Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/sladka-hrozba-aneb-7-mytu-o-cukru/
Vydáno: 27. 11. 2024
Autor: viscojis.cz
https://bezpecnostpotravin.cz/files/UserFiles/potraviny/cukr_lista-300x141.jpg 300w" alt="" width="550" height="259" class="wp-image-13600" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
O cukru toho již bylo řečeno i napsáno mnoho. Konzumace cukru má své příznivce, ale i rozsáhlý zástup odpůrců, kteří cukru přisuzují řadu negativních vlastností. Můžeme se například dočíst, že cukr je zabijákem 21. století, cukr je bílý jed, droga, která způsobuje závislost, že je silně kyselinotvorný a okrádá lidské tělo o vitaminy a minerální látky.
Mezi značně rozšířené výroky také patří, že cukr způsobuje hyperaktivitu dětí, je zodpovědný za obezitu, způsobuje rakovinu, osteoporózu a mnoho dalších poruch a onemocnění, že je to stručně řečeno bílá hrozba ohrožující naše zdraví. Je však cukr opravdu viníkem všech těchto neduhů a měli bychom ho pro svoji bezpečnost raději jednou pro vždy odstranit z&nbs ...
https://bezpecnostpotravin.cz/fsai-preventivni-doporuceni-ohledne-konzumace-tepelne-neupravenych-nebo-syrovych-fazoli/
Vydáno: 27. 11. 2024
Autor: FSAI
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/lusteniny_orez-300x157.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/lusteniny_orez-768x402.jpg 768w" alt="" width="904" height="473" class="wp-image-73584" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Irský úřad pro bezpečnost potravin (FSAI) uvedl, že na úrovni EU bylo upozorněno na nízký, ale přetrvávající počet onemocnění z potravin v souvislosti s konzumací syrových nebo tepelně neupravených fazolí. Tato onemocnění z potravin souvisejí s přítomností přirozeně se vyskytujících lektinů, které se nacházejí v některých druzích čerstvých a sušených fazolí.
Lektiny jsou bílkoviny, které se nacházejí v mnoha rostlinách, např. v rajčatech, bramborách a celých zrnech. Největší množství lektinů však obsahují luštěniny (zelené fazole, čočka, hrách, červené fazole, francouzské keříčkové fazole, cukrový hrášek atd. ...
https://bezpecnostpotravin.cz/studie-brnenskych-vedcu-varuje-pred-riziky-vyuzivani-kovu-v-zemedelstvi/
Vydáno: 27. 11. 2024
Autor: MENDELU
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/bakterie_laborator_orez-300x172.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/bakterie_laborator_orez-768x441.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/bakterie_laborator_orez-1536x883.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/bakterie_laborator_orez-2048x1177.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="589" class="wp-image-52926" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Zemědělci před dvěma dekádami přestali využívat antibiotika v chovech hospodářských zvířat a nahradili je zinkem. Tehdy se předpokládalo, že tento krok bude k životnímu prostředí s ohledem na rozvoj antimikrobiální rezistence šetrnější. Výzkum odborníků z Ústavu chemie a biochemie AF Mendelovy univerzity v Brně ale prokázal, že výraznější změnu nepřinesl. Zinek sice dobře slouží například jako prevence vzniku a šíření průjmu mezi ...