Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Zdroje financování firemního vývoje, inovací a spolupráce s výzkumem
21.11.2017

Projekt BIOmléko nabídne pomoc pro konvenční zemědělce, ale zaměří se také na finalizaci bioprodukce
21.11.2017

Semináře pro zemědělce, 22. 11. 2017
21.11.2017

Otevírání spotřebních obalů: Co senioři?
21.11.2017

Ctpp >


Hlášení v systému RASFF: 14. týden 2017
Datum: 19.04.2017
Mgr. Dana Koubová, Internetový portál bezpečnosti potravin
Vydáno: 12.4.2017
Autor: Mgr. Dana Koubová

 

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 14. týdnu 2017: 3. 4. – 9. 4. 2017 (v češtině).

 

 

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

                Potraviny

 

07/04/2017

Itálie

 rtuť (1.2 mg/kg - ppm) v mražených plátcích žraloka modrého (Prionace glauca)

Portugalsko

07/04/2017

Francie

 Salmonella (přítomnost /25g) v sýru ze syrového kozího mléka

Francie

06/04/2017

Rakousko

 benzo(a)pyren (63; 15 µg/kg - ppb) v chlazeném uzeném hovězím mase

Rakousko

06/04/2017

Itálie

 norovirus (GII) v živých ústřicích (Crassostrea gigas)

Francie

06/04/2017

Itálie

 rtuť (1.77 mg/kg - ppm) v mraženém mečounovi (Xiphias gladius)

Španělsko

06/04/2017

Nizozemsko

 Salmonella (přítomnost /25g) v mražených rolkách s párkem

Nizozemsko

06/04/2017

Nizozemsko

 aflatoxiny (B1 mezi 6.2 a 22.7; celk. mezi 10.8 a 48.7 µg/kg - ppb) v plátcích sušeného zázvoru

Nigérie

05/04/2017

Dánsko

 Listeria monocytogenes (přítomnost /25g) v chlazené uzené šunce

Dánsko

05/04/2017

Dánsko

 úlomky skla v müsli

Dánsko

05/04/2017

Itálie

 kousky dřeva v marshmallow

Španělsko

05/04/2017

Nizozemsko

 aflatoxiny (B1 = 21; celk. = 59 µg/kg - ppb) v pistáciích ve skořápce

Írán, přes Německo

04/04/2017

Itálie

 aflatoxiny (B1 = 5.09; celk. = 6.49 µg/kg - ppb) a nedeklarovaný lepek (411.2 mg/kg - ppm) v polentě

Itálie

04/04/2017

Spojené království

 nedeklarovaná vejce a mléčná složka v linguine s krabem a chilli chybně balených jako špagety carbonara

Spojené království

04/04/2017

Česká republika

 Salmonella (přítomnost /25g) v mražených půlkách solených kuřecích prsou

Brazílie, přes Nizozemsko

04/04/2017

Nizozemsko

 aflatoxiny (B1 = 9.8 µg/kg - ppb) ve směsi chilli, bio

Indie, přes Spojené království

03/04/2017

Německo

 aflatoxiny (B1 = 11.4; celk. = 12.9 µg/kg - ppb) v mletých melounových jádrech

neznámého původu, přes Nizozemsko

03/04/2017

Rakousko

 Listeria monocytogenes (>15000 KTJ/g) v měkkém sýru s bazalkou

Rakousko

 

 

                  Krmiva

 

 

 

 

 

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

03/04/2017

Irsko

 migrace primárních aromatických aminů (5.2748; 4.8574; 4.5771 mg/kg - ppm) z obraceček z nerezové oceli

neznámého původu, přes Spojené království

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.