Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/dtest-test-plisnovych-syru-2025/
Vydáno: 2. 7. 2025
Autor: dTest
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/hermelin_Hanus_MZe_orez-300x119.jpg 300w" alt="" width="623" height="247" class="wp-image-84907" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: archiv MZe
Spotřebitelská organizace dTest publikováno článek „Test plísňových sýrů 2025“ v časopise dTest 7/2025.
Každý rok se snažíme otestovat alespoň jeden druh sýra. Letos se vůbec poprvé podíváme na sýry plísňové, konkrétně ty s plísní na povrchu. Spíš je budete znát pod názvy camembert nebo hermelín. V laboratoři jsme nechali prověřit obvyklé znaky sýrové kvality a s nimi i několik rizikových faktorů typických právě pro plísňové sýry. Z laboratoře tentokrát přišly dobré zprávy.
Pro fanoušky grilování, ale zdaleka nejen pro ně, jsme připravili test plísňových sýrů. Konkrétně nás zajímaly výrobky typu camembert, tedy zrající sýry s plísní na povrchu. Do laboratoře jsme poslali 12 výrobků, přičemž jsme vybírali celo ...
https://bezpecnostpotravin.cz/vyzkumny-tym-mendelovy-univerzity-v-brne-rozsiruje-zkoumani-plytvani-potravinami-i-na-dalsi-mesta-cr/
Vydáno: 2. 7. 2025
Autor: MENDELU
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/MENDELU_plytvani_vyzkum-300x158.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/MENDELU_plytvani_vyzkum-768x403.jpg 768w" alt="" width="893" height="469" class="wp-image-84897" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: MENDELU
Výzkumnice z PEF MENDELU se věnují už více než 7 let tématu plýtvání potravinami z nejrůznějších úhlů pohledu. Jejich cílem je najít metody a prostředky, jak ovlivnit domácnosti i jednotlivce, aby snížili množství vyhozených potravin do popelnic a podle dostupných dat se to daří. Po podrobném zkoumání chování domácností v různých zástavbách v Brně, se výzkumnice zaměřily na generaci Z a vloni výzkumný tým PEF MENDELU provedl v rámci projektu Prague Food Waste rozbory odpadů v různých lokalitách v Praze. Aktuální výsledky rozborů přinesly mimo jiné také informace umožňuj ...
https://bezpecnostpotravin.cz/kolik-tekutin-by-mely-pit-jednotlive-skupiny-obyvatel-a-co-vsechno-lze-do-pitneho-rezimu-zapocitat/
Vydáno: 2. 7. 2025
Autor: Společnost pro výživu
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/voda-ochucena_citron_orez-300x194.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/voda-ochucena_citron_orez-768x496.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/voda-ochucena_citron_orez-1536x992.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/voda-ochucena_citron_orez-2048x1323.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="661" class="wp-image-42865" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
2. část seriálu Současný pohled na pitný režim
MUDr. Václava Kunová
Doporučený denní příjem tekutin se liší podle věku, pohlaví, fyzické aktivity, zdravotního stavu i teploty prostředí.
Doporučení pro jednotlivé skupiny obyvatel podle EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin)
Doporučený rámcový denní příjem tekutin (včetně vody z potravin)
SkupinaMnožství ...