Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/pozvanka-na-webinar-pro-skolni-jidelny-ke-zmenam-spotrebniho-kose/
Vydáno: 19. 11. 2024
Autor: Státní zdravotní ústav
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/skolni-stravovani_orez-300x164.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/skolni-stravovani_orez-768x421.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/skolni-stravovani_orez-1536x842.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/skolni-stravovani_orez-2048x1122.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="561" class="wp-image-48192" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Srdečně Vás zveme na webinář pro školní jídelny, kde bude představen návrh Přílohy 1 k Vyhlášce č. 107/2005 Sb., o školním stravování. Tento dokument přináší aktualizované požadavky na školní stravování, které mají za cíl zlepšit kvalitu výživy dětí a usnadnit školním jídelnám práci.
Webinář Vás detailně seznámí s obecnými principy novely i s navrhovanými změnami. Součástí programu bude také upřesnění časového ...
https://bezpecnostpotravin.cz/nove-cislo-bulletinu-svet-biotechnologii-pivovarnictvi-budoucnosti-produkce-piva-s-vyuzitim-novych-genomickych-technik/
Vydáno: 19. 11. 2024
Autor: BIOTRIN
Pivo je odnepaměti považováno za český národní nápoj a stalo se nedílnou součástí našeho kulturního bohatství. I do oblasti pivovarnictví však zasahují dopady klimatických změn a je na místě hledat způsoby, jak udržet kvalitu základních pivovarských surovin. Jednou ze slibných možností je využití nových genomických technik (NGT), které již byly úspěšně využity pro cílené úpravy ječmene, chmele i kvasinek. Na toto téma je zaměřeno naše letošní číslo pravidelného bulletinu Svět biotechnologií.
Pomocí NGT již bylo dosaženo mnoha úspěchů významných pro pivovarnictví. Kromě zvýšení odolnosti ječmene a chmele vůči nepříznivým vlivům, jako je sucho či napadání škůdci, bylo pomocí NGT dosaženo i cílených úprav kvasinek, a to například za účelem snížení tvorby nežádoucího diacetylu nebo zvýšení produkce příjemných aromat a chutí. NGT se tak pomalu ale jistě dostávají do popředí technologického pokroku v pivovarnictví a nemalý podíl na tom mají právě čeští vědci, jimž se v roce 2021 podařilo jako prvním ...
https://bezpecnostpotravin.cz/antibioticka-rezistence-je-neviditelna-ale-pacienti-ne-nejvetsim-problemem-je-narustajici-odolnost-bakterii-proti-rezervnim-antibiotikum/
Vydáno: 18. 11. 2024
Autor: SZÚ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/ATB-rezistence_2024_CR-210x300.png 210w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/ATB-rezistence_2024_CR-768x1097.png 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/ATB-rezistence_2024_CR.png 907w" alt="" width="717" height="1024" class="wp-image-73322" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Odolnost bakterií na účinky antibiotik, to je antibiotická nebo také antimikrobiální rezistence (AMR). Problém, který se může kdykoli začít týkat každého z nás. To, jak rychle bude antibiotická rezistence narůstat, záleží především na našem zodpovědném chování k antibiotikům, ale i na systému zvládání již existujících rezistentních kmenů bakterií, a to především v nemocniční péči. Téma letošního Evropského antibiotického dne „Antibiotická rezistence je neviditelná, ale pac ...