Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/prvni-vyskyt-difylobotriozy-v-ceske-republice-nakazy-vyvolane-tasemnici-skulovcem-sirokym-po-konzumaci-jiker-stiky/
Vydáno: 12. 12. 2024
Autor: Biologické centrum AV ČR
Část škulovce širokého od pacienta, který se nakazil z jiker štiky z Lipna. Na snímku zcela vpravo jsou vajíčka škulovce širokého, která pro člověka nejsou nakažlivá. Foto: BC AV ČR
Parazitologové z Biologického centra Akademie věd ČR potvrdili první autochtonní (tj. domácí, neimportovaný) případ difylobotriózy v České republice. Toto lidské onemocnění způsobuje tasemnice škulovec široký. K nákaze došlo po konzumaci syrových jiker štiky (kaviáru) pocházející z nádrže Lipno v jižních Čechách. Tento případ naznačuje přítomnost zavlečeného parazita v nádrži, která by tak mohla představovat nové ohnisko nemoci. Riziko nákazy lidí je však velmi nízké. Zdrojem nákaz jsou pouze syrové nebo nedostatečně tepelně upravené dravé ryby jako okoun říční a štika obecná. Přestože škulovec široký může dosáhnout značné délky (až několik metrů), u většiny pacientů nezpůsobuje vážné zdravotní komplikace. Nemoc je navíc snadno léčitelná.
K nákaze došlo v jižních Čechách v oblíbené destinaci p ...
https://bezpecnostpotravin.cz/advent-v-narodnim-zemedelskem-muzeu/
Vydáno: 12. 12. 2024
Autor: Národní zemědělské muzeum
Také máte rádi advent, vánoční tradice a vůni vánočního cukroví? Baví vás tvořit a být kreativní? Chcete si v předvánočním shonu trochu oddychnout a nasát příjemnou vánoční atmosféru? Přijďte v sobotu 14. 12. na Advent v muzeu!
Nachystali jsme pro vás pestrý program, v němž můžete nechat zazářit svou kreativitu i pekařské umění, oddat se hudbě, dobrému pohoštění i oddechu.
Zamiřte na workshopy s výtvarníky:
Sklářský workshop pod vedením Jitky Havlíčkové ZDENa sklářském workshopu s výtvarnicí Jitkou Havlíčkovou si vyzkoušíte, jak se zdobí skleněnou nití, jak na korálku vytvořit skleněný pupík nebo jak udělat skleněná očička. Rezervace nutná, viz odkaz výše.10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00 / cena: 100 Kč / děti od 7 let s rodiči
Vlněný workshop s Evou BlahovouVlastnoručně vyrobené dárky a ozdoby těší nejvíce. Vyzkoušejte si, jak se vyrábějí pestrobarevné string artové vánoční hvězdy z vln a bavlnek. Eva Blahová, výtvarnice a scénografka, ve své volné tvorbě pracuje s vlněnou přízí, je autorkou komunitních pletených proj ...
https://bezpecnostpotravin.cz/nova-polozka-v-nbt-knihovne-sumec-odolnejsi-vuci-bakterialnim-infekcim/
Nová položka v NBT knihovně – Sumec odolnější vůči bakteriálním infekcím
Vydáno: 12. 12. 2024
Autor: BIOTRIN
Chov sumců je klíčovým odvětvím americké akvakultury, ale infekční onemocnění vedou k výrazným ztrátám, které nejen zvyšují náklady na chov, ale také zatěžují životní prostředí plýtváním zdroji a produkcí odpadu. Hledání řešení je proto klíčové pro zlepšení efektivity i udržitelnosti tohoto odvětví.
Vědci z Auburn University využili technologii CRISPR/Cas9 k vložení genu katelicidinu z aligátora do genomu sumců, čímž zvýšili jejich odolnost vůči infekcím. Zároveň genetickou úpravou zajistili sterilitu ryb, aby nemohly ovlivnit volně žijící populace. Tento přístup má potenciál snížit spotřebu antibiotik a zlepšit ekologickou stopu akvakultury.
Autor: Tereza Branyšová
Více na: Sumec odolnější vůči bakteriálním infekcím
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/12/sumec_GM-285x300.jpg 285w" alt="" width="475" height="500" class="wp-image-74189" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; ...