Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/potravinove-alergie-u-nas/
Vydáno: 17. 6. 2025
Autor: 3. LF UK
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/bezlepkovy-chleb_orez_lista-300x170.jpg 300w" alt="" width="744" height="421" class="wp-image-76261" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Zajištění plnohodnotné stravy, která poskytne dětem všechny potřebné živiny, je velkou výzvou pro každého, kdo se potýká s potravinovou alergií nebo nesnášenlivostí. Léčba spočívá především v dodržování eliminační diety, která vylučuje všechny potraviny nebo jejich složky, jež mohou vyvolat nežádoucí reakci. Čím více druhů potravin nebo celých potravinových skupin musí alergik ze stravy vyloučit, tím větší je riziko nedostatečného příjmu živin a následných zdravotních problémů, zejména pak u dětí.
Potravinové alergie se vyskytují častěji u dětí než dospělých, a to až u 8 % dětí a 2-3 % dospělých. V Evropě se jedná o více než 20 miliónů osob, přičemž v posledních letech se výskyt i závažnost ...
https://bezpecnostpotravin.cz/znacky-klasa-a-regionalni-potravina-s-prehledem-obhajily-svou-pozici-ve-skupine-nadstandardne-kvalitnich-potravin/
Vydáno: 17. 6. 2025
Autor: Akademie kvality, SZIF
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/kontroly_Klasa_Reg.potravina-300x104.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/kontroly_Klasa_Reg.potravina-768x266.jpg 768w" alt="" width="792" height="274" class="wp-image-84521" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />
Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) pravidelně kontrolují potraviny oceněné značkami kvality. Z výsledků kontrol zaměřených na výrobky se značkou KLASA nebo Regionální potravina za rok 2024 lze konstatovat, že jejich producenti jsou si vědomi významu těchto značek a zodpovědnosti za jejich užívání. Kontroly opět potvrdily velmi vysokou jakost a bezpečnost oceněných potravin, které vykazují výrazně nižší problematičnost z hlediska podílu nevyhovujících vzorků ve všech hodnocených parametrech oproti jiným sledovaným potra ...