Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/v-praze-letos-jen-jedna-letni-zotavovaci-akce-pro-deti-na-ni-vse-v-poradku/
Vydáno: 27. 7. 2023
Autor: HSHMP
Ilustrace: Grifart
Co se týče letních dětských táborů je hlavní město Praha specifickým regionem, neboť většina letních pobytových akcí probíhá mimo území Prahy. Přímo v hlavním městě probíhají spíše sportovní soustředění než typické zotavovací akce. Pro účely ubytování účastníků akce se využívají školské budovy a ke stravování provozovny stravovacích služeb.
V letošním roce máme na území Prahy aktuálně ohlášenou pouze jednu akci, která naplňuje zákonem o ochraně veřejného zdraví stanovenou definici zotavovací akce. Průběh této jediné akce je z pohledu HSHMP bezproblémový. Kontrola ze strany HSHMP byla provedena 13. 7. 2023 u dodavatele stravovacích služeb a 18. 7. 2023 v prostorách konání akce.
Letní dětská rekreace každoročně probíhá v několika formách: stanové či stálé tábory v rekreačních zařízeních, tematické tábory a kurzy, putovní tábory a příměstské tábory. Krajské hygienické stanice coby orgány ochrany veřejného zdraví se zabývají pouze těmi akcemi, které jsou spojeny s organizovaným pobytem dětí včetně u ...
https://bezpecnostpotravin.cz/preprava-drubezich-produktu-v-nevhodnych-teplotnich-podminkach-na-jablonecku/
Vydáno: 27. 7. 2023
Autor: SVS
Foto: SVS
Tisková zpráva – Veterinární inspektoři z Libereckého kraje při společné kontrole s celníky odhalili přepravu 120 kilogramů potravin živočišného původu v nevyhovujících teplotních podmínkách.
Automobil, který celníci zastavili v obci Rádlo na Jablonecku, přepravoval hluboce zmražené drůbeží maso (celé kachny a slepice, pečené kachny, kuřecí stehna a kuřecí pařáty). Zásilka byla dle řidiče určena pro asijské restaurace.
Vozidlo nebylo vybaveno funkčním chladícím zařízením, teplota vzduchu v den kontroly přitom přesahovala 30°C. Z tohoto důvodu došlo v jádře hluboce zmrazených potravin k výraznému zvýšení teploty. Hodnoty naměřené veterinárními inspektory při kontrole se pohybovaly od – 6,1 °C do 1,8 °C a došlo tak k rozmrazování původně hluboce zmrazených produktů. Tím byla porušena pravidla bezpečnosti potravin.
Veterinární inspektoři nařídili likvidaci všech rozmražených produktů v asanačním podniku, kam byly potraviny pod dozor ...
https://bezpecnostpotravin.cz/jak-prezit-grilovani-a-pikniky-ve-zdravi/
Vydáno: 26. 7. 2023
Autor: www.viscojis.cz/teens
Foto: Shutterstock
Několik rad, jak si připravit piknik v přírodě a vyváznout přitom se zdravou kůží, lépe řečeno se zdravým žaludkem a střevy.
Při skladování baleného masa je nutné vždy dodržovat instrukce uvedené na etiketách, jako například „uchovejte v chlazeném stavu“, a zásadně používat pouze potraviny, které nemají prošlou záruční lhůtu.
Maso na grilování mnozí nejprve marinují. Marinované maso je křehčí a marinování mu dodává lepší chuť a vůni. Jestliže chcete část marinády použít jako omáčku nebo k přelití pokrmu, odlijte ji do zvláštní nádoby dříve, než do ní vložíte syrové maso.
Pokud hodláte marinádu používat opakovně, raději ji převařte.
Maso s marinádou by mělo být uloženo v chladničce a z chladničky vyjmuto až těsně před grilováním.
Při přepravě masa, marinády a příloh na místo grilování použijte termobox s chladicími vložkami, nebo automobilovou chladničku. Před samotným grilováním vyjměte z termoboxu nebo autochladničky takové množství masa, které budete okamžitě grilovat.
Při pečení masa venku je velmi dobré používat ...