Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/nova-polozka-v-nbt-knihovne-brambory-mene-nachylne-ke-stresum/
Vydáno: 26. 6. 2025
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/brambor_rostlina_orez-300x174.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/brambor_rostlina_orez-768x445.jpg 768w" alt="" width="899" height="521" class="wp-image-84775" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Brambory představují třetí nejvýznamnější potravinářskou plodinu na světě a jsou velmi výživnou potravinou s vysokým obsahem důležitých živin. To je činí perspektivní zejména v rozvojových zemích. Jejich pěstování však komplikuje vysoká náchylnost k mnoha chorobám a škůdcům, což vyžaduje časté chemické ošetření.
Švédští výzkumníci však nyní úspěšně použili technologii editace genomu CRISPR/Cas9 k vytvoření odolnějších odrůd brambor.
Pomocí vyřazení jednoho genu (StDMR6-1) získali mutantní linie, které ve čtyřletých polních testech prokázaly zvýšenou odolnost proti třem závažným chorobám brambor: plísni bramborové ...
https://bezpecnostpotravin.cz/informace-pro-spotrebitele-online-trziste-a-cinnost-ceske-obchodni-inspekce-v-teto-oblasti/
Vydáno: 26. 6. 2025
Autor: ČOI
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/nadobi_orez-300x170.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/nadobi_orez-768x436.jpg 768w" alt="" width="908" height="515" class="wp-image-84768" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Tisková zpráva – V posledních letech dochází v oblasti distančních forem prodeje k velkému rozmachu tzv. online tržišť. Nejedná se o klasické e-shopy, ale o platformy, jejichž poskytovatelé umožňují dalším subjektům umísťovat sem své nabídky a prodávat výrobky přímo přes tyto platformy.
Zákon o ochraně spotřebitele online tržiště definuje jako službu, umožňující spotřebiteli uzavírat distančním způsobem smlouvu s prodávajícím nebo jinou osobou za využití softwaru zahrnujícího internetovou stránku, část internetové stránky nebo aplikaci, provozovaného jiným podnikatelem, než je prodáva ...
https://bezpecnostpotravin.cz/nejvhodnejsi-napoje/
Vydáno: 25. 6. 2025
Autor: viscojis.cz
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/07/voda_ve-sklenicich-300x162.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/07/voda_ve-sklenicich-768x415.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/07/voda_ve-sklenicich.jpg 1232w" alt="" width="1024" height="553" class="wp-image-43524" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
K nejvhodnějším nápojům, které můžeme využívat v každém věku ke stálé konzumaci, patří obyčejná pitná voda z vodovodu, vody balené (kojenecké, pramenité či slabě mineralizované nesycené přírodní vody, tj. vody bez oxidu uhličitého). Dobrým zdrojem tekutin jsou také neslazené a ne moc silné čaje (zelené), vodou ředěné ovocné či zeleninové cukrem nepřislazované přírodní šťávy nebo i nápoje z praženého obilí.
Vhodnými zdroji tekutin jsou také ovoce a zelenina, které mnohdy obsahují až 90 % vody, jako jsou například rajčata, okurky, melouny, jahody nebo citrusy.
Co p ...