TuePMCETE_December+0100RDecPMCET_CCET+01:00+01:00
TuePMCETE_December+0100RDecPMCET_TuePM2024
TuePMCETE_December+0100RDecPMCET_Dec+01002CET19

Boj proti nehygienickým návykům v obchodech. Jak inovativní přístupy ovlivní nákup potravin?

https://bezpecnostpotravin.cz/boj-proti-nehygienickym-navykum-v-obchodech-jak-inovativni-pristupy-ovlivni-nakup-potravin/ Vydáno: 17. 12. 2024 Autor: Pekařské technologie https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/pecivo_housky_orez-300x145.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/pecivo_housky_orez-768x370.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/pecivo_housky_orez-1536x740.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/pecivo_housky_orez-2048x986.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="493" class="wp-image-41755" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock České obchody zavádějí inovativní řešení, které zajistí větší hygienu při nákupu pečiva. Systém bezdotykového výběru ochrání zákazníky i jejich nákup před nevítanými doteky. Dlouholetý problém s hygienou pečiva Manipulace s nebaleným pečivem patří k častým stížnostem nakupujících. Mnozí z nás zažili situaci, kdy někdo v regálu přehrabuje rohlíky rukama, zkouší jeden kousek za druhým a následně odchází s prázdným košík ...

TuePMCETE_December+0100RDecPMCET_CCET+01:00+01:00
TuePMCETE_December+0100RDecPMCET_TuePM2024
TuePMCETE_December+0100RDecPMCET_Dec+01002CET19

Veřejná konzultace EFSA: aktualizace hodnocení zdravotního rizika chloristanu v potravinách

https://bezpecnostpotravin.cz/verejna-konzultace-efsa-aktualizace-hodnoceni-zdravotniho-rizika-chloristanu-v-potravinach/ Vydáno: 17. 12. 2024 Autor: KM EFSA https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/12/zelenina_zelena_orez-300x154.jpg 300w" alt="" width="626" height="321" class="wp-image-74296" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Konečný termín pro podávání připomínek a komentářů je 11. února 2025 Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) zahájil veřejnou konzultaci k návrhu vědeckého stanoviska týkajícího se rizik pro veřejné zdraví spojených s přítomností chloristanu (angl. perchlorate) v potravinách. Tato práce reaguje na žádost Evropské komise o přehodnocení rizik s ohledem na nová data a aktualizovanou metodologii, které byly k dispozici od hodnocení EFSA z roku 2014. V rámci přezkoumání odborníci aktualizovali tolerovatelný denní příjem (TDI) pro chloristan z 0,3 na 1,4 µg/kg tělesné hmotnosti. Tato změna odráží použití nedávného ...

MonPMCETE_December+0100RDecPMCET_CCET+01:00+01:00
MonPMCETE_December+0100RDecPMCET_MonPM2024
MonPMCETE_December+0100RDecPMCET_Dec+01001CET16

Brambory s “umlčenou“ invertázou

https://bezpecnostpotravin.cz/brambory-s-umlcenou-invertazou/ Vydáno: 16. 12. 2024 Autor: BIOTRIN https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/12/brambory-skrabani_lista-300x151.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/12/brambory-skrabani_lista-768x388.jpg 768w" alt="" width="802" height="405" class="wp-image-74281" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Šlechtitel Dave Douches, profesor na katedře rostlinných, půdních a mikrobiálních věd a ředitel programu šlechtění a genetiky brambor na Michiganské státní univerzitě (MSU), vyvinul geneticky upravené brambory s názvem Kal91.3. Tato odrůda je výjimečná především schopností dlouhodobého skladování při nízkých teplotách, aniž by docházelo k hromadění cukrů způsobujících hnědnutí a zhoršení kvality výrobků. Hlízy brambor obsahují přibližně 20 % sušiny a 80 % vody. Sušina se skládá převážně ze sacharidů (11–18 %), dusíkatých látek (2 %) a pouze minimálního množství tuků. Hlavní složkou sacharidů je škrob, zatímco obsah cukrů (kromě škrobu) bývá ve ...