WedAMCETE_February+0100RFebAMCET_CCET+01:00+01:00
WedAMCETE_February+0100RFebAMCET_WedAM2025
WedAMCETE_February+0100RFebAMCET_Feb+01003CET08

Potravinářský úterek: Lepek a bezlepkové potraviny

https://bezpecnostpotravin.cz/potravinarsky-uterek-lepek-a-bezlepkove-potraviny/ Vydáno: 12. 2. 2025 Autor: ÚZEI https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/bezlepkovy-chleb_orez_lista-300x170.jpg 300w" alt="" width="744" height="421" class="wp-image-76261" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Česká potravinářská společnost z. s. a Ústav zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) Vás zvou na odbornou akci pořádanou v rámci potravinářských úterků, která se koná dne 25. 2. 2025 od 14:30 hod. v Klubu techniků na Novotného lávce č. 5, v Praze 1, v místnosti č. 318 ve 3. p. na téma: „Lepek a bezlepkové potraviny“přednášejícíIng. Jana RysováIng. Dana Gabrovská, Ph.D.Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, Odbor potravinářský Abstrakt Pšenice je pro evropskou populaci jednou ze základních potravin. Pšeničný lepek tvoří převážnou část bílkovin pšenice a svými vlastnostmi se významně podílí na konečné kvalitě klasických pekařských výrobků a těstovin. V populaci existuje ale poměrně početná sku ...

WedAMCETE_February+0100RFebAMCET_CCET+01:00+01:00
WedAMCETE_February+0100RFebAMCET_WedAM2025
WedAMCETE_February+0100RFebAMCET_Feb+01003CET08

Vědci vytvořili unikátní genovou databázi, která může pomoci se šlechtěním včel

https://bezpecnostpotravin.cz/vedci-vytvorili-unikatni-genovou-databazi-ktera-muze-pomoci-se-slechtenim-vcel/ Vydáno: 12. 2. 2025 Autor: MENDELU https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/vcely_plastve_ul_orez-300x164.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/vcely_plastve_ul_orez-768x420.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/vcely_plastve_ul_orez-1536x841.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/vcely_plastve_ul_orez-2048x1121.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="560" class="wp-image-40369" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Výsledky výzkumu zaměřeného na genetickou diverzitu v populaci včely medonosné představili po mnohaleté práci genetici z Agronomické fakulty. Při bádání se zaměřili především na hledání polymorfismů v DNA vhodných k selekci včel podle jejich odolnosti vůči chorobám. Vznikla tak ojedinělá genová databáze. Získaná data by jednou mohla posloužit při šlechtění na odolnost vůči nemocem u včel. Genetická variabilita v české populaci ...

WedAMCETE_February+0100RFebAMCET_CCET+01:00+01:00
WedAMCETE_February+0100RFebAMCET_WedAM2025
WedAMCETE_February+0100RFebAMCET_Feb+01003CET08

Nelegální sklad v tržnici SAPA

https://bezpecnostpotravin.cz/nelegalni-sklad-v-trznici-sapa/ Vydáno: 12. 2. 2025 Autor: SVS https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/SAPA_2025_lista-300x130.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/SAPA_2025_lista-768x334.jpg 768w" alt="" width="801" height="348" class="wp-image-76238" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: SVS Tisková zpráva – Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) při společné kontrole s Policií ČR odhalili nelegální sklad potravin v tržnici SAPA a v něm více než tunu živočišných produktů, z nichž část vykazovala známky kažení a dalších smyslových změn. U části produktů nebyl známý jejich původ, část byla prošlá. Provozovateli hrozí za porušení legislativy pokuta ve výši až jednoho milionu korun. V neschváleném skladu veterinární inspektoři nalezli více než 400 kg původně hluboce zmrazených produktů rybolovu a drůbežího masa. Potraviny byly skladovány ve výrazně vyšších teplotách, než by měly být. V důsledk ...