Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/pozvanka-na-49-rocnik-mezinarodniho-agrosalonu-zeme-zivitelka-2023/
Vydáno: 22. 8. 2023
Autor: Ministerstvo zemědělství
Ministr zemědělství Marek Výborný zve veřejnost a zástupce médií na Výstaviště České Budějovice, kde se v termínu od 24. do 29. srpna uskuteční mezinárodní agrosalon Země živitelka 2023.
Ministr Výborný zahájí výstavu ve čtvrtek 24. srpna v 10 hodin a jeho program vyvrcholí sobotními Národními dožínkami. V rámci Země živitelky se ministr Výborný kromě jiného zúčastní kulatého stolu k růstu cen potravin, předá ocenění za vědu a výzkum, zúčastní se tiskové konference Agrární komory ČR k výsledkům sklizně a také brífinku k Jihočeskému tržišti a podepíše rozšířené Memorandum Iniciativy České pole.
Program ministra zemědělství na výstavě Země živitelka
Čtvrtek 24. srpna
10.00 Zahájení 49. ročníku mezinárodního agrosalonu Země živitelka (Pivovarská zahrada)
12.30 Brífink po Kulatém stolu předsedy vlády a ministra zemědělství s potravináři k růstu cen potravin (před Pavilonem T1 u bočního vchodu)
11.30 Brífink k proje ...
https://bezpecnostpotravin.cz/geneticky-upravena-vejce-bez-alergenu-oznacena-jako-bezpecna/
Vydáno: 21. 8. 2023
Autor: BIOTRIN
Foto: Shutterstock
Japonští vědci vyvinuli slepičí vejce, která by mohla být bezpečnou alternativou pro lidi trpící alergií na vaječný bílek. Tato alergie patří mezi nejčastější alergie především u dětí a může se projevovat řadou příznaků jako zvracením, žaludečními křečemi, dýchacími potížemi, kopřivkou nebo otoky. Kvůli této alergii navíc nelze alergickým jedincům aplikovat některé vakcíny proti chřipce.
Díky technologii úpravy genomu se podařilo vyvinout vejce, která neobsahují protein způsobující alergie na vaječný bílek. Jednalo se o tzv. OVM-knockout, kdy byl cílem protein nazývaný ovomukoid, tvořící přibližně 11 % veškerého proteinu ve slepičích bílcích. Nejprve bylo nutné detekovat a eliminovat ovomukoidový protein v bílcích. Tato úprava byla provedena pomocí techniky TALEN, cílící na část RNA, kódující specifické proteiny. Výsledná vejce byla následně pečlivě testována a bylo ověřeno, že neobsahují žádné formy ovomukoidního proteinu.
Ryo Ezaki, odborný asistent na Graduate School of Integrated Sciences for Life na Hirošimské univerzi ...
Vlivu extrémních teplot je třeba aktivně předcházet, upozorňuje HSHMP.
Nejenom dostatek tekutin a lehké světlé oblečení, zásadně důležité je i přizpůsobení denního režimu a pracovního tempa.
Během dne je třeba aktivně vyhledávat a využívat příležitosti ke zchlazení.
Velký význam má udržování přijatelné teploty v domácnosti, i za cenu třeba neobvyklých opatření – rozvěšení mokrých textilií, větrání pouze v časných ranních hodinách před rozedněním, trvalého zatemnění oken na osluněné straně domu.
Samozřejmé by mělo být vynechání pokud možno všech činností, při kterých se zvyšuje teplota v místnostech (nežehlit, nepéct, vaření omezit na nejnutnější míru).
Některé další nápady, jak se zařídit v horku, přináší leták SZÚ, ke stažení ZDE: