Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-35-tyden-2023/
Vydáno: 8. 9. 2023
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 35. týdnu 2023: 28. 8. – 3. 9. 2023 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.
Datum
Ohlásila země
Důvod ohlášení
Země původu výrobku
Potraviny
01/09/2023
Polsko
překročení maximálních hodnot pro 3-MCPD v palmovém oleji
Nizozemsko
01/09/2023
Nizozemsko ...
Zveme Vás na výroční konferenci Platformy pro reformulace, která se bude konat ve středu 13. září 2023 od 9.00 hodin: Inovace slaví 10 let – reformulační snahy výrobců jsou jejich významnou součástí.
Konference se bude konat v Ballingově sále Národní technické knihovny, Technická 2710/6, Praha 6. Souřadnice: 50.1039000N, 14.3906000E. Budova NTK je přímo v areálu ČVUT a VŠCHT. Areál je snadno dostupný MHD – trasa A, stanice Dejvická. Garáže Dejvice nebo vzdálenější parkoviště Verdunská u Vítězného náměstí.
Pokud máte zájem se konference zúčastnit, prosíme o přihlášení do 10. září na e-mail: hrabcova@foodnet.cz
https://bezpecnostpotravin.cz/vliv-stravovani-na-kvalitu-zivota-cloveka-je-zasadni-prakticky-polovina-cechu-ho-naprosto-podcenuje/
Vydáno: 8. 9. 2023
Autor: SZÚ
Foto: Shutterstock
Tisková zpráva SZÚ – 48% Čechů podle údajů Eurostatu uvedlo, že denně nesní ani jednu porci ovoce nebo zeleniny. Pouze necelých 8% sní doporučovaných 5 a více porcí ovoce a zeleniny. Průměrná spotřeba soli je třikrát vyšší než zdravotní limity a celkově má rizikové stravovací návyky více než pětina populace. Téměř za čtvrtinou úmrtí ročně přitom v základu stojí špatné stravování, jak dokládá statistika (OECD, 2019).
„Dostupné údaje ukazují, že ročně za téměř polovinou všech úmrtí v Česku stojí rizikové faktory chování v čele se špatnou stravou, následuje kouření a konzumace alkoholu. Systematicky narůstá i počet obézních lidí. Je potřeba neustále zdůrazňovat to, že každý z nás by měl pečovat o své zdraví, zdravě jíst, dostatečně se hýbat, vyhýbat se alkoholu a drogám. Jsou to věci, které už většina lidí slyšela, ale málo kdo těchto rad dbá. Naše zdraví přitom nevzniká v nemocnici, tam se dostáváme, až když je zdraví poškozené a mnozí očekávají, že n ...