ThuPMCESTE_July+0200RJulPMCEST_CCEST+02:00+02:00
ThuPMCESTE_July+0200RJulPMCEST_ThuPM2023
ThuPMCESTE_July+0200RJulPMCEST_Jul+02004CEST14

V Praze letos jen jedna letní zotavovací akce pro děti: na ní vše v pořádku

  https://bezpecnostpotravin.cz/v-praze-letos-jen-jedna-letni-zotavovaci-akce-pro-deti-na-ni-vse-v-poradku/ Vydáno: 27. 7. 2023 Autor: HSHMP   Ilustrace: Grifart Co se týče letních dětských táborů je hlavní město Praha specifickým regionem, neboť většina letních pobytových akcí probíhá mimo území Prahy. Přímo v hlavním městě probíhají spíše sportovní soustředění než typické zotavovací akce. Pro účely ubytování účastníků akce se využívají školské budovy a ke stravování provozovny stravovacích služeb. V letošním roce máme na území Prahy aktuálně ohlášenou pouze jednu akci, která naplňuje zákonem o ochraně veřejného zdraví stanovenou definici zotavovací akce. Průběh této jediné akce je z pohledu HSHMP bezproblémový. Kontrola ze strany HSHMP byla provedena 13. 7. 2023 u dodavatele stravovacích služeb a 18. 7. 2023 v prostorách konání akce. Letní dětská rekreace každoročně probíhá v několika formách: stanové či stálé tábory v rekreačních zařízeních, tematické tábory a kurzy, putovní tábory a příměstské tábory. Krajské hygienické stanice coby orgány ochrany veřejného zdraví se zabývají pouze těmi akcemi, které jsou spojeny s organizovaným pobytem dětí včetně u ...

ThuPMCESTE_July+0200RJulPMCEST_CCEST+02:00+02:00
ThuPMCESTE_July+0200RJulPMCEST_ThuPM2023
ThuPMCESTE_July+0200RJulPMCEST_Jul+02004CEST14

Přeprava drůbežích produktů v nevhodných teplotních podmínkách na Jablonecku

  https://bezpecnostpotravin.cz/preprava-drubezich-produktu-v-nevhodnych-teplotnich-podminkach-na-jablonecku/ Vydáno: 27. 7. 2023 Autor: SVS   Foto: SVS Tisková zpráva – Veterinární inspektoři z Libereckého kraje při společné kontrole s celníky odhalili přepravu 120 kilogramů potravin živočišného původu v nevyhovujících teplotních podmínkách. Automobil, který celníci zastavili v obci Rádlo na Jablonecku, přepravoval hluboce zmražené drůbeží maso (celé kachny a slepice, pečené kachny, kuřecí stehna a kuřecí pařáty). Zásilka byla dle řidiče určena pro asijské restaurace. Vozidlo nebylo vybaveno funkčním chladícím zařízením, teplota vzduchu v den kontroly přitom přesahovala 30°C. Z tohoto důvodu došlo v jádře hluboce zmrazených potravin k výraznému zvýšení teploty. Hodnoty naměřené veterinárními inspektory při kontrole se pohybovaly od – 6,1 °C do 1,8 °C a došlo tak k rozmrazování původně hluboce zmrazených produktů. Tím byla porušena pravidla bezpečnosti potravin. Veterinární inspektoři nařídili likvidaci všech rozmražených produktů v asanačním podniku, kam byly potraviny pod dozor ...

WedPMCESTE_July+0200RJulPMCEST_CCEST+02:00+02:00
WedPMCESTE_July+0200RJulPMCEST_WedPM2023
WedPMCESTE_July+0200RJulPMCEST_Jul+02003CEST14

Jak přežít grilování a pikniky ve zdraví

  https://bezpecnostpotravin.cz/jak-prezit-grilovani-a-pikniky-ve-zdravi/ Vydáno: 26. 7. 2023 Autor: www.viscojis.cz/teens   Foto: Shutterstock Několik rad, jak si připravit piknik v přírodě a vyváznout přitom se zdravou kůží, lépe řečeno se zdravým žaludkem a střevy. Při skladování baleného masa je nutné vždy dodržovat instrukce uvedené na etiketách, jako například „uchovejte v chlazeném stavu“, a zásadně používat pouze potraviny, které nemají prošlou záruční lhůtu. Maso na grilování mnozí nejprve marinují. Marinované maso je křehčí a marinování mu dodává lepší chuť a vůni. Jestliže chcete část marinády použít jako omáčku nebo k přelití pokrmu, odlijte ji do zvláštní nádoby dříve, než do ní vložíte syrové maso. Pokud hodláte marinádu používat opakovně, raději ji převařte. Maso s marinádou by mělo být uloženo v chladničce a z chladničky vyjmuto až těsně před grilováním. Při přepravě masa, marinády a příloh na místo grilování použijte termobox s chladicími vložkami, nebo automobilovou chladničku. Před samotným grilováním vyjměte z termoboxu nebo autochladničky takové množství masa, které budete okamžitě grilovat. Při pečení masa venku je velmi dobré používat ...