Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Pozvánka na třetí ročník semináře MEMPROPO 2017
18.10.2017

Konzultační dny pro podporu exportu
22.09.2017

Firmám chybí kvalifikovaná pracovní síla, je třeba změnit vzdělávací systém
22.09.2017

Africký mor prasat v ČR; aktuální informace ke dni 18. 9. 2017
22.09.2017

Ctpp >


Hlášení v systému RASFF: 14. týden 2017
Datum: 19.04.2017
Mgr. Dana Koubová, Internetový portál bezpečnosti potravin
Vydáno: 12.4.2017
Autor: Mgr. Dana Koubová

 

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 14. týdnu 2017: 3. 4. – 9. 4. 2017 (v češtině).

 

 

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

                Potraviny

 

07/04/2017

Itálie

 rtuť (1.2 mg/kg - ppm) v mražených plátcích žraloka modrého (Prionace glauca)

Portugalsko

07/04/2017

Francie

 Salmonella (přítomnost /25g) v sýru ze syrového kozího mléka

Francie

06/04/2017

Rakousko

 benzo(a)pyren (63; 15 µg/kg - ppb) v chlazeném uzeném hovězím mase

Rakousko

06/04/2017

Itálie

 norovirus (GII) v živých ústřicích (Crassostrea gigas)

Francie

06/04/2017

Itálie

 rtuť (1.77 mg/kg - ppm) v mraženém mečounovi (Xiphias gladius)

Španělsko

06/04/2017

Nizozemsko

 Salmonella (přítomnost /25g) v mražených rolkách s párkem

Nizozemsko

06/04/2017

Nizozemsko

 aflatoxiny (B1 mezi 6.2 a 22.7; celk. mezi 10.8 a 48.7 µg/kg - ppb) v plátcích sušeného zázvoru

Nigérie

05/04/2017

Dánsko

 Listeria monocytogenes (přítomnost /25g) v chlazené uzené šunce

Dánsko

05/04/2017

Dánsko

 úlomky skla v müsli

Dánsko

05/04/2017

Itálie

 kousky dřeva v marshmallow

Španělsko

05/04/2017

Nizozemsko

 aflatoxiny (B1 = 21; celk. = 59 µg/kg - ppb) v pistáciích ve skořápce

Írán, přes Německo

04/04/2017

Itálie

 aflatoxiny (B1 = 5.09; celk. = 6.49 µg/kg - ppb) a nedeklarovaný lepek (411.2 mg/kg - ppm) v polentě

Itálie

04/04/2017

Spojené království

 nedeklarovaná vejce a mléčná složka v linguine s krabem a chilli chybně balených jako špagety carbonara

Spojené království

04/04/2017

Česká republika

 Salmonella (přítomnost /25g) v mražených půlkách solených kuřecích prsou

Brazílie, přes Nizozemsko

04/04/2017

Nizozemsko

 aflatoxiny (B1 = 9.8 µg/kg - ppb) ve směsi chilli, bio

Indie, přes Spojené království

03/04/2017

Německo

 aflatoxiny (B1 = 11.4; celk. = 12.9 µg/kg - ppb) v mletých melounových jádrech

neznámého původu, přes Nizozemsko

03/04/2017

Rakousko

 Listeria monocytogenes (>15000 KTJ/g) v měkkém sýru s bazalkou

Rakousko

 

 

                  Krmiva

 

 

 

 

 

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

03/04/2017

Irsko

 migrace primárních aromatických aminů (5.2748; 4.8574; 4.5771 mg/kg - ppm) z obraceček z nerezové oceli

neznámého původu, přes Spojené království

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.