Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/stravovani-v-horku/
Vydáno: 7. 8. 2024
Autor: HSHMP
Stravování je v letních měsících třeba přizpůsobit. Jsou k tomu dva velmi dobré důvody.
Foto: Pixabay
Jedním důvodem je skutečnost, že lehce stravitelná jídla nezatěžují tolik metabolismus a také nepřinášejí další a zbytečnou energetickou zátěž.
Druhým důvodem k obezřetné volbě jídel během léta je snadnější zkazitelnost pokrmů. Mikroorganismy přítomné v potravině se mohou pomnožit za tepla rychleji a následně vyvolat onemocnění. Má tedy smysl úzkostlivě dodržovat hygienická pravidla zacházení s potravinami, a má i smysl se některým potravinám jen tak, z bezpečnostních důvodů, pro jistotu, vyhýbat.
Mezi lehce stravitelná jídla patří studené polévky typu bulharské polévky z okurek a jogurtu či kysané smetany (tarator), nejrůznější saláty ovocné, zeleninové nebo těstovinové, koktejly, obecně zelenina, ovoce, zeleninové a ovocné šťávy, zeleninová či ovocná jídla v jednoduché úpravě a přiměřeném množství. Lze samozřejmě konzumovat i různé druhy masa, ale vyhýbáme se rychlým úpravám, u kterých hrozí, že by se případně maso neprohřálo dostatečně v celém objemu. ...
Workshop: Pre-Commercial Procurement in Horizon Europe
Sdílet akci na sociální sítě:
Kdy:
04.09.2024 14:00 - 16:00
Kde:
On-line
NCP síť klastru 1 zdraví HNN 3.0 pořádá akci zaměřenou na Pre-Commercial Procurement v Horizontu Evropa. Akce je specificky zaměřena na téma klastru 1: HORIZON-HLTH-2024-CARE-14-01 Registrace je otevřená do 31. srpna 2024, program naleznete zde.
https://bezpecnostpotravin.cz/editace-genu-log-zaridi-beztrnne-rostliny/
Vydáno: 6. 8. 2024
Autor: Gate2Biotech
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/08/maliny-vetvicka_orez-300x197.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/08/maliny-vetvicka_orez-768x503.jpg 768w" alt="" width="839" height="550" class="wp-image-55387" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Ilustrace: Grifart
Růže a některé další okrasné rostliny jsou vyzbrojené trny, díky čemuž je péče o něco spojená s nemalým adrenalinem. Ještě horší je to v případě některým otrněných plodin, jako jsou například ostružiny nebo některé lilky. Obhospodařování takových rostlin je namáhavé a časově náročné.
Na tento problém se zaměřil americko-španělský výzkumný tým, který vedl Zachary Lippman z Cold Spring Harbor Laboratory v New Yorku. Nejprve zjistili, že určité mutace v genu LOG (LOnely Guy) zamezí u lilku vejcoplodého (baklažánu) tvorbě trnů.
V další fázi výzkumu přišli na to, že gen LOG se podílí na tvorbě trnů m ...