Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/mezinarodni-setreni-ohnisek-zpusobenych-bakterii-salmonella-virchow-st16-spojene-s-konzumaci-masnych-vyrobku-obsahujicich-kureci-maso/
Vydáno: 31. 3. 2023
Autor: KM EFSA
Dne 30. března 2023 zveřejnil Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) spolu s Evropským střediskem pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) společné hodnocení hlášených případů onemocnění způsobených bakterií Salmonella Virchow původem z masných výrobků obsahujících kuřecí maso (Multi-country outbreak of Salmonella Virchow ST16 infections linked to the consumption of meat products containing chicken meat).
V pěti zemích Evropské unie/Evropského hospodářského prostoru (EU/EHP), Spojeném království (UK) a Spojených státech (USA) dlouhodobě (konkrétně od června 2017) přetrvává přeshraniční ohnisko bakterie Salmonella Virchow ST16. Celkem bylo hlášeno 210 případů z těchto zemí: Dánsko (2), Francie (111), Německo (26), Irsko (4), Nizozemsko (34), Spojené království (32) a USA (1). Mezi podrobně evidovanými případy (55) se míra hospitalizace pohybovala od 16,7 % (2/12) ve Spojeném království až po 29,4 % (5/17) a 38,5 % (10/26) ve Francii a N ...
https://bezpecnostpotravin.cz/crispr-combo-system-pro-simultanni-editaci-a-aktivaci-genu/
Vydáno: 4. 4. 2023
Autor: BIOTRIN
Foto: Flexible CRISPR-Combo System Used to Edit Genomes in Plants- Crop Biotech Update (December 21, 2022) | Crop Biotech Update – ISAAA.org
Informace organizace BIOTRIN.
Přestože i v Indii podléhá pěstování geneticky modifikovaných (GM) plodin poměrně přísným regulacím, je zde výzkum nástrojů umožňujících genomové editace v plném rozkvětu. O tom vypovídá například nedávný výzkum vědců z Amrita School of Biotechnology, kteří vytvořili flexibilní platformu CRISPR-Combo pro simultánní editaci genomu a aktivaci genů v rostlinách. Výsledky jejich studie, které jsou shrnuty v Science Open, demonstrují potenciální využití této technologie pro efektivnější šlechtění plodin.
Systémy pro editaci genomu založené na technologii CRISPR-Cas9 byly stejně jako aktivační systémy CRISPR již dříve využity pro úpravy rostlinného genomu a jeho exprese. Obvykle však bylo těchto systémů využíváno samostatně. Cílem zmíněné studie bylo především prozkoumat potenciál kombinace těchto systémů, k čemuž byla vytvořena platforma CRISPR-Combo.
Týmu ...
https://bezpecnostpotravin.cz/nedostatek-vitaminu-d-souvisi-se-ztratou-svalove-sily/
Vydáno: 4. 4. 2023
Autor: Centrum zdraví, výživy a potravin SZÚ
Foto: Shutterstock
Informace Centra zdraví, výživy a potravin SZÚ.
Nízká hladina vitaminu D výrazně zvyšuje riziko ztráty svalové síly v souvislosti s věkem. Dynapenie je ztráta svalové síly. Není způsobena neurologickým nebo svalovým onemocněním. Obvykle je spojena u dospělých osob s věkem 50 let a více. Hlavní rizikový faktor je pád, vyplývá z nové studie.
Studii ELSA zveřejnil časopis Calcified Tissue International and Musculoskeletal Research (2022). Studie analyzovala údaje od více než 3 205 pacientů, lidí ve věku 50 let a starších, s předchozí dynapenií.
Hodnoty vitaminu 25(OH)D v séru
Vědci studovali proces stárnutí po dobu čtyř let. Studie začala v roce 2002. Účastníkům byla měřena hladina vitaminu 25(OH)D v séru. Respondenti byli zařazeni do kategorií: dostatečná hladina > než 50 nmol/l, nízká 30 až 50 nmol/l a nedostatečná < 30 nmol/l. Po čtyřech letech byla hodnocena síla úchopu účastníků celkové svalové síly stisku < 26 kg u mužů a < ...