Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/novela-zakona-o-ekologicke-ujme-zlepsi-prevenci-i-postih-velkych-havarii/
Vydáno: 28. 11. 2024
Autor: MŽP
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/10/odpadni-vody_cisteni_orez-300x171.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/10/odpadni-vody_cisteni_orez-768x438.jpg 768w" alt="" width="787" height="449" class="wp-image-72595" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Lépe se bránit a napravovat škody na vodě, půdě nebo stanovištích chráněných druhů. To je cílem novely zákona o předcházení ekologické újmě a o její nápravě. Díky novele bude možné zefektivnit a zrychlit proces řešení nejzávažnějších škod na životním prostředí a také rychle reagovat při provádění preventivních opatření tak, aby se co nejvíce minimalizovaly negativní dopady na životní prostředí a lidské zdraví. Návrh novely schválila vláda.
„Havárie na řece Bečvě, kdy stát nemohl uplatnit pravidlo „znečišťovatel platí“, jasně ukázala, že je třeba oddělit působnost zákona o ekologické újmě o ...
https://bezpecnostpotravin.cz/nova-polozka-v-nbt-knihovne-ryze-odolavajici-zmenam-klimatu/
Vydáno: 28. 11. 2024
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/ryze_orez2-300x149.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/ryze_orez2-768x381.jpg 768w" alt="" width="873" height="433" class="wp-image-50802" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Rýže je základní potravinou pro více než polovinu světové populace, a proto její odolnost vůči měnícím se klimatickým podmínkám představuje zásadní výzvu. Indičtí výzkumníci se zaměřili na genetické úpravy průduchů na listech rýže, které hrají klíčovou roli v regulaci fotosyntézy, výměny plynů nebo výparu vody. Pomocí technologie CRISPR/Cas9 upravili gen OsEPF1, čímž zvýšili hustotu průduchů, a tím zlepšili efektivitu fotosyntézy a odolnost rostlin vůči vysokým teplotám.
Průlomový výzkum indického týmu ukázal, že mutace tohoto genu u rýže odrůdy ASD 16 zvýšily hustotu průduchů u první generace až o 44 %. Výsledky naznačují, že tato ...
https://bezpecnostpotravin.cz/od-zitrka-se-zprisnuji-podminky-pro-dovoz-medu-do-eu/
Vydáno: 28. 11. 2024
Autor: SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/med_vceli-vosk_orez-300x162.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/med_vceli-vosk_orez-768x414.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/med_vceli-vosk_orez-1536x829.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/med_vceli-vosk_orez-2048x1105.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="553" class="wp-image-40011" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Státní veterinární správa (SVS) upozorňuje, že od 29. 11. dochází ke zpřísnění podmínek pro dovoz medu a jiných včelařských produktů (dále jen „medu“) ze zemí mimo Evropskou unii (třetích zemí). Všechen med přicházející do EU bude muset mít nově původ ze zařízení schváleného Evropskou komisí. Důvodem změny pravidel dovozu je časté falšování medu dováženého ze třetích zemí.
Dle dosavadní právní úpravy, která je platná do 28. 11. 2024, je dovoz ...