Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/vyskyt-hrabose-polniho-v-lednu-2025/
Vydáno: 10. 2. 2025
Autor: ÚKZÚZ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/Hrabos-polni_Johenus-300x164.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/Hrabos-polni_Johenus-768x419.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/Hrabos-polni_Johenus-1536x838.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/Hrabos-polni_Johenus-2048x1118.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="559" class="wp-image-42625" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Výsledky monitoringu výskytu škodlivých organismů Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) potvrdily stagnaci populací hraboše polního v zimním období. Z celorepublikového průměru 297 aktivních východů z nor na hektar (AVN/ha) v listopadu 2024 hodnoty v lednu 2025 mírně vzrostly na 321 AVN/ha, což odpovídá 0,8násobku prahu škodlivosti dle jeho přepočtu napříč sledovanými plodinami. Přestože stav hraboše polního stagnuje, je nutné bedlivě sledovat v ...
https://bezpecnostpotravin.cz/anses-lepsi-pochopeni-potencialnich-zdravotnich-ucinku-ultrazpracovanych-potravin/
Vydáno: 10. 2. 2025
Autor: ANSES
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/deti_obezita_nezdrave_orez-300x171.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/deti_obezita_nezdrave_orez-1024x585.jpg 1024w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/deti_obezita_nezdrave_orez-768x439.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/deti_obezita_nezdrave_orez-1536x877.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/deti_obezita_nezdrave_orez-2048x1170.jpg 2048w" alt="" width="2560" height="1462" class="wp-image-48381" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
„Ultrazpracované“ potraviny jsou součástí nabídky potravin, zároveň však vyvolávají určité obavy o jejich dopad na zdraví. Koncept zdravotních obav u ultrazpracovaných potravin však nebyl zatím vědecky podložen. S ohledem na tuto skutečnost provedla Francouzská agentura pro potraviny, životní prostředí, veřejné zdraví a b ...
https://bezpecnostpotravin.cz/podcast-efsa-jak-ovlivnuji-menici-se-oceany-nase-potraviny/
Vydáno: 10. 2. 2025
Autor: KM EFSA
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/Podcast_Oceany-300x169.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/Podcast_Oceany-768x431.jpg 768w" alt="" width="906" height="509" class="wp-image-76115" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Oceány již dlouho poutají naši představivost. Vzpomeňte si na dravé piráty nebo odvážné průzkumníky, kteří hledají daleké země. Dnes oceány představují novou hranici. Pod mořským dnem se skrývají vzácné nerosty, které by mohly být hnacím motorem technologických inovací. Oceánská akvakultura by mohla řešit problémy udržitelnosti zemědělství na souši. Změna klimatu otevírá nové námořní trasy pro obchod. Jaká jsou však rizika pro bezpečnost potravin? Jak může změna využití oceánů ovlivnit naše zásobování potravinami? Vydejte se s námi na průzkum oceánských hlubin!
Podcast EFSA: Epizoda 25 – Na vlně: Jak ovlivňují měnící se oceány n ...