WedAMCESTE_April+0200RAprAMCEST_CCEST+02:00+02:00
WedAMCESTE_April+0200RAprAMCEST_WedAM2023
WedAMCESTE_April+0200RAprAMCEST_Apr+02003CEST07

Mezinárodní šetření ohnisek způsobených bakterií Salmonella Virchow ST16 spojené s konzumací masných výrobků obsahujících kuřecí maso

  https://bezpecnostpotravin.cz/mezinarodni-setreni-ohnisek-zpusobenych-bakterii-salmonella-virchow-st16-spojene-s-konzumaci-masnych-vyrobku-obsahujicich-kureci-maso/   Vydáno: 31. 3. 2023 Autor: KM EFSA     Dne 30. března 2023 zveřejnil Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) spolu s Evropským střediskem pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) společné hodnocení hlášených případů onemocnění způsobených bakterií Salmonella Virchow původem z masných výrobků obsahujících kuřecí maso (Multi-country outbreak of Salmonella Virchow ST16 infections linked to the consumption of meat products containing chicken meat). V pěti zemích Evropské unie/Evropského hospodářského prostoru (EU/EHP), Spojeném království (UK) a Spojených státech (USA) dlouhodobě (konkrétně od června 2017) přetrvává přeshraniční ohnisko bakterie Salmonella Virchow ST16. Celkem bylo hlášeno 210 případů z těchto zemí: Dánsko (2), Francie (111), Německo (26), Irsko (4), Nizozemsko (34), Spojené království (32) a USA (1). Mezi podrobně evidovanými případy (55) se míra hospitalizace pohybovala od 16,7 % (2/12) ve Spojeném království až po 29,4 % (5/17) a 38,5 % (10/26) ve Francii a N ...

TueAMCESTE_April+0200RAprAMCEST_CCEST+02:00+02:00
TueAMCESTE_April+0200RAprAMCEST_TueAM2023
TueAMCESTE_April+0200RAprAMCEST_Apr+02002CEST08

CRISPR-Combo systém pro simultánní editaci a aktivaci genů

  https://bezpecnostpotravin.cz/crispr-combo-system-pro-simultanni-editaci-a-aktivaci-genu/   Vydáno: 4. 4. 2023 Autor: BIOTRIN   Foto: Flexible CRISPR-Combo System Used to Edit Genomes in Plants- Crop Biotech Update (December 21, 2022) | Crop Biotech Update – ISAAA.org Informace organizace BIOTRIN. Přestože i v Indii podléhá pěstování geneticky modifikovaných (GM) plodin poměrně přísným regulacím, je zde výzkum nástrojů umožňujících genomové editace v plném rozkvětu. O tom vypovídá například nedávný výzkum vědců z Amrita School of Biotechnology, kteří vytvořili flexibilní platformu CRISPR-Combo pro simultánní editaci genomu a aktivaci genů v rostlinách. Výsledky jejich studie, které jsou shrnuty v Science Open, demonstrují potenciální využití této technologie pro efektivnější šlechtění plodin. Systémy pro editaci genomu založené na technologii CRISPR-Cas9 byly stejně jako aktivační systémy CRISPR již dříve využity pro úpravy rostlinného genomu a jeho exprese. Obvykle však bylo těchto systémů využíváno samostatně. Cílem zmíněné studie bylo především prozkoumat potenciál kombinace těchto systémů, k čemuž byla vytvořena platforma CRISPR-Combo. Týmu ...

TueAMCESTE_April+0200RAprAMCEST_CCEST+02:00+02:00
TueAMCESTE_April+0200RAprAMCEST_TueAM2023
TueAMCESTE_April+0200RAprAMCEST_Apr+02002CEST08

Nedostatek vitaminu D souvisí se ztrátou svalové síly

  https://bezpecnostpotravin.cz/nedostatek-vitaminu-d-souvisi-se-ztratou-svalove-sily/ Vydáno: 4. 4. 2023 Autor: Centrum zdraví, výživy a potravin SZÚ   Foto: Shutterstock Informace Centra zdraví, výživy a potravin SZÚ. Nízká hladina vitaminu D výrazně zvyšuje riziko ztráty svalové síly v souvislosti s věkem.  Dynapenie je ztráta svalové síly. Není způsobena neurologickým nebo svalovým onemocněním. Obvykle je spojena u dospělých osob s věkem 50 let a více. Hlavní rizikový faktor je pád, vyplývá z nové studie. Studii ELSA zveřejnil časopis Calcified Tissue International and Musculoskeletal Research (2022). Studie analyzovala údaje od více než 3 205 pacientů, lidí ve věku 50 let a starších, s předchozí dynapenií. Hodnoty vitaminu 25(OH)D v séru Vědci studovali proces stárnutí po dobu čtyř let. Studie začala v roce 2002. Účastníkům byla měřena hladina vitaminu 25(OH)D v séru. Respondenti byli zařazeni do kategorií: dostatečná hladina > než 50 nmol/l, nízká 30 až 50 nmol/l a nedostatečná < 30 nmol/l. Po čtyřech letech byla hodnocena síla úchopu účastníků celkové svalové síly stisku < 26 kg u mužů a < ...