ThuAMCETE_March+0100RMarAMCET_CCET+01:00+01:00
ThuAMCETE_March+0100RMarAMCET_ThuAM2025
ThuAMCETE_March+0100RMarAMCET_Mar+01004CET08

Ministr Výborný: Děláme vše proto, abychom minimalizovali riziko zavlečení slintavky a kulhavky do ČR

https://bezpecnostpotravin.cz/ministr-vyborny-delame-vse-proto-abychom-minimalizovali-riziko-zavleceni-slintavky-a-kulhavky-do-cr/ Vydáno: 27. 3. 2025 Autor: Ministerstvo zemědělství https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/shutterstock_ovce-orez-300x140.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/shutterstock_ovce-orez-768x358.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/shutterstock_ovce-orez-1536x716.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/shutterstock_ovce-orez.jpg 1890w" alt="" width="1024" height="477" class="wp-image-74995" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Tisková zpráva — Z důvodu výskytu virového onemocnění slintavky a kulhavky (SLAK) v Maďarsku a na Slovensku přijala Česká republika řadu preventivních opatření zamezujících šíření nákazy na naše území. Státní veterinární správa (SVS) od včerejšího dne zpřísnila pravidla na hraničních přechodech se Slovenskem, od dnešní půlnoci budou přísnější pravidla platit i na hraničních přechod ...

ThuAMCETE_March+0100RMarAMCET_CCET+01:00+01:00
ThuAMCETE_March+0100RMarAMCET_ThuAM2025
ThuAMCETE_March+0100RMarAMCET_Mar+01004CET08

VII. ročník mezinárodního vědeckého kongresu „Zoonózy, alimentární nákazy a nákazy z vody – ochrana zdraví lidí a zvířat“ a mezinárodní epidemiologický kongres „XXIX. Červenkové dny preventivní medicíny“

https://bezpecnostpotravin.cz/vii-rocnik-mezinarodniho-vedeckeho-kongresu-zoonozy-alimentarni-nakazy-a-nakazy-z-vody-ochrana-zdravi-lidi-a-zvirat-a-mezinarodni-epidemiologicky-kongres-xx/ Vydáno: 27. 3. 2025 Autor: Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/image-8-300x100.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/image-8-768x256.png 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/image-8.png 1200w" alt="" width="1024" height="341" class="wp-image-81191" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> Dne 28. – 30. května 2025 se v Banské Bystrici (SK), v hotelu DIXON, koná VII. ročník mezinárodního vědeckého kongresu „Zoonózy, alimentární nákazy a nákazy z vody – ochrana zdraví lidí a zvířat“. Kongres je v letošním roce spojen s mezinárodním epidemiologickým kongresem „XXIX. Červenkové dny preventivní medicíny“. Akci připravuje Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky, resp. Národný Kontaktný ...

ThuAMCETE_March+0100RMarAMCET_CCET+01:00+01:00
ThuAMCETE_March+0100RMarAMCET_ThuAM2025
ThuAMCETE_March+0100RMarAMCET_Mar+01004CET08

Nová položka v NBT knihovně – Jabloň odolná vůči spále růžovitých

https://bezpecnostpotravin.cz/nova-polozka-v-nbt-knihovne-jablon-odolna-vuci-spale-ruzovitych/ Vydáno: 27. 3. 2025 Autor: BIOTRIN https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/shutterstock-jablka-na-strome1_orez-300x122.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/shutterstock-jablka-na-strome1_orez-768x311.jpg 768w" alt="" width="945" height="383" class="wp-image-81185" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Jabloně patří mezi nejrozšířenější ovocné dřeviny mírného pásma a jejich plody jsou nejen chutné, ale i bohaté na prospěšné látky podporující imunitu a odolnost organismu vůči stresu. Pěstování jabloní však v posledních desetiletích čelí výzvám, jako jsou změny klimatu a rostoucí tlak škodlivých organismů. Jednou z nejzávažnějších hrozeb pro produkci jablek je bakteriální spála růžovitých, kterou způsobuje vysoce infekční bakterie Erwinia amylovora. Tato choroba může vést k rozsáhlým ztrátám v sadech a ohrožuje celosvětovou produkci jablek. Vědci se proto zaměřili na proteiny zodpověd ...