Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/narizeni-o-rostlinach-ziskanych-novymi-genomickymi-technikami/
Vydáno: 25. 7. 2023
Autor: BIOTRIN
Foto: Shutterstock
Dne 5. července 2023 zveřejnila Evropská komise dlouho očekávaný návrh Nařízení Evropského parlamentu a Rady o rostlinách získaných některými novými genomickými technikami a o potravinách a krmivech z nich vyrobených (angl. Regulation of the European Parliament and of the Council on plants obtained by certain new genomic techniques and their food and feed, and amending Regulation (EU) 2017/625) – ke stažení níže. Cílem nové legislativy je jak ochrana lidského zdraví i životního prostředí, tak udržitelný potravinový systém.
V návrhu jsou stanoveny požadavky na uvádění rostlin a produktů získaných s využitím NGT na trh, pravidla pro jejich označování i sledování. Rostliny jsou rozděleny do dvou kategorií – NGT Category 1 (NGT1) a NGT Category 2 (NGT2). Do NGT1 by spadaly tzv. „conventional-like NGT“ rostliny získané cisgenezí a cílenou mutagenezí s vlastnostmi, jež mohou vzniknout přirozenou cestou nebo díky konvenčnímu šlechtění. Do NGT2 by pak byly zařazeny tzv. „non-conventional ...
https://bezpecnostpotravin.cz/omezeni-emisi-metanu-z-chovu-dobytka-pomoci-technik-genove-modifikace/
Vydáno: 24. 7. 2023
Autor: BIOTRIN
Foto: Shutterstock
Jednou z nejvýznamnějších environmentálních zátěží spojených se současnou produkcí potravin jsou emise metanu z chovů dobytka. Metan působí jako silný skleníkový plyn, je produkován střevní mikrobiotou skotu a ovcí během procesu označovaného jako „enterická fermentace“. Vzhledem k velikosti sektoru živočišné výroby jsou tyto plyny uvolňovány v obrovském množství, což z nich činí jedny z hlavních příčin globálního oteplování. Možné řešení tohoto problému by mohly přinést výsledky bádání týmu vědců z University of California (UC), jehož členem je i laureátka Nobelovy ceny prof. Jennifer Doudna. Cílem jejich úsilí je využití nástroje cílené genetické modifikace CRISPR a znalostí metagenetiky k úpravě celých komplexních mikrobiomů kravského trávicího traktu pro snížení emisí metanu a udržitelnější budoucnost.
Trávicí trakt hospodářských zvířat (především skotu) představuje vhodnou niku pro mikroorganismy produkující metan a další plyny. Produkované plyny se pak uvolňují do atmosféry při říhání a dalších projevech ...
https://bezpecnostpotravin.cz/vice-nez-polovina-vzorku-zmrzlin-v-praze-nesplnila-hygienicke-normy/
Vydáno: 24. 7. 2023
Autor: HSHMP
Jak zjistila Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen „HSHMP“), více než polovina vzorků zmrzlin odebraných letos od května do června v Praze nesplnila hygienické normy. Do konce června pražští hygienici odebrali 23 vzorků v 17 provozovnách. 12 vzorků nevyhovovalo požadavkům, protože v nich byly takzvané enterobakterie, které svědčí o nedodržování hygieny výroby. Bakterie způsobující onemocnění – Salmonella nebo Listeria monocytogenes – zjištěny nebyly.
FOTO č. 1: stánkový prodej zmrzlin
Testováním vzorků na zmrzlin na přítomnost bakterie Enterobacteriaceae hygienici kontrolují úroveň čistoty výrobního procesu, tedy zda dochází k řádné sanitaci výrobního zařízení. V provozovnách, kde u odebraných vzorků laboratorním rozborem vyšly nadlimitní hodnoty počtu bakterií rodu Enterobacteriaceae, se tak jeví úroveň provozní hygieny jako nedostatečná. Zejména se jedná o nedostatečně prováděnou sanitaci výrobníků zmrzlin, nádobí a náčiní používaného k výrobě zmrzlin.
V návaznosti na nev ...