Mykotoxiny produkované patogeny z rodu Fusarium jsou stále hrozbou pro hygienickou kvalitu pšenice
https://bezpecnostpotravin.cz/mykotoxiny-produkovane-patogeny-z-rodu-fusarium-jsou-stale-hrozbou-pro-hygienickou-kvalitu-psenice/ Vydáno: 24. 3. 2025 Autor: CARC https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/CARC_mykotoxiny-v-psenici-300x158.jpg 300w" alt="" width="720" height="380" class="wp-image-77449" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 840px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: CARC Výskyt klasových fuzarióz včetně akumulace mykotoxinů je ovlivněn podmínkami ročníku a vlivem lokálních klimatických podmínek. Největší riziko infekce nastává v období kvetení. Zvýšené ohrožení pro výskyt fuzarióz klasu a následnou akumulaci mykotoxinů přináší vlhké jaro a především srážky cca 14 dní před kvetením a 10 dní po odkvětu. Škodlivost klasových fuzarióz spočívá v redukci výnosů, snížení jakosti a především v akumulaci mykotoxinů v zrnu. Nejvíce sledovaným a rozšířeným mykotoxinem u pšenice je deoxynivalenol (DON), a to z důvodu jeho prokázané toxicity především pro imunitní a trávicí systém. Hygienické limity Dne 1. července 2024 vstoupily v ...
