MonAMCETE_March+0100RMarAMCET_CCET+01:00+01:00
MonAMCETE_March+0100RMarAMCET_MonAM2025
MonAMCETE_March+0100RMarAMCET_Mar+01001CET09

Epidemie obezity ohrožuje životy naše i našich dětí

https://bezpecnostpotravin.cz/epidemie-obezity-ohrozuje-zivoty-nase-i-nasich-deti/

Vydáno: 3. 3. 2025
Autor: Česká lékařská komora
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/epidemie-obezity_orez-300x131.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/epidemie-obezity_orez-768x336.jpg 768w" alt="" width="917" height="401" class="wp-image-76768" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />

Tisková konference uspořádaná Českou lékařskou komorou ke Světovému dni obezity „Epidemie obezity ohrožuje životy naše i našich dětí“ se koná 4. 3. 2025 v Domě lékařů v Praze 9 – Libni.

https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/epidemie-obezity_cele-213x300.jpg 213w" alt="" width="495" height="698" class="wp-image-76765" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 400px;" loading="lazy" decoding="async" />

Zdroj: HSHMP

MonAMCETE_March+0100RMarAMCET_CCET+01:00+01:00
MonAMCETE_March+0100RMarAMCET_MonAM2025
MonAMCETE_March+0100RMarAMCET_Mar+01001CET09

Světový den OBEZITY – 4. března 2025

https://bezpecnostpotravin.cz/svetovy-den-obezity-4-brezna-2025/ Vydáno: 3. 3. 2025 Autor: HSHMP Nejen obézní nebo „jen“ s nadváhou nebo třeba naopak hubený – každý se může cítit líp, a hlavně – KAŽDÝ SE MŮŽE MÍT LÍP, když přidá na pohybu a/nebo ubere něco z talíře, nebo si na talíř dá víc ovoce a zeleniny a míň průmyslově zpracovaných jídel. Ani změna jídelníčku, ani změna pohybových zvyklostí nemusí být nijak radikální, ale bude prima, bude-li nějaká. Stojí za námahu, přijít na to, jaký pohyb by mi udělal radost, nebo jaký sport bych rád zkusil, nebo dokonce, co mě kdysi bavilo a teď na to už dlouho nebyl čas … Ani se nemusí jednat o sport, možná, že se jen projdu nebo proběhnu sousední čtvrtí či vesnicí. Možná stačí shrabat loňské listí nebo zrýt záhon, nebo doběhnout s papírem a plasty do vzdálenějšího kontejneru. A zítra zas, nebo něco jiného, ale v pohybu. Stojí za to, všimnout si, co si dávám automaticky na talíř, a taky kolik toho je. Netřeba hladovět, netřeba se přecpávat. Kdysi se říkávalo „jez do polosyta, pij do polopita“, snadněji se toho dosáhne, když může člověk jíst pomalu, aby si měl čas všimnout, že vlastně už má dost. Světový den obezity není sv ...

FriAMCETE_February+0100RFebAMCET_CCET+01:00+01:00
FriAMCETE_February+0100RFebAMCET_FriAM2025
FriAMCETE_February+0100RFebAMCET_Feb+01005CET09

Glukosinoláty – biologicky aktivní látky v čeledi brukvovitých rostlin

https://bezpecnostpotravin.cz/glukosinolaty-biologicky-aktivni-latky-v-celedi-brukvovitych-rostlin/ Vydáno: 28. 2. 2025 Autor: viscojis.cz https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/kapusta_orez-300x163.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/kapusta_orez-768x416.jpg 768w" alt="" width="911" height="494" class="wp-image-76748" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Glukosinoláty jsou biologicky aktivní látky, které se vyskytují v čeledi brukvovitých rostlin. Mezi zástupce této čeledi se řadí významné zemědělské plodiny, běžně přítomné v lidské stravě, jako jsou zelí, růžičková kapusta, květák, hořčice, brokolice, řepka aj. Glukosinoláty jsou sekundární metabolity rostlin, které jsou zodpovědné za typické štiplavé aroma rostlin této čeledi. Chemicky se jedná o organické sloučeniny, které se skládají z cukerné složky (kterou je nejčastěji glukosa esterifikovaná karboxylovou kyselinou) a aglykonu (kterým je sulfonovaný oxim). Průměrný denní příjem glukosinolátů v Č ...