Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/stanovisko-mze-szpi-a-svs-ve-veci-oznacovani-rostlinnych-potravin-nazvy-zivocisnych-produktu-ke-dni-1-2-2023/
Vydáno: 4. 6. 2024
Autor: SZPI
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/maso_rostlinne_orez-300x173.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/maso_rostlinne_orez-768x442.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/maso_rostlinne_orez-1536x884.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/maso_rostlinne_orez-2048x1179.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="589" class="wp-image-45393" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Aktualizace dne 1. 6. 2024
1. Vhodné označení rostlinných potravin názvy živočišných produktů
Označování rostlinných potravin musí být provedeno takovým způsobem, aby nedošlo k porušení nařízení (EU)č. 1169/2011, nařízení (EU) č. 1308/2013 nebo dalších právních předpisů. Za porušení těchto předpisů se nepovažuje použití výrazů určených tradičně k označení potravin živočišného původu při označení potravin čistě rostlinného původu, ve významu, který je ...
https://bezpecnostpotravin.cz/mlekarensky-vyrobek-roku-2024/
Vydáno: 4. 6. 2024
Autor: Českomoravský svaz mlékárenský z.s
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/mleko_maslo_cerstvy-syr-300x185.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/mleko_maslo_cerstvy-syr-768x474.png 768w" alt="" width="870" height="537" class="wp-image-53860" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Absolutním vítězem v letošní soutěži se stal plísňový sýr Jihočeská Niva Premium 70 % ze společnosti MADETA a.s., kterému porotci přidělili rekordních 100 bodů z celkových 100 možných.
Absolutní novinkou roku se stal sýr Jihočeská Niva Fit 30 % rovněž ze společnosti MADETA a.s.
Hlavní cenu médií získala překvapivě sýrová specialita Štěchovický nález, výrobek studentů z Vyšší odborné školy potravinářské a Střední průmyslové školy mlékárenské v Kroměříži.
21. ročníku soutěže o „Mlékárenský výrobek roku“ se letos zúčastnilo 24 tuzemských výrobců, kteří do hodnocení přihlásili celkem 72 v ...
https://bezpecnostpotravin.cz/vyzkumy-na-tema-sireni-ptaci-chripky-u-skotu/
Vydáno: 4. 6. 2024
Autor: Český svaz chovatelů masného skotu
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/Krava_mlecna_orez_lista-300x203.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/Krava_mlecna_orez_lista-768x519.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/Krava_mlecna_orez_lista-1536x1037.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/Krava_mlecna_orez_lista-2048x1383.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="691" class="wp-image-53852" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Krávy mají stejné receptory pro chřipkové viry jako lidé a ptáci. To znamená, že skot může být potenciální rezervoárem třeba i pro viry ptačí chřipky. Zda tomu tak skutečně je, se ale teprve zjišťuje. K nastartování výzkumů, ke kterým se přidávají mnohá evropská vědecká pracoviště, přispěly nedávné případy výskytu ptačí chřipky u dojnic v USA, kdy byl virus ptačí chřipky prokázán na 63 místech, aniž by však krávy vykazovaly jakékoli příznaky onemocnění. Stopy ptačí ...