Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/odhad-sklizne-ovoce-k-15-6-2025/
Vydáno: 26. 6. 2025
Autor: ÚKZÚZ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/ovoce_UKZUZ-300x119.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/ovoce_UKZUZ-768x304.jpg 768w" alt="" width="863" height="342" class="wp-image-84811" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: ÚKZÚZ
Tisková zpráva — Čeká nás po delší době meruňkový rok.
Odhad sklizně ovoce k 15. 6. 2025 v případě jabloní představuje 107 118 tun, což je 107 % pětiletého průměru sklizně tohoto hlavního ovocného druhu. Přestože se výnos jevil z důvodu velké násady květů výrazně nadprůměrný, červnový propad plůdků výhled snížil a sklizeň bude nejspíše průměrná.
Hrušně, u kterých první odhad dosahuje v letošním roce přibližně 8 363 tun, v přepočtu 117 % pětiletého průměru sklizně tohoto druhu, měly také v některých oblastech problém s výrazným červnovým propadem. I tak se zatím jeví výhled sklizně jako nadprůměrný.
U třešní se odhaduje 1 497 t, te ...
https://bezpecnostpotravin.cz/publikace-geneticke-zdroje-klic-k-zemedelske-rozmanitosti/
Vydáno: 26. 6. 2025
Autor: MZe, CARC
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/Geneticke-zdroje_publikace_obr-300x199.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/Geneticke-zdroje_publikace_obr-768x508.jpg 768w" alt="" width="816" height="540" class="wp-image-84804" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />
Ministerstvo zemědělství vydalo druhé aktualizované vydání publikace, na které se podíleli autoři z Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu (CARC) – Ing. Dagmar Janovská, Ph.D. a RNDr. David Novotný, Ph.D.
Zajímavá publikace informuje o způsobech uchovávání genetických zdrojů rostlin, živočichů i mikroorganismů, jež jsou klíčem k zachování agrobiodiverzity na Zemi.
Publikaci si můžete stáhnout zde: Genetické zdroje – klíč k zemědělské rozmanitosti_2025_A4
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/Geneticke-zdroje_publikace_obalka-212x300.jpg 212w" alt="" width="530" heigh ...
https://bezpecnostpotravin.cz/kysane-mlecne-vyrobky-co-byste-meli-vedet/
Vydáno: 26. 6. 2025
Autor: Akademie kvality, SZIF
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/kysane-mlecne_kvalita_orez-300x119.jpg 300w" alt="" width="743" height="294" class="wp-image-84785" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />
Kysané (nebo zakysané či fermentované) mléčné výrobky tvoří širokou skupinu produktů, u nichž je část mléčného cukru (laktózy) přeměněna na kyselinu mléčnou působením speciálních bakterií mléčného kvašení. Tento proces, známý jako fermentace, vede k vysrážení bílkovin vlivem zvýšené kyselosti a zároveň prodlužuje trvanlivost výrobků biologickou konzervací. Ke kysaným mléčným výrobkům řadíme jogurty a jogurtové výrobky, zakysaná mléka nebo např. i zakysané smetany.
Jogurty
Jogurt je tradiční fermentovaný výrobek pocházející z oblasti Balkánu. Dnešní výroba jogurtu se v zásadě vůbec neliší od té, která byla již známá před stovkami let. Principem stále zůstává fermentace mléka pomocí specifických bakterií m ...