25. duben 2024
25
duben

Jíte příliš mnoho soli? Problematiku popisujeme dobře již 27 let …

https://bezpecnostpotravin.cz/jite-prilis-mnoho-soli-problematiku-popisujeme-dobre-jiz-27-let/ Vydáno: 25. 4. 2024 Autor: Centrum zdraví, výživy a potravin SZÚ https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/sul-v-slance-rozsypana-300x169.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/sul-v-slance-rozsypana-768x433.png 768w" alt="" width="923" height="520" class="wp-image-52995" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Asi víte, že „sůl“ a „sodík“ není totéž. Často se ale zaměňují. Sodík, minerální látka, je jedním z prvků obsažených v soli (NaCl). Ze soli pochází většina sodíku, který přivádíme do lidského organismu (sodík má chemickou značku Na, chlor Cl = sůl NaCl). Sůl tvoří asi ze 40% sodík + z 60% chlor, tzn. pro přepočet hodnot sodíku (Na) na sůl (NaCl) se použije konstanta 2,5. Státní zdravotní ústav (SZÚ) se snaží zajistit, aby lidé měli lepší přístup ke zdravějším potravinám a srozumitelným informacím o výživě. Jedním ze způsobů, jak lze preventivně zlepšit zdraví, je např. věnovat se problematice soli a zaměřit se na konzumaci ...

25. duben 2024
25
duben

Ptačí chřipka: post-vakcinační dohled je klíčem pro bezpečný přesun ptactva

https://bezpecnostpotravin.cz/ptaci-chripka-post-vakcinacni-dohled-je-klicem-pro-bezpecny-presun-ptactva/ Vydáno: 25. 4. 2024 Autor: KM EFSA https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/slepice_velkochov_orez_m-300x167.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/slepice_velkochov_orez_m-768x427.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/slepice_velkochov_orez_m.jpg 1050w" alt="" width="1024" height="570" class="wp-image-51336" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Dne 17. dubna 2024 zveřejnil Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vědecké stanovisko týkající se očkování drůbeže proti vysoce patogenní ptačí chřipce, konkrétně post-vakcinačního dohledu a některých zmírňujících opatření (Vaccination of poultry against highly pathogenic avian influenza – Part 2. Surveillance and mitigation measures). Stanovisko je doprovázeno stručnou zprávou, která je k dispozici v angličtině, francouzštině, němčině, italštině a španělštině. Post-vakcinační dohled (surveillance) je zásadní pro rychlé odhalení ohnisek ptačí ...

24. duben 2024
24
duben

Dá se žít bez masa? Rozhovor s MUDr. Petrem Tláskalem, CSc.

https://bezpecnostpotravin.cz/da-se-zit-bez-masa-rozhovor-s-mudr-petrem-tlaskalem-csc/ Vydáno: 24. 4. 2024 Autor: Společnost pro výživu https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/masne-vyrobky-300x163.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/masne-vyrobky-768x418.png 768w" alt="" width="934" height="508" class="wp-image-52935" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Rozhovor s MUDr. Petrem Tláskalem, CSc., publikovaný 17. dubna 2024 v Lidových novinách. OMEZENÍ MASA A ŽIVOČIŠNÝCH PRODUKTŮ VE STRAVĚ JE V MÓDĚ. NEŠKODÍ? „Maso je především zdrojem plnohodnotných bílkovin a některých dalších látek, které mohou chybět,“ vysvětluje vedoucí lékař Oddělení léčebné výživy FN Motol a předseda Společnosti pro výživu MUDr. Petr Tláskal, CSc. Celý článek „Dá se žít bez masa?“ (PDF) https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/Petr-Tlaskal-221x300.jpg 221w" alt="" width="265" height="359" class="wp-image-52933" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom ...