Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/svs-stahuje-z-trhu-jaternicovy-prejt-kvuli-obsahu-ostrych-castic/
Vydáno: 29. 2. 2024
Autor: SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/SVS-jaternicovy-prejt_orez-300x165.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/SVS-jaternicovy-prejt_orez-768x423.jpg 768w" alt="" width="943" height="519" class="wp-image-51982" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje jaternicový prejt od výrobce MP Krásno, a. s. Senzorická analýza ve Státním veterinárním ústavu Olomouc v produktu odhalila ojedinělou přítomnost blíže neidentifikovaných drobných ostrých cizích částic, (drobný prášek připomínající písek). Výrobek byl proto vyhodnocen jako nevhodný k lidské spotřebě. Spotřebitelé, kteří jej mají doma, by prejt neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu.
Identifikace výrobku:Název: JATERNICOVÝ PREJT, masný výrobek tepelně opracovaný, 450 gVýrobce: MP Krásno, a.s., Hranická 430/34, Krásno nad Bečvou, 75701 Valašské Meziříčí, CZ 1184 ...
https://bezpecnostpotravin.cz/na-regionalnich-potravinach-si-pochutnavame-uz-15-let-zatim-tuto-znacku-kvality-ziskalo-uz-1-473-vyrobku/
Vydáno: 29. 2. 2024
Autor: Ministerstvo zemědělství
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/image-10-300x136.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/image-10-768x347.png 768w" alt="" width="1024" height="463" class="wp-image-51979" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
Tisková zpráva — Začíná 15. ročník soutěže Regionální potraviny, značky kvality pro výrobky lokálních potravinářů a zemědělců. Ocenění uděluje Ministerstvo zemědělství. Za 14 let trvání soutěže získalo právo nosit logo Regionální potraviny 1 473 výrobků. Letošní kampaň na celostátní i krajské úrovni je tímto spuštěná. „Logo Regionální potraviny potvrzuje, že jde o vysoce kvalitní výrobek. Jeho udělením už patnáctým rokem pomáháme drobným lokálním producentům s propagací jejich potravin, a to nejenom v rámci kraje, ale i celé České republiky. Právo nosit označení Regionální potravina trvá čtyři roky, v souča ...
https://bezpecnostpotravin.cz/v-boji-proti-antimikrobialni-rezistenci-u-lidi-a-zvirat-je-nutne-pokracovat/
Vydáno: 29. 2. 2024
Autor: KM EFSA
Rezistence bakterií rodu Salmonella a Campylobacter, které se běžně vyskytují u lidí i zvířat, je pozorována velmi často, konstatuje dnes zveřejněná zpráva, kterou vydal Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) ve spolupráci s Evropským centrem pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC). Avšak výskyt kombinované rezistence vůči kriticky důležitým antimikrobiálním látkám v humánní medicíně, s výjimkou některých typů salmonel a Campylobacter coli, zůstává velmi nízký. Kromě toho se zvýšil podíl izolátů Escherichia coli ze zvířat určených k produkci potravin, které vykazují „úplnou citlivost“ nebo „nulovou rezistenci“ vůči klíčovým antimikrobiálním látkám. To, spolu s poklesem prevalence izolátů E. coli produkujících ESBL nebo AmpC – enzymy, které způsobují neúčinnost antibiotik, prokazuje pokrok ve snižování antimikrobiální rezistence (AMR) u E. coli ze zvířat určených k produkci potravin v některých členských státech EU.
Přestože jsme zaznamenali pozitivní výsledky opatření na sníž ...