WedAMCETE_March+0100RMarAMCET_CCET+01:00+01:00
WedAMCETE_March+0100RMarAMCET_WedAM2025
WedAMCETE_March+0100RMarAMCET_Mar+01003CET09

Česká republika dostane nová nutriční doporučení – SZÚ zahajuje jejich aktualizaci

https://bezpecnostpotravin.cz/ceska-republika-dostane-nova-nutricni-doporuceni-szu-zahajuje-jejich-aktualizaci/ Vydáno: 19. 3. 2025 Autor: SZÚ https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/Zdrave-potraviny_smes_orez-300x143.jpg 300w" alt="" width="752" height="358" class="wp-image-76483" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Tisková zpráva – Dle nového reportu Světové zdravotnické organizace (WHO) žije v České republice s obezitou již 26% dospělých, projekce navíc ukazují, že toto číslo bude dále narůstat. Obezita zvyšuje riziko rozvoje celé řady onemocnění, včetně srdečních nemocí nebo rakoviny. Výživa je jedním z nejvýznamnějších rizikových faktorů pro rozvoj nemoci. Podle zpráv Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) rizikové stravovací návyky přispívají k téměř čtvrtině všech preventabilních úmrtí. I přesto ČR, na rozdíl od jiných států, nemá již téměř 20 let k dispozici oficiální aktualizovaná výživová doporučení, garantovaná a vytvořená odbornou státní instit ...

WedAMCETE_March+0100RMarAMCET_CCET+01:00+01:00
WedAMCETE_March+0100RMarAMCET_WedAM2025
WedAMCETE_March+0100RMarAMCET_Mar+01003CET09

Ptačí chřipka v ČR; aktuální informace k 18. 3. 2025

https://bezpecnostpotravin.cz/ptaci-chripka-v-cr-aktualni-informace-k-6-1-2024/ Vydáno: 19. 3. 2025 Autor: SVS https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/ptaci-chripka_SVS_aktuality-300x106.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/ptaci-chripka_SVS_aktuality-768x272.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/ptaci-chripka_SVS_aktuality.jpg 1413w" alt="" width="1024" height="363" class="wp-image-50218" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: SVS Aktuality k nákazové situaci 18. 3. 2025 Potvrzeno bylo ohnisko ptačí chřipky v malochovu drůbeže v Nové Vsi (části obce Pohořelice) v Jihomoravském kraji. V chovu se původně nacházelo 44 kusů drůbeže (25 slepic a 19 kachen). Chovatel nahlásil postupný úhyn všech slepic. Veterinární inspektoři v chovu provedli šetření. V jeho rámci odebrali vzorky a poslali je k vyšetření do Státního veterinárního ústavu. Na hospodářství byla přijata opatření s cílem zamezit šíření nákazy. Vyšetřen ...

TuePMCETE_March+0100RMarPMCET_CCET+01:00+01:00
TuePMCETE_March+0100RMarPMCET_TuePM2025
TuePMCETE_March+0100RMarPMCET_Mar+01002CET16

Krajské hygienické stanice pokračují v dohledu nad správným označováním alergenů ve stravovacích zařízeních

https://bezpecnostpotravin.cz/krajske-hygienicke-stanice-pokracuji-v-dohledu-nad-spravnym-oznacovanim-alergenu-ve-stravovacich-zarizenich/ Vydáno: 18. 3. 2025 Autor: Ministerstvo zdravotnictví https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/potraviny_nezdrave_orez-300x160.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/potraviny_nezdrave_orez-768x410.jpg 768w" alt="" width="894" height="477" class="wp-image-77286" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Spotřebitelé nejsou dostatečně informováni o výskytu alergenů v potravinách podávaných ve stravovacích zařízeních, zjistili hygienici. Nedostatečná informovanost může představovat vážné riziko pro spotřebitele, a proto budou hygienici v kontrolách zajišťujících dostatečnou ochranu spotřebitelů i nadále pokračovat. Ministerstvo zdravotnictví uložilo krajským hygienickým stanicím (KHS) v období od 15. července do16. září 2024 provedení cíleného státního zdravotního dozoru zaměřeného na správné informování spotřebitelů o výskytu alergenů v pokrmech podáv ...