Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/muzeme-tvrdit-ze-je-hlad-prevlecena-zizen/
Vydáno: 23. 7. 2025
Autor: Společnost pro výživu
4. část seriálu Současný pohled na pitný režim
Někdy může pocit hladu souviset s mírnou dehydratací, ale hlad jako takový převlečená žízeň není. Proč se to tedy říká? Protože mírná dehydratace může skutečně chuť k jídlu podnítit. Hypotalamus má totiž centra pro hlad a žízeň blízko sebe.
Studie které se snažily ověřit hypotézu, jestli je pití vody před jídlem jedním z účinných nástrojů snížení tělesné váhy ale dospěly k závěru, že například vypití tří půllitrů vody během dopoledne snížilo konzumaci jídla u následného oběda, ale pouze u štíhlých osob, nikoli u obézních.
Pokud organismus potřebuje skutečnou energii, jen samotná voda nestačí. V případě subjektivního pocitu hladu je možné zkusit vypít sklenici vody a počkat 10 minut. Pokud hlad přetrvává, je to skutečný HLAD, nikoli žízeň.
Při opravdovém hladu pociťujeme prázdný žaludek, můžeme být unavení a podráždění nebo mít pocit slabosti. Opravdový hlad souvisí se zvýšenou hladinou hormonu ghrelinu, s nízkou hladinou krevního cukru, ale i s emocemi. Pokud je člověk ve stresu, má vyšší hladinu kortizolu, c ...
https://bezpecnostpotravin.cz/poznej-sveho-farmare-2025/
Vydáno: 23. 7. 2025
Autor: poznejsvehofarmare.cz
Nejbližší termín: 26. červenec 2025, Zelný trh BRNO-střed (6-14 h.). Vstup zdarma. Více informací.
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/POZNEJ-FARMARE-Brno-2025-212x300.jpg 212w" alt="" width="724" height="1024" class="wp-image-85376" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Akce „Poznej svého farmáře 2025“ – jedná se o jednodenní akce nejen v různých městech. Každá z těchto akcí bude spojená s farmářským trhem v dané lokalitě, kde se na vás budou těšit místní výrobci a prodejci a my pro vás opět rádi vytvoříme bohatý doprovodný program, který bude připraven i pro rodiny s dětmi. Pro děti bude nachystán zábavný i edukativní program a pro všechny účastníky zdarma ochutnávky jídel z lokálních potravin.
Novinkou letošního roku bude workshop se zemědělskou tématikou, během kterého si budete moci vyzkoušet i naši novou aktivitu „Poznávačka plodin“. Těšíme se na vás.
https://bezpecnostpotravin. ...
https://bezpecnostpotravin.cz/pozor-na-kureci-maso-a-rozkrojeny-meloun-v-lete-ciha-kampylobakterioza/
Vydáno: 23. 7. 2025
Autor: MgA. Petra Batók - Hygienická stanice hlavniho města Prahy
V létě trávíme více času venku, jíme lehčí jídla a často saháme po ovoci, které osvěží. Ale právě v těchto měsících se také zvyšuje riziko nákazy kampylobakteriózou – střevní infekcí, která dokáže pěkně potrápit. Nejčastějším viníkem je kuřecí maso, ale věděli jste, že rizikový může být i meloun?
Co to ta kampylobakterióza vlastně je?
Jde o onemocnění způsobené bakteriemi rodu Campylobacter. Nejčastěji je to druh C. jejuni. Tato bakterie napadá střeva a způsobuje nepříjemné potíže: silné průjmy (často i s krví), bolesti břicha, horečku, nevolnost a někdy i zvracení. Nemoc obvykle trvá 2 až 7 dní a většinou odezní sama, ale zejména u malých dětí, seniorů a osob s oslabenou imunitou může mít těžší průběh.
Kampylobakter se do našeho těla dostává nejčastěji potravou – zejména syrovým nebo nedostatečně tepelně upraveným kuřecím masem. Méně často vepřovým nebo hovězím masem, nepasterizovaným mlékem, ale také kontaminovanou vodou nebo kontaktem se zvířaty. Často se také nakazíme přes kuch ...