WedAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_CCEST+02:00+02:00
WedAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_WedAM2025
WedAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_Jul+02003CEST08

dTest: Test plísňových sýrů 2025

https://bezpecnostpotravin.cz/dtest-test-plisnovych-syru-2025/ Vydáno: 2. 7. 2025 Autor: dTest https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/hermelin_Hanus_MZe_orez-300x119.jpg 300w" alt="" width="623" height="247" class="wp-image-84907" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: archiv MZe Spotřebitelská organizace dTest publikováno článek „Test plísňových sýrů 2025“ v časopise dTest 7/2025. Každý rok se snažíme otestovat alespoň jeden druh sýra. Letos se vůbec poprvé podíváme na sýry plísňové, konkrétně ty s plísní na povrchu. Spíš je budete znát pod názvy camembert nebo hermelín. V laboratoři jsme nechali prověřit obvyklé znaky sýrové kvality a s nimi i několik rizikových faktorů typických právě pro plísňové sýry. Z laboratoře tentokrát přišly dobré zprávy. Pro fanoušky grilování, ale zdaleka nejen pro ně, jsme připravili test plísňových sýrů. Konkrétně nás zajímaly výrobky typu camembert, tedy zrající sýry s plísní na povrchu. Do laboratoře jsme poslali 12 výrobků, přičemž jsme vybírali celo ...

WedAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_CCEST+02:00+02:00
WedAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_WedAM2025
WedAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_Jul+02003CEST08

Výzkumný tým Mendelovy univerzity v Brně rozšiřuje zkoumání plýtvání potravinami i na další města ČR

https://bezpecnostpotravin.cz/vyzkumny-tym-mendelovy-univerzity-v-brne-rozsiruje-zkoumani-plytvani-potravinami-i-na-dalsi-mesta-cr/ Vydáno: 2. 7. 2025 Autor: MENDELU https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/MENDELU_plytvani_vyzkum-300x158.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/MENDELU_plytvani_vyzkum-768x403.jpg 768w" alt="" width="893" height="469" class="wp-image-84897" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: MENDELU Výzkumnice z PEF MENDELU se věnují už více než 7 let tématu plýtvání potravinami z nejrůznějších úhlů pohledu. Jejich cílem je najít metody a prostředky, jak ovlivnit domácnosti i jednotlivce, aby snížili množství vyhozených potravin do popelnic a podle dostupných dat se to daří. Po podrobném zkoumání chování domácností v různých zástavbách v Brně, se výzkumnice zaměřily na generaci Z a vloni výzkumný tým PEF MENDELU provedl v rámci projektu Prague Food Waste rozbory odpadů v různých lokalitách v Praze. Aktuální výsledky rozborů přinesly mimo jiné také informace umožňuj ...

WedAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_CCEST+02:00+02:00
WedAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_WedAM2025
WedAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_Jul+02003CEST08

Kolik tekutin by měly pít jednotlivé skupiny obyvatel a co všechno lze do pitného režimu započítat?

https://bezpecnostpotravin.cz/kolik-tekutin-by-mely-pit-jednotlive-skupiny-obyvatel-a-co-vsechno-lze-do-pitneho-rezimu-zapocitat/ Vydáno: 2. 7. 2025 Autor: Společnost pro výživu https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/voda-ochucena_citron_orez-300x194.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/voda-ochucena_citron_orez-768x496.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/voda-ochucena_citron_orez-1536x992.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/voda-ochucena_citron_orez-2048x1323.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="661" class="wp-image-42865" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock 2. část seriálu Současný pohled na pitný režim MUDr. Václava Kunová Doporučený denní příjem tekutin se liší podle věku, pohlaví, fyzické aktivity, zdravotního stavu i teploty prostředí. Doporučení pro jednotlivé skupiny obyvatel podle EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) Doporučený rámcový denní příjem tekutin (včetně vody z potravin) SkupinaMnožství ...