Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/prazske-skoly-v-prvnim-pololeti-2023-z-pohledu-prazskych-hygieniku/
Vydáno: 3. 8. 2023
Autor: HSHMP
Zpráva z kontrolní činnosti odboru hygieny dětí a mladistvých HSHMP.
V období prvního pololetí letošního roku provedla Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”) 606 kontrol se zaměřením na plnění hygienických požadavků. Kontroly realizoval v rámci výkonu státního zdravotního dozoru odbor hygieny dětí a mladistvých HSHMP. Z celkového počtu kontrol se pochybení vyskytla u 24 z nich (4 %).
16 závad hygienici odhalili v zařízeních školního stravování: šlo o nedostatečnou provozní hygienu, zanedbanou údržbu prostor a předmětů přicházejících do styku s potravinami a pokrmy, nedodržování skladovacích podmínek daných výrobcem či křížení čistého a nečistého provozu. Dále o nedodržování data použitelnosti nebo minimální trvanlivosti, nezajištění sledovatelnosti – původu potravin, nedodržování postupů na zásadách HACCP a nedodržování bezpečných teplot při uchovávání připravovaných pokrmů, což ve svém důsledku představuje významné riziko ohrožení zdraví konzumentů.
Foto č. 1: správná teplota musí být udržová ...
Veřejná konzultace: propojená a autonomní doprava v Evropě
02.08.2023
Generální ředitelství Evropské komise pro výzkum a inovace zveřejnilo průzkum s cílem získat lepší přehled o názorech a očekávání aktérů z dopravního sektoru v oblasti rozvoje propojené a autonomní dopravy v Evropě. Průzkum by měl pomoci lépe definovat podmínky i bariéry rozvoje a implementace řešení spojených s tímto typem mobility. Konzultace je otevřena do konce září 2023.
https://bezpecnostpotravin.cz/cena-potravinarske-komory-cr-za-nejlepsi-inovativni-vyrobek-roku-vysledky/
Vydáno: 2. 8. 2023
Autor: PK ČR
Cena Potravinářské komory ČR za nejlepší inovativní výrobek byla za rok 2023 odbornou komisí udělena následovně:
a) Kategorie reformulace roku (v kategorii se zúčastnily jen střední a velké podniky) jako nejlepší výrobek byl vyhodnocen výrobek BEAS, a.s.: Dýňovo-ořechový chléb s vlákninou 240g (velký podnik, vítěz)
dále byly oceněny výrobky: Olma, a.s.: MÍŠÁNEK – Tvarohová svačinka 90g – celá řada (velký podnik, oceněno)
b) Kategorie bezpečnost a kvalita potravin (v kategori i se zúčastnily jen střední a velké podniky) jako nejlepší výrobek byl vyhodnocen výrobekAlbert Česká republika, s.r.o.: Banánový chlebíček (velký podnik, vítěz)
dále byly oceněny výrobky:
Albert Česká republika, s.r.o.: Mlynářská brioška (velký podnik, oceněno)
Kostelecké uzeniny a.s.: Steak Haché, 300g (velký podnik, oceněno)
Kitl s. r. o.: Kitl Syrob Maracuja (malý podnik, přidat do řady z minulých let, oceněno)
MP Krásno, a.s.: řada výrobků (velký podnik, oceněno celá řada)
Vepřové koleno Sous – vide 700g
Vepřová pečeně S ...