Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/ceske-cukrovary-zapasi-s-dovozem-levneho-cukru-ze-zahranici-budou-muset-omezit-vyrobu-a-hrozi-i-uzavreni-nekterych-zavodu/
Vydáno: 28. 2. 2025
Autor: PK ČR
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/07/cukr-300x156.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/07/cukr-768x398.jpg 768w" alt="" width="933" height="484" class="wp-image-55254" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Tisková zpráva – Cukrovary v Česku ohrožuje konkurence ze zemí mimo EU. Pěstitelé cukrové řepy přitom v těchto zemích používají pesticidy, které jsou v Unii zakázané, a nemusí se také potýkat s unijními „zelenými“ regulacemi. Tuzemské podniky v současnosti zápolí se zvýšenými náklady, ať už jde o energie, poplatky za obaly, emisní povolenky nebo rostoucí mzdy v sektoru. Některé závody jsou proto v kritické situaci a hrozí jim snižování výroby, případně jejich celkové uzavření.
České cukrovarnictví se může pochlubit 200letou tradicí, v posledních letech ale proc ...
https://bezpecnostpotravin.cz/bfr-slintavka-a-kulhavka-pri-konzumaci-pasterizovaneho-mleka-a-mlecnych-vyrobku-se-zdravotni-riziko-neocekava/
Vydáno: 28. 2. 2025
Autor: BfR
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/mleko_maslo_cerstvy-syr-300x185.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/mleko_maslo_cerstvy-syr-768x474.png 768w" alt="" width="870" height="537" class="wp-image-53860" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Německý Spolkový institut pro hodnocení rizik (BfR) zkoumal, v návaznosti na výskyt slintavky a kulhavky (SLAK) v Německu, zda konzumace mléka od nakažených zvířat představuje riziko pro zdraví lidí.
Německý úřad BfR vydal 26. 2. 2025 stanovisko k možným zdravotním rizikům konzumace pasterizovaného mléka a výrobků s odpovídajícím tepelným ošetřením (např. sušené mléko, kojenecká mléčná výživa) a výrobků z nich vyrobených (např. cukrovinky se sušenou syrovátkou) s ohledem na onemocnění lidí způsobená infekcí virem slintavky a kulhavky (SLAK). Pozadí této problema ...
https://bezpecnostpotravin.cz/workshopy-na-tema-zpracovani-vlastni-produkce-2025/
Vydáno: 27. 2. 2025
Autor: ČSCHMS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/Workshop-1-300x169.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/Workshop-1-768x433.jpg 768w" alt="" width="780" height="440" class="wp-image-76709" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />
Platforma Regezem pro regenerativní zemědělství, kterou spravuje organizace Živá půda ve spolupráci se Spolkem pro regenerativní zemědělství, připravuje několik workshopů na téma Zpracování vlastní produkce.
Část z těchto seminářů by mohla být přínosná i pro chovatele masného skotu, proto zveřejňujeme informaci k těmto akcím. První se uskuteční v pátek 14.3.2025 na Ekologické farmě pana Žáka v Rudimově, který se zabývá chovem aberdeen anguse a ovcí plemene romney. Tento člen našeho svazu (ČSCHMS) nabízí své vyhlášené výrobky prostřednictvím obchodní značky Masozluky.cz.
Workshopy a exkurze v prvním pololetí 2025: ...