Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/medvedi-cesnek-zamena-s-jedovatymi-rostlinami-muze-mit-vazne-zdravotni-nasledky/
Vydáno: 5. 4. 2023
Autor: BfR
Ilustrační foto (Pixabay)
Informace a doporučení německého úřadu BfR – Medvědí česnek se těší stále větší oblibě při dochucování jídel jako jsou polévky, omáčky a saláty. Na jaře, když začíná sezóna medvědího česneku, se mnoho lidí vydává za touto rostlinou do lesa. Prezident německého Spolkového úřadu pro hodnocení rizik (BfR), profesor Dr. Andreas Hensel, k tomu řekl: „Přestože je česneková vůně typickou vlastností medvědího česneku, často jsou mylně považovány za medvědí česnek podobné, ale jedovaté rostliny (dvojníky), jako je konvalinka nebo ocún.“ Podle zjištění úřadu BfR vede tento druh záměny každou sezónu k řadě otrav, z nichž některé jsou smrtelné.
Česnek medvědí (Allium ursinum) roste v stinných, na byliny a živiny bohatých listnatých a smíšených lesích, v lužních lesích, parcích a zelinářských zahradách. Na jaře obvykle z malých cibulí vyraší dva šťavnaté, zelené, kopinaté listy, které se používají k vaření. Vzcházející listy bohužel připomínají listy jedovaté konvalinky vonné (Convallaria maj ...
https://bezpecnostpotravin.cz/test-vanilkovych-a-vanilinovych-cukru-2023/
Vydáno: 5. 4. 2023
Autor: dTest
Foto: Shutterstock
Informace spotřebitelské organizace dTest – Po vydání loňského testu vanilkových zmrzlin se ukázalo, že téma poctivosti přírodní vanilky spotřebitele zajímá. A často se ptali na vanilkový cukr. Těsně před obdobím velikonočního pečení se proto k vanilkovému aroma vracíme s testem 24 vanilkových a vanilinových cukrů. Bohužel se ukázalo, že při výběru cukru s pravou vanilkou můžeme velice snadno sáhnout vedle.
Při nákupu surovin pro pečení můžete vybírat mezi vanilkovým a vanilinovým cukrem. Oba na první pohled odlišuje nejen název, ale také cena. Vanilinový bývá až desetkrát levnější. Proč? Důvodem je zcela odlišné složení. Vanilkový cukr za svou vůni vděčí přírodnímu aroma, zatímco vanilinový umělému. Abychom zjistili, který cukr je nejlepší a který se vyplatí, připravili jsme velký test vanilkových a vanilinových cukrů.
Analýzy v nezávislé laboratoři zjišťovaly, kolik vonných látek obě skupiny cukrů obsahují. V případě vanilkových cukrů, které by měly být navoněné pouze přírodní vanilkou, jsme také nechali ověřit přítom ...
https://bezpecnostpotravin.cz/hygiena-alimentorum-xliii-zdravotna-bezpecnost-a-kvalita-mliecnych-a-rastlinnych-komodit-aktualne-problemy-a-trendy/
Vydáno: 5. 4. 2023
Autor: KM EFSA
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, Katedra hygieny, technológie a zdravotnej bezpečnosti potravín, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky, Národný kontaktný bod pre vedeckú a technickú spoluprácu s EFSA, Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky, Slovenská spoločnosť pre poľnohospodárske, lesnícke, potravinárske a veterinárske vedy pri SAV v Bratislave,
Vás srdečne pozývajú na medzinárodnú vedeckú konferenciu
HYGIENA ALIMENTORUM XLIII
Zdravotná bezpečnost a kvalita mliečnych a rostlinných komodít – aktuálne problémy a trendypod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky,ktorá sa uskutoční10. – 12. mája 2023v Hoteli Patria **** – Štrbské PlesoSlovenská republika
Prosíme záujemcov o účasť na konferencii, aby vyplnili ZÁVÄZNÚ PRIHLÁŠKU najneskôr do 16. apríla 2023.
Príspevok (abstrakt a celý príspevok) ...