https://bezpecnostpotravin.cz/africky-mor-prasat-aktualni-informace-k-21-2-2023/

Vydáno: 6. 10. 2023
Autor: SVS

 

Foto: Shutterstock

Aktuality SVS k nákazové situaci 

3. 10. 2023
Státní veterinární správa (SVS) k dnešnímu dni upravila mimořádná veterinární opatření   a mimořádná veterinární opatření pro tlumení afrického moru prasat (AMP) platná pro tzv. uzavřené pásmo I. Přesuny kusů ulovených v uzavřeném pásmu I mimo toto pásmo budou moci myslivci ode dneška realizovat bez veterinárního osvědčení. Pro provedení přesunu bude stačit ohlášení prostřednictvím online formuláře umístěného na webu SVS https://www.svscr.cz/online-formulare/. Změna by měla přinést mírné zjednodušení agendy myslivcům a mírně jim snížit náklady za vydávaná veterinární osvědčení při přesunu.
Ohlášení přesunu a samotný přesun bude možné uskutečnit až po obdržení vyhovujícího výsledku laboratorního vyšetření uloveného kusu na AMP. Ohlášení je možné využít na všechny legální způsoby využití ulovených divočáků, tedy jak pro vlastní spotřebu lovce a jeho domácnosti, tak pro dodání do maloobchodní prodejny nebo stravovacího zařízení. Naopak, nelze použít v případě dodávky do zpracovatelského zařízení mimo uzavřené pásmo I (zvěřinového závodu nebo výkupu). V takovém případě bude i nadále požadováno veterinární osvědčení. V případě přesunů v rámci uzavřeného pásma I nemusí být ani ohláška ani veterinární osvědčení s výjimkou dodávky do zvěřinového závodu. Je třeba zdůraznit, zvěřina dodávaná do zvěřinových závodů, včetně výkupen zvěře, musí dlouhodobě pocházet výhradně z registrovaných nebo schválených a registrovaných zařízení. Nelze do nich dodat zvěřinu, která byla uskladněná v domácích podmínkách.

1. 9. 2023 
K dnešnímu dni upravila Státní veterinární správa (SVS) mimořádná veterinární opatření (MVO) ve vztahu k africkému moru prasat (AMP) na Liberecku. První změna se týká přesunů domácích prasat z oblastí mimo uzavřená pásma do pásem I a II. Doposud platilo, že pro tyto přesuny bylo nutné dopředu získat veterinární osvědčení, až poté bylo možné přesun realizovat. Od nynějška stačí takovýto přesun pouze předem nahlásit Státní veterinární správě prostřednictvím webového formuláře,  a to nejméně 48 hodin před přesunem. Tuto povinnost má chovatel v uzavřených pásmech, ke kterému se prasata přemísťují. Důvodem popsané změny je zjednodušení administrativy a také to, že mimo uzavřená pásma platí ve vztahu k AMP dobrá nákazová situace. Povinnost veterinárního osvědčení pro přesuny prasat domácích z uzavřených pásem mimo tato území naopak z důvodu vysokého rizika trvá. 
Druhá změna MVO se týká zákazu použití psů při společných lovech v uzavřených pásmech. Toto pravidlo se dosud týkalo všech typů lovů, avšak od dnešního dne zákaz platí pouze pro společný lov černé zvěře, na lov ostatní zvěře (například pernaté) se již nevztahuje.  

1. 8. – 23. 8. 2023 
V dosavadním průběhu srpna byl africký mor prasat (AMP) potvrzen u tří prasat divokých (dvou ulovených a jednoho uhynulého). První nakažený kus ulovili myslivci v Raspenavě 11. srpna. Nákazu vyšetření ve Státním veterinárním ústavu potvrdilo také u jedince uloveného 12. 8. v katastrálním území Háj u Habartic. Pozitivně testovaný na AMP byl dnes také divočák nalezený 16. 8. v Dolních Pertolticích.  Celkem tedy Státní veterinární správa od prvního výskytu AMP na konci roku 2022 eviduje 53 pozitivních případů afrického moru prasat v populaci divočáků. Z toho na Frýdlantsku 52 (45 uhynulých a 7 ulovených). Stejná nákaza byla potvrzena i u jedince uloveného na Českolipsku. 
SVS upozorňuje, že v souvislosti s vývojem nákazové situace dochází od 22. 8. 2023 k drobné změně. Katastry Bílý Potok pod Smrkem a Hejnice, které až dosud spadaly do tzv. uzavřeného pásma I, budou nově spadat do uzavřeného pásma II, kde platí o něco přísnější pravidla například pokud jde o přesuny chovaných prasat nebo zacházení se zvěřinou.  Důvodem této změny jsou nálezy pozitivních kusů v blízkosti hranic obou pásem a tím vyšší riziko výskytu infekčních kusů. 

