pěstitelů se vrací zpět do našich obchodů. Pravidelné informace o průběhu zelinářské sezony Zelinářská unie Čech a Moravy z.s. (ZUČM) nabízí na svých webových stránkách.
Jarní období s sebou přináší i nabídku české a moravské zeleniny z nové sklizně. Chladnější počasí, které letošní jaro provází zelinářskou sezonu lehce zpožďuje, ale navzdory tomu se česká zelenina sklízí a dodává všem zájemcům. Okurky, papriky a rajčata ze skleníků od domácích pěstitelů jsou v nabídce již několik týdnů, z českých polí se před několika dny přidaly i první ředkvičky, jarní cibulka, chřest, pažitka a saláty. Další zeleninové druhy z nové sklizně jako například kedlubny a řezané bylinky budou následovat co nejdříve.
„Máme dobrou zprávu pro všechny spotřebitele, kteří preferují zdravé a čerstvé potraviny z lokální produkce“ říká předsedkyně ZUČM Monika Nebeská a dodává: „zelenina od našich pěstitelů k zákazníkovi urazí jen krátkou cestu, proto je čerstvější, je vypěstována ...
https://bezpecnostpotravin.cz/prubezne-vysledky-kontrol-obilovin-a-obilnych-mlynskych-vyrobku-vsechny-dosud-vyhodnocene-vzorky-jsou-vyhovujici/
Vydáno: 27. 4. 2023
Autor: SZPI
Foto: Shutterstock
Tisková zpráva – Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se již několik týdnů prioritně zaměřuje na bezpečnost obilovin a obilných mlýnských výrobků původem zejména z Ukrajiny. Dosud odebrala ke kontrole 63 vzorků. U 25 vzorků byly již analýzy finalizovány, všechny hodnocené parametry jsou vyhovující. Laboratorní analýzy dalších vzorků pokračují, v případě zjištění nevyhovujícího vzorku bude Inspekce spotřebitele neprodleně informovat a přijme příslušná opatření.
„SZPI činí maximum pro ochranu tuzemských spotřebitelů, ale současně je nezbytné zdůraznit, že primární odpovědnost za parametry bezpečnosti a kvality dovozových i tuzemských potravin mají dotčení provozovatelé.“ podtrhuje ústřední ředitel SZPI Ing. Martin Klanica.
V rámci komodity obilnin inspektoři SZPI odebrali ke kontrole vzorky pšenice, špaldy, kukuřice, žita a ječmene. V rámci komodity mlýnské obilné výrobky odebrali inspektoři ke kontrole vzorky pšeničné mouky ...
https://bezpecnostpotravin.cz/akcni-plan-narodniho-programu-konzervace-a-vyuzivani-genetickych-zdroju-rostlin-zvirat-a-mikroorganismu-vyznamnych-pro-vyzivu-a-zemedelstvi-na-obdobi-2023-2027/
Vydáno: 27. 4. 2023
Autor: Ministerstvo zemědělství
Foto: Shutterstock
Ministerstvo zemědělství schválilo Akční plán Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin, zvířat a mikroorganismů významných pro výživu a zemědělství na období 2023 – 2027 (dále jen „Akční plán“). Akční plán navazuje na strategii ochrany genetických zdrojů využitelných v zemědělství, je jejím implementačním dokumentem, specifikujícím další rozvoj práce s genetickými zdroji.
Akční plán podrobným způsobem rozvádí aktivity a specifické činnosti, které jsou v Národním programu stanoveny pro jednotlivé podprogramy tak, jak byly identifikovány na základě Akčních plánů FAO a specifických potřeb v ČR. Akční plán obsahuje pro každou specifickou činnost její popis včetně odůvodnění, odpovědnost za její provádění, předpokládaný výsledek a formu zpracování, harmonogram a indikátory dosažení.
Vzhledem k širokému spektru zemědělsky využívaných genetických zdrojů a z toho plynoucích spe ...