ThuPMCETE_December+0100RDecPMCET_CCET+01:00+01:00
ThuPMCETE_December+0100RDecPMCET_ThuPM2024
ThuPMCETE_December+0100RDecPMCET_Dec+01004CET19

Výzva EFSA k poskytnutí dat pro stanovení přirozených pozaďových koncentrací stopových prvků (Co, Cu, I, Mn, Mo, Se nebo Zn) v životním prostředí

https://bezpecnostpotravin.cz/vyzva-efsa-k-poskytnuti-dat-pro-stanoveni-prirozenych-pozadovych-koncentraci-stopovych-prvku-co-cu-i-mn-mo-se-nebo-zn-v-zivotnim-prostredi/ Vydáno: 19. 12. 2024 Autor: KM EFSA Účelem této výzvy k předkládání údajů je nabídnout zájemcům (např. provozovatelům krmivářských podniků, vnitrostátním orgánům ochrany životního prostředí, výzkumným institucím, akademické obci, evropským agenturám, evropským výzkumným střediskům) a/nebo dalším zúčastněným stranám možnost předložit zdokumentované informace (publikované a/nebo nepublikované) relevantní pro stanovení koncentrací stopových prvků (kobaltu, mědi, jódu, manganu, molybdenu, selenu nebo zinku) v různých složkách životního prostředí (půda, sladká voda, sladkovodní sediment a mořský sediment). Specifické cíleSpecifický cíl 1: koncentrace stopových prvků (kobalt, měď, jód, mangan, molybden, selen nebo zinek) v evropské půdě.Specifický cíl 2: koncentrace výše uvedených stopových prvků ve sladké vodě v evropských sladkovodních útvarech (např. potoky, jezera, rybníky, příkopy…).Specifický cíl 3: koncentrace výše uvedených stopových prvků ve sladkovodních sedimentech evropských ...

WedPMCETE_December+0100RDecPMCET_CCET+01:00+01:00
WedPMCETE_December+0100RDecPMCET_WedPM2024
WedPMCETE_December+0100RDecPMCET_Dec+01003CET19

Nové potravinářské předpisy EU – listopad 2024

https://bezpecnostpotravin.cz/nove-potravinarske-predpisy-eu-listopad-2024/ Vydáno: 18. 12. 2024 Autor: Odbor bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/EU-Law_EK-300x143.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/EU-Law_EK-768x367.jpg 768w" alt="" width="913" height="436" class="wp-image-40868" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> Přehled nových předpisů z Úředního věstníku EU, souvisejících s potravinami Průběžně jsou sledovány a vybírány citace předpisů souvisejících s potravinami a jsou věcně zařazovány do kapitol 0 – 16 pro horizontální předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin a do kapitol 17 – 28 pro komoditní předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin.Veškerá nařízení (a také rozhodnutí určená ČR) jsou od přistoupení ČR k EU přímo platnou součástí české legislativy, zatímco směrnice jsou typem předpisů, které musí být do české legislativy ve stanoveném časovém limitu zapracovány. Rozhodnutí se vztahují ...

WedPMCETE_December+0100RDecPMCET_CCET+01:00+01:00
WedPMCETE_December+0100RDecPMCET_WedPM2024
WedPMCETE_December+0100RDecPMCET_Dec+01003CET19

Akademie kvality: Vánoční pečení z kvalitních surovin

https://bezpecnostpotravin.cz/akademie-kvality-vanocni-peceni-z-kvalitnich-surovin/ Vydáno: 18. 12. 2024 Autor: Akademie kvality Na co se zaměřit při výběru surovin? Foto: Shutterstock  Co je největší vánoční výzvou pro všechny svědomité hospodyňky? Přece poctivá domácí vánočka a chutné křehké cukroví! Aby bylo vaše vánoční pečivo dokonalé, vybírejte pečlivě jednotlivé ingredience. Na co se tedy zaměřit při výběru následujících surovin?  Máslo Základem většiny vánočních receptů a výborným nositelem chuti je kvalitní máslo. Nejinak je tomu i u cukroví nebo vánočky, kterým navíc dodává příjemnou vláčnost a jemnější chuť. Jedním z nejzásadnějších ukazatelů kvality másla je podíl mléčného tuku, který by neměl být nižší než 82 %. Oproti tomu voda musí být v másle zastoupena maximálně do 16 %, nejde ale o povinný údaj, a proto se na obalu většinou neuvádí.  Mouka Jak zjistit, že jste si v obchodě zakoupili opravdu kvalitní mouku? Většina mouk se prodává v balení o hmotnosti 1 kg. Váha balení se může lišit o 0,5 %, což vzniká z důvodu odpařování přirozené vlhkosti z mouky. Ta by neměla překročit 15 %. To znamená, že by jeho hmotnost mě ...