Od 1. 7. 2023 do 1. 8. 2023 
Nákaza byla postupně potvrzena u tří kusů nalezených v katastrálním území Horní Pertoltice (jeden nález z 16. 7. 2023 a dva z 25. 7. 2023). Africký mor prasat byl potvrzen také u dvou ulovených prasat divokých (první uloven 24. 7. v oblasti Poustka u Frýdlantu, druhý téhož dne v Raspenavě). Celkem tedy Státní veterinární správa od prvního výskytu AMP na konci roku 2022 eviduje 50 případů afrického moru prasat v populaci divočáků. Z toho na Frýdlantsku 49 (44 uhynulých a 5 ulovených). Stejná nákaza byla potvrzena i u jedince uloveného na Českolipsku. 

27. 6. 2023 
Africký mor prasat potvrzen u uhynulého kusu nalezeného v lokalitě Krásný Les u Frýdlantu.

21. 6. 2023 
Od 14. do 21. června byl africký mor prasat (AMP) nově potvrzen u čtyř uhynulých divočáků na Frýdlantsku v Libereckém kraji. Jednalo se dva kusy nalezené v katastru Horní Pertoltice, jeden nález pocházel z pastviny poblíž Poustky u Frýdlantu a poslední pozitivní prase divoké bylo objeveno ve vojenské honitbě Chlum (u Raspenavy). Celkem k dnešnímu dni Státní veterinární správa eviduje 43 pozitivních kusů prasat divokých, z toho je 40 uhynulých a 3 ulovené. Na Českolipsku se stále vyskytuje pouze jeden pozitivní střelený kus. 

14. 6. 2023 
Od pátku 16. června se mění mimořádná veterinární opatření ve vztahu k africkému moru prasat (AMP) platná pro oblast tzv. uzavřených pásem II. Ta jsou v současné době v České republice dvě. První z nich se nachází ve Frýdlantském výběžku, druhé okolo obce Hradčany na Českolipsku, tedy okolo míst prvních nálezů afrického moru prasat u uhynulých či ulovených prasat divokých. Nová nařízení upravují zejména pravidla pro manipulaci s ulovenými či uhynulými divočáky. 

14. 6. 2023 
V období od 7. do 14. června byl africký mor prasat (AMP) nově potvrzen u deseti uhynulých a jednoho uloveného divočáka na Frýdlantsku v Libereckém kraji. Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Jihlava nejprve potvrdilo nákazu u kusu uloveného 3. června v honitbě Raspenava – Peklo. Nakažených bylo také šest uhynulých jedinců nalezených v katastru Horních Pertoltic a jeden kus nalezený v Černousích, které s Horními Pertolticemi sousedí. Další nálezy uhynulých těl, u nichž byla zjištěna následně nákaza pocházely z lokalit Krásný Les, Lázně Libverda a Raspenava. Od začátku loňského prosince byla nákaza potvrzena u 38 uhynulých či ulovených divočáků na Frýdlantsku. Vedle toho SVS eviduje pouze jeden případ na AMP pozitivního prasete divokého uloveného na Českolipsku poblíž Mimoně, který byl potvrzen na začátku května.

7. 6. 2023 
Vyšetření v jihlavském Státním veterinárním ústavu potvrdilo nákazu africkým morem prasat u šesti ze sedmi uhynulých divočáků nalezených v okolí Horních Pertoltic na Frýdlantsku. Po nálezu uhynulého selete uprostřed jmenované obce z 29. května (SVS o nálezu informovala již 5. 6.) se místní myslivci rozhodli prohledat oblast kolem obce a postupně nalezli sedm uhynulých těl. Dle vyjádření myslivců žije v oblasti početná populace divočáků. Od začátku loňského prosince byla nákaza potvrzena u 27 uhynulých či ulovených divočáků na Frýdlantsku. Vedle toho SVS eviduje pouze jeden případ pozitivního prasete divokého uloveného na Českolipsku poblíž Mimoně, který byl potvrzen na začátku května. 

5. 6. 2023 
V týdnu od 29. 5. do 4. 6. byl AMP potvrzen u dvou kusů uhynulých prasat divokých. Jednalo se o divočáky nalezené v katastrálním území Horních a Dolních Pertolticích. Od začátku loňského prosince byla nákaza potvrzena u 21 uhynulých či ulovených divočáků na Frýdlantsku. 

1. 6. 2023 
Státní veterinární správa (SVS) dnes mění mimořádná veterinární opatření v oblasti kolem Hradčan u Mimoně v Libereckém kraji, kde byl na začátku května potvrzen ulovený divočák nakažený africkým morem prasat (AMP). V návaznosti na příslušnou legislativu platnou v EU se mění název oblasti o výměře přes 230 km² z „pásma infekce“ na „uzavřené pásmo II“. V oblasti přestává dnešním dnem platit zákaz lovu volně žijící zvěře, končí zákaz vstupu veřejnosti mimo vyznačené cesty.

26. 5. 2023 
V tomto týdnu byl AMP potvrzen u dalších tří kusů nalezených uhynulých prasat divokých. Jednalo se o kus nalezený v honitbě Bulovka – Obora v katastrálním území Dolní Pertoltice. Druhý kus byl nalezený v honitbě Nové Město, třetím případem byly kosterní zbytky nalezené v honitbě Lázně Libverda. Od začátku loňského prosince tak byla nákaza potvrzena u 19 uhynulých či ulovených divočáků v Libereckém kraji. 

