Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/vyzva-k-vyjadreni-zajmu-o-poradenstvi-efsa-pro-male-a-stredni-podniky-v-oblasti-novych-potravin-2025/
Vydáno: 12. 5. 2025
Autor: KM EFSA
EFSA oznamuje, že druhý ročník iniciativy na podporu malých a středních podniků (SME) v oblasti nových potravin je nyní otevřen pro vyjádření zájmu.
Cílem této iniciativy je usnadnit malým a středním podnikům přístup ke službě obecného poradenství EFSA před podáním žádosti (GPSA) se zaměřením na dvě klíčové fáze, které jsou pro malé a střední podniky obzvláště důležité:
raná fáze vývoje, ještě před zahájením studií, které budou součástí žádosti.
závěrečná fáze přípravy, kdy je k dispozici většina informací, které budou součástí žádosti.
Poradenství bude poskytováno prostřednictvím tele-setkání, přičemž bude zajištěna důvěrnost.
Komplexní informace, včetně formuláře pro vyjádření zájmu a kontaktních údajů pro případná upřesnění, jsou k dispozici na vyhrazené stránce.
Tato iniciativa je otevřena všem malým a středním podnikům působícím v oblasti nových potravin. Malé a střední podniky, které již dříve obdržely poradenství v rámci ročníku 2024, se mohou přihlásit znovu, pokud se jejich žádost týká jiné n ...
https://bezpecnostpotravin.cz/nove-otevrene-tendry-efsa-nam-a-nanotechnologie/
Vydáno: 12. 5. 2025
Autor: KM EFSA
Rádi bychom vás informovali o dvou nových výzvách EFSA k předkládání nabídek EFSA/2025/PO/0005 a EFSA/2025/PO/0006 v oblasti metodik nových přístupů (NAM) a nanotechnologií. Cílem výzev je podpořit využívání metod, při nichž se nepoužívají zvířata, pro hodnocení rizik nanočástic v potravinovém a krmivovém řetězci. soubor dokumentů k výzvám je oznámen prostřednictvím internetových stránek EFSA a je k dispozici na portálu EU Funding & Tenders Portal.
Nabídku do výběrového řízení může předložit jedna organizace, ale doporučuje se konsorcium, protože může lépe pokrýt cílové odborné znalosti v každém z cílů.
Integrace metodik nového přístupu do hodnocení chemických rizik: případové studie týkající se nanoplastů v potravinách (NAMs4Nanoplastics)
Cílem výzvy je řešit konkrétní případy nanoplastů v potravinách. Celkovým cílem NAMs4NANOPlastics je otestovat integraci údajů metodik nového přístupu (NAMs) s pilotní případovou studií zabývající se posouzením nebezpečnosti/rizik nanoplastů v potravinách, konkrétně provést pilotní studii týkající se použ ...
https://bezpecnostpotravin.cz/serie-bezpecna-vyziva-chut-a-vune-potravin-od-vyzkumu-pres-legislativu-k-praxi/
Vydáno: 9. 5. 2025
Autor: Ústav analýzy potravin a výživy, VŠCHT Praha
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/Chut-a-vune-Bezpecna-vyziva2_jpeg-300x150.jpeg 300w" alt="" width="756" height="378" class="wp-image-83460" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />
Ústav analýzy potravin a výživy, VŠCHT Praha si Vás dovoluje pozvat na nový seminář ze série BEZPEČNÁ VÝŽIVA, tentokrát s názvem Chuť a vůně potravin: od výzkumu, přes legislativu, k praxi.
Seminář se uskuteční v úterý 10. června 2025 v prostorách VŠCHT Praha, Technická 3, Praha 6, posluchárna BII.
Seminář je otevřen všem, kteří se zajímají o problematiku chuti a vůně potravin — ať už z pohledu výzkumu, kontroly, legislativy či aplikace v praxi.
Podrobný program semináře naleznete zde: http://www.seminar.vscht.cz/BV_2025/
V případě zájmu o účast využijte registrační odkaz: http:// ...