Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/szpi-dozor-v-oblasti-spolecneho-stravovani/
Vydáno: 8. 9. 2023
Autor: SZPI
Foto: Shutterstock
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) na svém webu přehledně uvádí informace pro provozovatele potravinářských podniků v oblasti společného stravování, související právní předpisy a doporučení pro správnou praxi.
Společné stravování
Státní dozor v oblasti společného stravování a základní povinnosti PPP
Přehled nejdůležitějších právních předpisů pro oblast společného stravování
Pokrmová vyhláška
Označování alergenů v provozovnách společného stravování
Správná praxe při fritování
Informace k povinnosti provozovatelů přijmout opatření ke snížení obsahu akrylamidu v potravinách
Nakličování semen v provozovnách společného stravování
Prodej lihovin a alkoholických nápojů – zvláštní požadavky
Odpady z provozoven společného stravování
Postupy založené na HACCP v provozovnách s nízkou mírou rizika
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vykonává dozor u provozovatelů potravinářských podniků v oblasti společného stravování od 1. ledna 2015. Kompetence pro kontrolu dodržování povinností PPP ...
https://bezpecnostpotravin.cz/stav-hrabose-polniho-v-srpnu-2023/
Vydáno: 8. 9. 2023
Autor: ÚKZÚZ
Foto: Shutterstock
Výsledky Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) potvrdily další nárůst hraboše polního v letních měsících. Populace neklesly ani po sklizni hlavních plodin a následné kultivaci polí. Z červencového celorepublikového průměru 542 aktivních východů z nor na hektar (AVN/ha) hodnoty stouply na 603 AVN/ha, což představuje 3násobek aktuálního prahu škodlivosti. Vysoce ohrožené jsou okresy v krajích Jihomoravský, Olomoucký a Zlínský. Vysoké počty jsou dále zjišťovány i na Třebíčsku, Kolínsku nebo Ústeckoorlicku.
Polovina srpnových výstupů monitoringu zahrnovala pozorování ve víceletých kulturách, především v porostech krmných plodin, část pozorování byla provedena i v sadech a vinohradech. Druhá polovina pozorování proběhla v nesklizených polních plodinách na strništích nebo ve výdrolech sklizených plodin či v nových osevech řepky.
Hodnoty výskytu v krmných a trvalých kulturách dosáhly v průměru 732 AVN/ha, což odpovídá 3,7násobku prahu škodlivosti, který pro letní období představuje hodnotu 200 AVN/ha. Tato čísla předsta ...
S ohledem na neustále se zvyšující sucho je nezbytné vyvíjet plodiny, které budou vůči těmto obtížným klimatickým podmínkám odolné. Nedávno představená nová linie kukuřice s názvem ARGOS8 se jeví jako slibná možnost. Tato linie kukuřice vyniká svou schopností odolávat obtížným podmínkám sucha, což představuje důležitý krok vpřed.
Tato specifická linie kukuřice vznikla díky editaci genu argos8 za využití technologie CRISPR/Cas9. Geny tohoto typu slouží jako negativní regulátory odpovědi rostlin na etylen, což je důležitý fytohormon ovlivňující reakce rostlin na abiotický stres, včetně nedostatku vody a vysoké teploty. Nadměrná exprese genu argos8 umožňuje rostlinám nejen sníženou citlivost na etylen, čímž je zvýšena jejich tolerance vůči suchu, ale přispívá také ke zvýšení výnosu zrna.