WedAMCESTE_June+0200RJunAMCEST_CCEST+02:00+02:00
WedAMCESTE_June+0200RJunAMCEST_WedAM2025
WedAMCESTE_June+0200RJunAMCEST_Jun+02003CEST09

Mastering Horizon Europe Proposals and Knowledge Valorization

https://www.horizontevropa.cz/cs/kalendar/yiifcalendarevent/1220/mastering-horizon-europe-proposals-and-knowledge... Kdy: 18.06.2025 10:00 - 16:00 Kde: SOLID 21 Building, Fyzikální ústav AV ČR, Pod Vodárenskou věží 3, Praha 8 Technologické centrum Praha ve spolupráci s Fyzikálním ústavem AV ČR Vás srdečně zve na odborný seminář zaměřený na přípravu kvalitních návrhů projektů v programu Horizont Evropa (Pilíř II) a na efektivní zhodnocení výsledků výzkumu. Pro koho je akce určena? Výzkumné manažery/manažerky a administrátory/administrátorky podporující návrhy projektů Horizont Evropa Výzkumníky a výzkumnice – jak nováčky, tak zkušené účastníky programu Instituce a organizace, které chtějí navázat spolupráci na evropské úrovni Co Vás čeká? Praktické rady a tipy pro přípravu úspěšných návrhů projektů RIA, IA, CSA  Analýza hodnoticích zpráv a nejčastějších chyb Specifika role koordinátora a partnerů v konsorciu Jak efektivně přenášet výsledky výzkumu do praxe a maximalizovat jejich dopad Interaktivní diskuse a prostor pro otázky se zástupci Evropské komise Inspirativní příklady  Networking s odborník ...

WedAMCESTE_June+0200RJunAMCEST_CCEST+02:00+02:00
WedAMCESTE_June+0200RJunAMCEST_WedAM2025
WedAMCESTE_June+0200RJunAMCEST_Jun+02003CEST08

Podcast BfR: Veganství a vegetariánství – populární, ale málo prozkoumané

https://bezpecnostpotravin.cz/podcast-bfr-veganstvi-a-vegetarianstvi-popularni-ale-malo-prozkoumane/ Vydáno: 18. 6. 2025 Autor: BfR https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/Webinar_Rostlinna-strava_orez_3-300x130.jpg 300w" alt="" width="617" height="267" class="wp-image-73372" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Úplné nebo téměř úplné vyloučení masa a dalších živočišných produktů se pro stále více lidí v Německu stalo zcela normální. Důvody tohoto trendu jsou různé a četné. Často hrají ústřední roli etické otázky, jako je welfare zvířat, ochrana klimatu a dopad na životní prostředí. Mnozí však také doufají, že tím zlepšují své zdraví. „Téměř výhradně rostlinná strava může mít pozitivní vliv na zdraví,“ říká profesorka Cornelia Weikert v nejnovější epizodě vědeckého podcastu „Risiko“ německého Spolkového úřadu pro hodnocení rizik (BfR). Vynechání masa však automaticky neznamená, že strava je zdravá. „I rostlinná strava může být velmi nevyvážená, například pokud se opírá převážně o ...

WedAMCESTE_June+0200RJunAMCEST_CCEST+02:00+02:00
WedAMCESTE_June+0200RJunAMCEST_WedAM2025
WedAMCESTE_June+0200RJunAMCEST_Jun+02003CEST08

Česká kryobanka chrání rostlinnou biodiverzitu pro budoucnost

https://bezpecnostpotravin.cz/ceska-kryobanka-chrani-rostlinnou-biodiverzitu-pro-budoucnost/ Vydáno: 18. 6. 2025 Autor: CARC https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/Kryobanka_orez-300x157.jpg 300w" alt="" width="763" height="400" class="wp-image-84566" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: CARC, In vitro kultury v různých kultivačních nádobách Tisková zpráva – Česká republika se může pochlubit unikátní kryobankou rostlin, která již více než dvacet let hraje klíčovou roli v ochraně genetické rozmanitosti ohrožených, vzácných, krajových či hospodářsky významných plodin. Rostlinné poklady naší země jsou v tomto specializovaném zařízení uchovávány pro další generace v kapalném dusíku při teplotách -196 °C. Českou kryobanku spravuje Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i. (CARC) ve svém areálu v Praze-Ruzyni. „Naše kryobanka představuje záruku proti vymizení ohrožených druhů a zároveň uchovává cenné genetické zdroje pro současný i budoucí výzkum a udržitelné zemědělství. Z ...