Vědci vyšlechtili pšenici, která neškodí celiakům
https://bezpecnostpotravin.cz/vedci-vyslechtili-psenici-ktera-neskodi-celiakum/ Vydáno: 29. 7. 2025 Autor: BIOTRIN https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/10/psenice_klasy-polozene_lista-300x154.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/10/psenice_klasy-polozene_lista-768x394.jpg 768w" alt="" width="907" height="465" class="wp-image-72772" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Tým z Kalifornské univerzity UC Davis úspěšně odstranil skupinu genů, jež jsou v pšenici odpovědné za produkci glutenových bílkovin vyvolávajících imunitní reakce – a to bez negativního dopadu na kvalitu této celosvětově důležité obilniny pro výrobu chleba. Výsledky studie, publikované v časopise Theoretical and Applied Genetics, představují významný pokrok ve výzkumu celiakie. Pšenice je klíčovým globálním zdrojem sacharidů a bílkovin. Významnou skupinu jejích proteinů tvoří glutenové bílkoviny, které dodávají chlebu a těstovinám jejich charakteristickou strukturu. Tyto bílkoviny však mohou u některýc ...