MonAMCESTE_May+0200RMayAMCEST_CCEST+02:00+02:00
MonAMCESTE_May+0200RMayAMCEST_MonAM2025
MonAMCESTE_May+0200RMayAMCEST_May+02001CEST07

Vylepšená bakterie zneškodňuje methylrtuť v plodech moře

https://bezpecnostpotravin.cz/vylepsena-bakterie-zneskodnuje-methylrtut-v-plodech-more/ Vydáno: 12. 5. 2025 Autor: Gate2Biotech https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/ryby_morske-plody_orez-300x165.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/ryby_morske-plody_orez-768x421.jpg 768w" alt="" width="886" height="486" class="wp-image-83061" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Geneticky upravená bakterie dokáže detoxifikovat vysoce nebezpečnou methylrtuť. Experimenty odborníků UCLA a Scripps Institution of Oceanography doložily, že tato bakterie úspěšně omezuje množství rtuti, která se dostane do mozku a embryí myší krmených stravou bohatou na ryby. Když se rtuť dostane do oceánu, změní se na velmi toxickou methylrtuť. Ta má mimo jiné sklon se hromadit ve tkáních organismů, takže její koncentrace narůstá podél potravního řetězce směrem k vrcholovým predátorům, jako jsou třeba lidé. Badatelé geneticky vylepšili bakterii Bacteroides thetaiot ...

MonAMCESTE_May+0200RMayAMCEST_CCEST+02:00+02:00
MonAMCESTE_May+0200RMayAMCEST_MonAM2025
MonAMCESTE_May+0200RMayAMCEST_May+02001CEST07

Vylepšená bakterie zneškodňuje methylrtuť v plodech moře

https://bezpecnostpotravin.cz/vylepsena-bakterie-zneskodnuje-methylrtut-v-plodech-more/ Vydáno: 12. 5. 2025 Autor: Gate2Biotech https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/ryby_morske-plody_orez-300x165.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/ryby_morske-plody_orez-768x421.jpg 768w" alt="" width="886" height="486" class="wp-image-83061" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Geneticky upravená bakterie dokáže detoxifikovat vysoce nebezpečnou methylrtuť. Experimenty odborníků UCLA a Scripps Institution of Oceanography doložily, že tato bakterie úspěšně omezuje množství rtuti, která se dostane do mozku a embryí myší krmených stravou bohatou na ryby. Když se rtuť dostane do oceánu, změní se na velmi toxickou methylrtuť. Ta má mimo jiné sklon se hromadit ve tkáních organismů, takže její koncentrace narůstá podél potravního řetězce směrem k vrcholovým predátorům, jako jsou třeba lidé. Badatelé geneticky vylepšili bakterii Bacteroides thetaiot ...

MonAMCESTE_May+0200RMayAMCEST_CCEST+02:00+02:00
MonAMCESTE_May+0200RMayAMCEST_MonAM2025
MonAMCESTE_May+0200RMayAMCEST_May+02001CEST07

BIOTRIN vydává nové video: Jak NBT zlepšují vlastnosti plodin v našem jídelníčku?

https://bezpecnostpotravin.cz/biotrin-vydava-nove-video-jak-nbt-zlepsuji-vlastnosti-plodin-v-nasem-jidelnicku/ Vydáno: 12. 5. 2025 Autor: BIOTRIN https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/BIOTRIN-uvadi-video-300x121.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/BIOTRIN-uvadi-video-768x309.jpg 768w" alt="" width="914" height="368" class="wp-image-83484" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> Věděli jste, že pomocí nových technik šlechtění (NBT) lze snížit obsah akrylamidu v bramborech, zvýšit odolnost kukuřice vůči suchu nebo získat bezlepkovou odrůdu pšenice? Nejen to se dozvíte v našem novém videu zaměřeném na příklady plodin, které byly upraveny pomocí NBT a jež přinášejí značné benefity pro spotřebitele. Navazujeme tak na první video zaměřené na obecné představení NBT a přibližujeme praktické využití editovaných plodin.  Objevujte s námi fascinující svět moderních biotechnologií a výhody, jež NBT pro náš každodenní život nabízejí! Video naleznete zde: https://bezpecnostpotravin.cz/files/2 ...