Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/anses-navrhuje-klasifikovat-resorcinol-jako-endokrinni-disruptor-v-evropskem-narizeni-clp/
Vydáno: 3. 3. 2025
Autor: ANSES
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/chemicke-latky_orez-300x171.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/chemicke-latky_orez-768x439.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/chemicke-latky_orez-1536x877.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/chemicke-latky_orez-2048x1170.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="585" class="wp-image-39860" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Francouzský Úřad pro potraviny, životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost (ANSES) poté, co prokázal, že resorcinol ovlivňuje funkci štítné žlázy, což má škodlivé účinky, předkládá návrh na klasifikaci této látky jako endokrinního disruptoru pro lidské zdraví.
Tento návrh na klasifikaci resorcinolu byl umožněn nedávným vytvořením této třídy nebezpečnosti v nařízení CLP (evropské nařízení o klasifikaci, označování a balení) ...
https://bezpecnostpotravin.cz/szu-4-brezna-si-pripominame-svetovy-den-obezity/
Vydáno: 3. 3. 2025
Autor: SZÚ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/Pohyb_statistika-300x164.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/Pohyb_statistika-768x419.jpg 768w" alt="" width="917" height="500" class="wp-image-76784" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Zdroj: ČSÚ
4. březen je vyhlášen Světovým dnem obezity, který upozorňuje na zdravotní rizika spojená s nadváhou a obezitou. Tyto stavy jsou definovány jako abnormální nebo nadměrné hromadění tuku v těle, které ohrožuje zdraví. Index tělesné hmotnosti (BMI) nad 25 je považován za nadváhu, nad 30 pak za obezitu.
V České republice se s mírnou nadváhou potýká více než třetina žen a téměř polovina dospělých mužů. Obezitou trpí 21 % mužů a 18 % žen, přičemž s přibývajícím věkem hodnoty BMI často rostou (ČSÚ, 2023).
Tento den nám připomíná i zdravotní komplikace, které s obezitou souvisejí. Mezi nejčastější patří zvýšené riziko diabetu 2. typu, srdečních chorob, problémy ...
https://bezpecnostpotravin.cz/vystava-pribeh-pudy/
Vydáno: 3. 3. 2025
Autor: ÚKZÚZ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/pribeh-pudy_orez-300x156.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/pribeh-pudy_orez-768x399.jpg 768w" alt="" width="844" height="438" class="wp-image-76773" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský vás srdečně zve na panelovou výstavu na téma: „Příběh půdy“ instalovanou na střeše budovy Národního zemědělského muzea v Praze od 4. 3. do 27. 7. 2025.
Půda je plná rozmanitého života, potkáváme se s ní po celý život, patří k nejcennějšímu bohatství, poskytuje nám nejen potraviny ale i prostředí k relaxaci.
Výstava s názvem „Příběh půdy“ seznámí návštěvníky na 21 panelech se vznikem půdy, odlišnými půdními typy a metodami hodnocení kvality půdy. Prezentována budou i rizika, kterým je půda vystavena a jak ji nejlépe chránit. Přiblíženy budou organismy okem neviditelní, ale i větší půdě prospěšní živočicho ...