ThuAMCESTE_April+0200RAprAMCEST_CCEST+02:00+02:00
ThuAMCESTE_April+0200RAprAMCEST_ThuAM2023
ThuAMCESTE_April+0200RAprAMCEST_Apr+02004CEST09

První úroda české zeleniny je v prodeji

  https://bezpecnostpotravin.cz/prvni-uroda-ceske-zeleniny-je-v-prodeji/ Vydáno: 27. 4. 2023 Autor: Zelinářská unie Čech a Moravy   Foto: Shutterstock   Tisková zpráva – Zelenina od českých a moravských pěstitelů se vrací zpět do našich obchodů. Pravidelné informace o průběhu zelinářské sezony Zelinářská unie Čech a Moravy z.s. (ZUČM) nabízí na svých webových stránkách. Jarní období s sebou přináší i nabídku české a moravské zeleniny z nové sklizně. Chladnější počasí, které letošní jaro provází zelinářskou sezonu lehce zpožďuje, ale navzdory tomu se česká zelenina sklízí a dodává všem zájemcům. Okurky, papriky a rajčata ze skleníků od domácích pěstitelů jsou v nabídce již několik týdnů, z českých polí se před několika dny přidaly i první ředkvičky, jarní cibulka, chřest, pažitka a saláty. Další zeleninové druhy z nové sklizně jako například kedlubny a řezané bylinky budou následovat co nejdříve.  „Máme dobrou zprávu pro všechny spotřebitele, kteří preferují zdravé a čerstvé potraviny z lokální produkce“ říká předsedkyně ZUČM Monika Nebeská a dodává: „zelenina od našich pěstitelů k zákazníkovi urazí jen krátkou cestu, proto je čerstvější, je vypěstována ...

ThuAMCESTE_April+0200RAprAMCEST_CCEST+02:00+02:00
ThuAMCESTE_April+0200RAprAMCEST_ThuAM2023
ThuAMCESTE_April+0200RAprAMCEST_Apr+02004CEST09

Průběžné výsledky kontrol obilovin a obilných mlýnských výrobků: všechny dosud vyhodnocené vzorky jsou vyhovující

  https://bezpecnostpotravin.cz/prubezne-vysledky-kontrol-obilovin-a-obilnych-mlynskych-vyrobku-vsechny-dosud-vyhodnocene-vzorky-jsou-vyhovujici/ Vydáno: 27. 4. 2023 Autor: SZPI   Foto: Shutterstock   Tisková zpráva – Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se již několik týdnů prioritně zaměřuje na bezpečnost obilovin a obilných mlýnských výrobků původem zejména z Ukrajiny. Dosud odebrala ke kontrole 63 vzorků. U 25 vzorků byly již analýzy finalizovány, všechny hodnocené parametry jsou vyhovující. Laboratorní analýzy dalších vzorků pokračují, v případě zjištění nevyhovujícího vzorku bude Inspekce spotřebitele neprodleně informovat a přijme příslušná opatření. „SZPI činí maximum pro ochranu tuzemských spotřebitelů, ale současně je nezbytné zdůraznit, že primární odpovědnost za parametry bezpečnosti a kvality dovozových i tuzemských potravin mají dotčení provozovatelé.“ podtrhuje ústřední ředitel SZPI Ing. Martin Klanica. V rámci komodity obilnin inspektoři SZPI odebrali ke kontrole vzorky pšenice, špaldy, kukuřice, žita a ječmene. V rámci komodity mlýnské obilné výrobky odebrali inspektoři ke kontrole vzorky pšeničné mouky ...

ThuAMCESTE_April+0200RAprAMCEST_CCEST+02:00+02:00
ThuAMCESTE_April+0200RAprAMCEST_ThuAM2023
ThuAMCESTE_April+0200RAprAMCEST_Apr+02004CEST09

Akční plán Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin, zvířat a mikroorganismů významných pro výživu a zemědělství na období 2023 – 2027

  https://bezpecnostpotravin.cz/akcni-plan-narodniho-programu-konzervace-a-vyuzivani-genetickych-zdroju-rostlin-zvirat-a-mikroorganismu-vyznamnych-pro-vyzivu-a-zemedelstvi-na-obdobi-2023-2027/ Vydáno: 27. 4. 2023 Autor: Ministerstvo zemědělství   Foto: Shutterstock Ministerstvo zemědělství schválilo Akční plán Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin, zvířat a mikroorganismů významných pro výživu a zemědělství na období 2023 – 2027 (dále jen „Akční plán“). Akční plán navazuje na strategii ochrany genetických zdrojů využitelných v zemědělství, je jejím implementačním dokumentem, specifikujícím další rozvoj práce s genetickými zdroji. Akční plán podrobným způsobem rozvádí aktivity a specifické činnosti, které jsou v Národním programu stanoveny pro jednotlivé podprogramy tak, jak byly identifikovány na základě Akčních plánů FAO a specifických potřeb v ČR. Akční plán obsahuje pro každou specifickou činnost její popis včetně odůvodnění, odpovědnost za její provádění, předpokládaný výsledek a formu zpracování, harmonogram a indikátory dosažení. Vzhledem k širokému spektru zemědělsky využívaných genetických zdrojů a z toho plynoucích spe ...