Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/efsa-kocky-a-psi-by-nemeli-byt-trvale-drzeni-v-boxech-klecich-a-bednach/
Vydáno: 14. 9. 2023
Autor: KM EFSA
Foto: Shutterstock
Dne 14. září 2023 zveřejnil Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vědeckou zprávu s názvem „Vědecká a technická pomoc v otázkách pohody zvířat (welfare) související s ustájením a zdravím koček a psů v komerčních chovných zařízeních“.
Pro zlepšení welfare koček a psů v komerčních chovných zařízeních úřad EFSA doporučuje vyhnout se trvalému používání boxů, klecí a přepravek. Toto doporučení bylo publikováno na podporu nově vznikajících legislativních opatření na ochranu koček a psů v komerčním chovech pro sportovní, lovecké a společenské účely.
Vědecká zpráva EFSA obsahuje také doporučení týkající se tepelného stresu, podmínek ustájení, kosmetických chirurgických postupů a zdravotních problémů souvisejících s chovem v komerčních zařízeních. U většiny dospělých koček tepelný stres nevyvolává teplota mezi 15-26 °C, u dospělých chovných psů však nebyly k dispozici dostatečné vědecké důkazy pro definování takového obecného teplotního rozsahu.
Úřad EFSA vyhodnotil některé kosmetické a praktické ...
https://bezpecnostpotravin.cz/houbarska-sezona-jiz-zacala-budte-ostraziti/
Vydáno: 13. 9. 2023
Autor: ANSES
Foto: Shutterstock
Francouzský Úřad pro potraviny, životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost (ANSES) upozorňuje veřejnost na nebezpečí záměny jedlých hub s jedovatými a dává důležitá doporučení.
ANSES – Sběr hub letos začal brzy. Přestože jsou volně rostoucí houby oblíbenou pochoutkou, některé druhy jsou pro člověka jedovaté nebo dokonce smrtelné. V roce 2022 zemřeli ve Francii dva lidé poté, co zaměnili jedovaté druhy za jedlé. Ať už jste znalci, nebo příležitostní sběrači, měli byste zůstat ostražití a dodržovat správné postupy, aby Vaše konzumace hub byla bezpečná.
V roce 2023 byly nahlášeny případy otravy houbami již v srpnu Deštivé počasí v několika francouzských regionech v srpnu podpořilo brzký růst volně rostoucích hub. Zároveň od 1. srpna 2023 došlo k nárůstu počtu otrav nahlášených francouzským toxikologickým centrům: bylo zdokumentováno již více než 250 případů, což je dvakrát více než v roce 2022.
Tyto případy otravy byly způsobeny různými příčinami: záměnou jedovatého druhu za jedlý, někdy v důsledku použití aplikace pro urč ...
https://bezpecnostpotravin.cz/test-proteinovych-mlecnych-vyrobku-2023/
Vydáno: 13. 9. 2023
Autor: dTest
Ilustrační foto: Shutterstock
Spotřebitelská organizace dTest v zářijovém čísle svého časopisu publikovala výsledky testu proteinových mléčných výrobků – jogurtů, skyrů a dezertů.
Možná jste si všimli, že se v posledních letech vedle běžných jogurtů nebo pudinků objevují podobné výrobky slibující vysoký obsah proteinu čili bílkovin. V laboratoři jsme nechali proklepnout šestnáct jogurtů, skyrů a dezertů. Každá z kategorií vyniká něčím jiným a každý si může vybrat, co mu nejlépe vyhovuje. Správná volba přitom nemusí být snadná. Zjistili jsme totiž, že ne všechny výrobky obsahují to, co slibují.
Test proteinových jogurtů, pudinků a skyrů reaguje na rostoucí oblibu mléčných produktů s vysokým podílem bílkovin. Narazit na ně můžete téměř ve všech řetězcích a samozřejmě i na e-shopech. Zatímco do dezertů nebo jogurtů se bílkoviny přidávají dodatečně, skyr – islandská specialita kombinující tvaroh a jogurt – je na ně bohatý přirozeně. Abychom mohli porovnat jednotlivé druhy výrobků mezi sebou, poslali jsme do laboratoře celkem 16 vzorků reprezentujících prot ...