TuePMCETE_January+0100RJanPMCET_CCET+01:00+01:00
TuePMCETE_January+0100RJanPMCET_TuePM2025
TuePMCETE_January+0100RJanPMCET_Jan+01002CET12

Výzva k vyjádření zájmu o členství v novém společenství stakeholderů EFSA v oblasti potravin a krmiv

https://bezpecnostpotravin.cz/vyzva-k-vyjadreni-zajmu-o-clenstvi-v-novem-spolecenstvi-stakeholderu-efsa-v-oblasti-potravin-a-krmiv/ Vydáno: 21. 1. 2025 Autor: KM EFSA https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/EFSA_building_2023_orez_u-300x177.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/EFSA_building_2023_orez_u-768x453.png 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/EFSA_building_2023_orez_u-1536x906.png 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/EFSA_building_2023_orez_u-2048x1208.png 2048w" alt="" width="1024" height="604" class="wp-image-49640" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> EFSA zřizuje komunitu stakeholderů (zúčastněných stran) pro žádosti o potraviny a krmiva, která sdruží členy s odbornými znalostmi a profesním zájmem o témata související s žádostmi o potraviny a krmiva, které vyžadují povolení před vstupem na trh EU, označované také jako „regulované produkty“. Cílem komunity je usnadnit diskuse o záležitostech souvisejících s žádostmi, přičemž velký důraz je kladen na aktivní úl ...

MonPMCETE_January+0100RJanPMCET_CCET+01:00+01:00
MonPMCETE_January+0100RJanPMCET_MonPM2025
MonPMCETE_January+0100RJanPMCET_Jan+01001CET12

TZ SOCR ČR: Trendy a zvyklosti spotřebitelského chování během svátků 2024

https://bezpecnostpotravin.cz/tz-socr-cr-trendy-a-zvyklosti-spotrebitelskeho-chovani-behem-svatku-2024/ Vydáno: 20. 1. 2025 Autor: SOCR ČR https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/shutterstock_stolovani-orez-300x158.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/shutterstock_stolovani-orez-768x404.jpg 768w" alt="" width="940" height="495" class="wp-image-75009" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Tisková zpráva – Poslední Vánoce byly bohatší než ty předchozí, kdy ještě doznívala inflační krize. Češi si dopřáli kvalitní potraviny a tradičně se během Vánoc a nového roku starali o to, aby rodinu a přátele vítali u bohatě prostřeného stolu. Vánoční sezóna roku 2024 potvrdila stabilní zájem českých spotřebitelů o výrobky typické pro svátky. Prodeje u většiny zboží tradičně spojeného s Vánocemi stouply oproti celoročnímu průměru o desítky procent. „Českým Vánocům stále dominuje maso, takže největší zájem byl jako vždy o řízky, vinné klobásy ...

MonPMCETE_January+0100RJanPMCET_CCET+01:00+01:00
MonPMCETE_January+0100RJanPMCET_MonPM2025
MonPMCETE_January+0100RJanPMCET_Jan+01001CET12

Brucela v potravinách – zdroje nákazy a možnosti prevence

https://bezpecnostpotravin.cz/brucela-v-potravinach-zdroje-nakazy-a-moznosti-prevence/ Vydáno: 20. 1. 2025 Autor: Bundesinstitut für Risikobewertung https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/shutterstock_ovce-orez-300x140.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/shutterstock_ovce-orez-768x358.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/shutterstock_ovce-orez-1536x716.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/shutterstock_ovce-orez.jpg 1890w" alt="" width="1024" height="477" class="wp-image-74995" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Německý Úřad pro hodnocení rizik (Bundesinstitut für Risikobewertung, BfR) aktualizoval informace z roku 2014. Brucelóza je celosvětově jedním z nejčastějších bakteriálních onemocnění přenášených ze zvířat na člověka. Nejvýznamnější cestou přenosu je konzumace syrového mléka a sýrů ze syrového mléka, méně často syrového masa. Ve střední a severní Evropě byla brucelóza u hospodářských zvířat úspěšně potlačena a v současné době se vys ...