Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/akademie-kvality-jak-jsme-testovali-sunku/
Vydáno: 4. 3. 2025
Autor: Akademie kvality
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/sunka_akademie-kvality_test-300x103.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/sunka_akademie-kvality_test-768x264.jpg 768w" alt="" width="790" height="272" class="wp-image-76819" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
V České republice se šunka vyrábí ve třech jakostních kategoriích: nejvyšší jakosti, výběrová a standardní. Rozdíly spočívají v obsahu čistých svalových bílkovin, použitých surovinách a kvalitě zpracování. Parametry kategorií jsou definovány ve vyhlášce č. 69/2016 Sb. Šunka smí být vyrobena pouze z masa a může obsahovat přísady, jako jsou sůl, koření, víno, med a přídatné látky.
Šunka má nízký obsah tuků a sacharidů, je bohatá na bílkoviny a vitaminy skupiny B (B1, B3 a B12) a minerály (železo, fosfor, selen, zinek). Nevýhodou může být vyšší obsah soli, okolo 2 g/100 g.
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/sunka_infografika_orez ...
https://bezpecnostpotravin.cz/padelky-energetickych-napoju/
Vydáno: 4. 3. 2025
Autor: Celní správa ČR
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/RedBull_1-300x179.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/RedBull_1-768x459.jpg 768w" alt="" width="871" height="520" class="wp-image-76802" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Celní správa ČR
Tisková zpráva – Poslední únorový pátek zajistili karlovarští celníci při kontrolní činnosti v jedné z prodejen v regionu bezmála 5000 kusů napodobenin energetických nápojů.
Konkrétně se jednalo o energetické nápoje „Red Bull“, důvodně podezřelé z porušení některých práv duševního vlastnictví, kdy hodnota zboží vyjádřená v cenách originálních výrobků by činila částku téměř 285 000 korun.
S napodobeninami energetických nápojů se karlovarští celníci nesetkali poprvé. Jejich prodej se v poslední době vcelku rozšiřuje. Od začátku letošního roku jich při kontrolách v regionu zajistili již více než 5300 kusů v hodnotě bezmála 315 000 korun. Ale na takové větš ...
https://bezpecnostpotravin.cz/pokles-lihnivosti-ze-skladovanych-vajec-v-lihnarskych-provozovnach-je-mozne-eliminovat-jejich-prubeznym-zahrivanim/
Vydáno: 4. 3. 2025
Autor: MENDELU
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/vejce_lihnivost-300x156.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/vejce_lihnivost-768x398.jpg 768w" alt="" width="933" height="484" class="wp-image-76826" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: MENDELU, archiv Martiny Lichovníkové
U vajec, ze kterých se líhnou kuřata, při delším skladování v líhňařských provozovnách klesá líhnivost, tedy šance, že se z oplozeného vajíčka vylíhne zdravé a silné kuře. Pokles líhnivosti je možné zvrátit tím, že se vejce vyjme ze skladu, krátkodobě zahřeje a opět zchladí. Tímto procesem preinkubace je možné zvýšit odolnost zárodku vůči dlouhodobému skladování. Tým vědkyň a vědců z Agronomické fakulty MENDELU navíc zjistil, že je nutné délku preinkubace specifikovat pro různý věk rodičovského hejna. To, co funguje u mladého, nefunguje u staršího.
Násadov ...