Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/akademie-kvality-mleko-smetana-maslo-co-byste-meli-vedet/
Vydáno: 14. 5. 2025
Autor: Akademie kvality
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/Akademie-kvality_Mleko-300x112.jpg 300w" alt="" width="710" height="266" class="wp-image-83584" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />
Mléko
Mléko, sekret mléčné žlázy samic domestikovaných savců, se využívá pro lidskou výživu již od doby neolitu. V Evropě jsou důkazy o jeho konzumaci staré 7,5 tisíc let. První mlékárna v českých zemích vznikla v 70. letech 19. století v Hostivici u Prahy a navázala tak na již dříve zakládané sýrárny. Celosvětově tvoří 81 % produkce kravské mléko, 15 % buvolí a 1–2 % kozí a ovčí. V ČR se primárně konzumuje mléko kravské, téměř 60 L na osobu ročně. Další druhy mléka jsou využívány minoritně, např. kozího mléka se spotřebuje jen 0,1 L na osobu ročně.
Výroba konzumního mléka a smetany zahrnuje: odstředění syrového mléka, standardizaci tučnosti jejich zpětným smícháním v požadovaném poměru, pasteraci z ...
https://bezpecnostpotravin.cz/kampan-planthealth4life-je-zpet/
Vydáno: 14. 5. 2025
Autor: KM EFSA
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/Signature_970x250-300x77.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/Signature_970x250-768x198.jpg 768w" alt="" width="970" height="250" class="wp-image-83569" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), Evropská komise (EK) a jejich partneři z celé Evropy zahájili třetí ročník kampaně #PlantHealth4Life, přeshraniční iniciativy na ochranu zdraví rostlin a zvyšování povědomí veřejnosti o jeho významu pro naše životní prostředí, hospodářství a každodenní život.
„Když občané pochopí zásadní roli zdraví rostlin v jejich životě – od potravin na jejich stole až po vzduch, který dýchají – stanou se mocnými hybateli změn,“ vysvětluje Sylvain Giraud, vedoucí oddělení zdraví rostlin na Generálním ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin EK (DG SANTE). „#PlantHealth4Life je připomínkou toho, že každý z nás může výz ...
https://bezpecnostpotravin.cz/vedecky-tym-mendelu-zkouma-alternativni-zpusoby-pestovani-sladovnickeho-jecmene/
Vydáno: 14. 5. 2025
Autor: MENDELU
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/jecmen_vice-klasu_orez-300x131.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/jecmen_vice-klasu_orez-768x335.jpg 768w" alt="" width="933" height="407" class="wp-image-83572" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Vědecký tým Agronomické fakulty MENDELU ve spolupráci s Plzeňským Prazdrojem, zemědělskou společností JTZE a.s. a Českou zemědělskou univerzitou zkoumá alternativní způsoby pěstování sladovnického ječmene v Česku adaptované na podmínky klimatické změny. Vědci a vědkyně v rámci výzkumného projektu „Pro ječmen“ ověřují regenerativní způsob pěstování se začleněním meziplodin a omezením zpracování půdy. Sledují vliv těchto opatření na změnu půdní vlastnosti, výnos i kvalitu zrna.
Kvůli klimatické změně je čím dál obtížnější dosáhnout při pěstování sladovnického ječmene v Česku tradičním způsobem po ...