WedPMCETE_November+0100RNovPMCET_CCET+01:00+01:00
WedPMCETE_November+0100RNovPMCET_WedPM2024
WedPMCETE_November+0100RNovPMCET_Nov+01003CET16

Sladká hrozba aneb 7 mýtů o cukru

https://bezpecnostpotravin.cz/sladka-hrozba-aneb-7-mytu-o-cukru/ Vydáno: 27. 11. 2024 Autor: viscojis.cz https://bezpecnostpotravin.cz/files/UserFiles/potraviny/cukr_lista-300x141.jpg 300w" alt="" width="550" height="259" class="wp-image-13600" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock O cukru toho již bylo řečeno i napsáno mnoho. Konzumace cukru má své příznivce, ale i rozsáhlý zástup odpůrců, kteří cukru přisuzují řadu negativních vlastností. Můžeme se například dočíst, že cukr je zabijákem 21. století, cukr je bílý jed, droga, která způsobuje závislost, že je silně kyselinotvorný a okrádá lidské tělo o vitaminy a minerální látky. Mezi značně rozšířené výroky také patří, že cukr způsobuje hyperaktivitu dětí, je zodpovědný za obezitu, způsobuje rakovinu, osteoporózu a mnoho dalších poruch a onemocnění, že je to stručně řečeno bílá hrozba ohrožující naše zdraví. Je však cukr opravdu viníkem všech těchto neduhů a měli bychom ho pro svoji bezpečnost raději jednou pro vždy odstranit z&nbs ...

WedPMCETE_November+0100RNovPMCET_CCET+01:00+01:00
WedPMCETE_November+0100RNovPMCET_WedPM2024
WedPMCETE_November+0100RNovPMCET_Nov+01003CET16

FSAI: Preventivní doporučení ohledně konzumace tepelně neupravených nebo syrových fazolí

https://bezpecnostpotravin.cz/fsai-preventivni-doporuceni-ohledne-konzumace-tepelne-neupravenych-nebo-syrovych-fazoli/ Vydáno: 27. 11. 2024 Autor: FSAI https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/lusteniny_orez-300x157.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/lusteniny_orez-768x402.jpg 768w" alt="" width="904" height="473" class="wp-image-73584" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Irský úřad pro bezpečnost potravin (FSAI) uvedl, že na úrovni EU bylo upozorněno na nízký, ale přetrvávající počet onemocnění z potravin v souvislosti s konzumací syrových nebo tepelně neupravených fazolí. Tato onemocnění z potravin souvisejí s přítomností přirozeně se vyskytujících lektinů, které se nacházejí v některých druzích čerstvých a sušených fazolí. Lektiny jsou bílkoviny, které se nacházejí v mnoha rostlinách, např. v rajčatech, bramborách a celých zrnech. Největší množství lektinů však obsahují luštěniny (zelené fazole, čočka, hrách, červené fazole, francouzské keříčkové fazole, cukrový hrášek atd. ...

WedPMCETE_November+0100RNovPMCET_CCET+01:00+01:00
WedPMCETE_November+0100RNovPMCET_WedPM2024
WedPMCETE_November+0100RNovPMCET_Nov+01003CET16

Studie brněnských vědců varuje před riziky využívání kovů v zemědělství

https://bezpecnostpotravin.cz/studie-brnenskych-vedcu-varuje-pred-riziky-vyuzivani-kovu-v-zemedelstvi/ Vydáno: 27. 11. 2024 Autor: MENDELU https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/bakterie_laborator_orez-300x172.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/bakterie_laborator_orez-768x441.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/bakterie_laborator_orez-1536x883.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/bakterie_laborator_orez-2048x1177.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="589" class="wp-image-52926" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Zemědělci před dvěma dekádami přestali využívat antibiotika v chovech hospodářských zvířat a nahradili je zinkem. Tehdy se předpokládalo, že tento krok bude k životnímu prostředí s ohledem na rozvoj antimikrobiální rezistence šetrnější. Výzkum odborníků z Ústavu chemie a biochemie AF Mendelovy univerzity v Brně ale prokázal, že výraznější změnu nepřinesl. Zinek sice dobře slouží například jako prevence vzniku a šíření průjmu mezi ...