16. 5. 2023  
Počínaje dnešním dnem se rozšiřuje nárazníkové pásmo (tzv. uzavřené pásmo I) okolo pásma infekce, které bylo stanoveno na základě výskytu afrického moru prasat (AMP) u divokého prasete uloveného v katastru obce Hradčany nad Ploučnicí na Českolipsku. K původním 65 katastrálním územím o celkové výměře 531 km² nově přibylo 103 katastrálních území. V celém pásmu platí mimořádná veterinární opatření. Lovit prasata divoká zde mohou pouze předem proškolení lovci. Každý, ať už ulovený či nalezený divočák v oblasti musí být povinně vyšetřen na africký mor prasat. Lovci mají nárok na zástřelné. Regulovány jsou zde přesuny domácích prasat a vepřového masa i zvěřiny z divočáků z oblasti.

15. 5. 2023  
V blízkosti obcí Jindřichovice a Nové Město pod Smrkem na Frýdlantsku byly nalezeny dva uhynulé kusy prasete divokého. Vyšetření ve Státním veterinární ústavu Jihlava u nich prokázalo africký mor prasat (AMP). Od počátku výskytu nákazy zkraje loňského prosince jde o 15. a 16. případ na Frýdlantsku. Nové nálezy nemají žádný vliv na platnost již dříve vydaných mimořádných veterinárních opatření. Mimo Frýdlantského výběžku byla nákaza potvrzena minulý týden také zhruba o 50 km dále od této oblasti u uloveného divočáka v Hradčanech u Mimoně na Českolipsku. 

28. 4. 2023 
V katastru vesnice Předlánce (součást obce Višňová) na Frýdlantsku bylo nalezeno uhynulé prase divoké, u kterého následně vyšetření ve Státním veterinární ústavu Jihlava potvrdilo africký mor prasat. Od počátku výskytu nákazy zkraje loňského prosince jde o dvanáctý případ ve stejné oblasti, v tzv. uzavřeném pásmu II. V platnosti tak zůstávají již vydaná mimořádná veterinární opatření.

26. 4. 2023 
Další případ afrického moru prasat (AMP) u prasete divokého nalezeného v katastrálním území obce Černousy ve Frýdlantském výběžku, potvrdilo vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Jihlava. Od počátku návratu nákazy na území ČR začátkem loňského prosince se jedná o jedenáctý případ ve stejné oblasti, v tzv. uzavřeném pásmu II. V deseti případech byla nákaza potvrzena u uhynulého, v jednom u uloveného divočáka. Vzhledem k tomu že se nejedná o nález mimo uzavřená pásma, nemění se již dříve vydaná mimořádná veterinární opatření.

31. 3. 2023 
Vyšetření ve Státní veterinárním ústavu Jihlava  potvrdilo další případ afrického moru prasat (AMP) u prasete divokého. Pozitivně testovaný kus byl nalezen v katastrálním území obce Horní Řasnice (podobně jako předchozí dva kusy z 27. 3.) na Frýdlantsku v Libereckém kraji. Od počátku opětovného výskytu nákazy na území České republiky začátkem loňského prosince se jedná o desátý případ ve stejné oblasti, v tzv. uzavřeném pásmu II. V devíti případech byla nákaza potvrzena u uhynulého, v jednom u uloveného divočáka. Vzhledem k tomu že se ani v tomto případě nejedná o nález mimo uzavřená pásma, nemění se již dříve vydaná mimořádná veterinární opatření.

27. 3. 2023 
V katastru obce Horní Řasnice na Frýdlantsku byly nalezeny dva uhynulé kusy prasete divokého, u kterých následně vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Jihlava potvrdilo africký mor prasat (AMP). Od počátku výskytu nákazy zkraje loňského prosince jde o osmý a devátý případ ve stejné oblasti, v tzv. uzavřeném pásmu II. Vzhledem k tomu že se nejedná o nález mimo uzavřené pásmo II, zůstávají platná již vydaná mimořádná veterinární opatření.

10. 3. 2023 
Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu potvrdilo africký mor prasat u prasete divokého uloveného v honitbě Nové Město pod Smrkem. Jedná se o první potvrzený případ nákazy u uloveného prasete divokého v Libereckém kraji. 
Nákaza byla v tomto týdnu potvrzena také u uhynulého divočáka nalezeného v katastrálním území Horní Řasnice. Uhynulé tělo bylo nalezeno pouhých 80 metrů od místa nálezu jednoho z předchozích nakažených kusů (předchozí kus byl nalezen 6. 2. 2023). Jedná s o šestý případ v oblasti u uhynulého prasete divokého od začátku loňského prosince. Ostatky všech nakažených divočáků byly nalezeny na území tzv. uzavřeného pásma č. II na Frýdlantsku. Platná mimořádná veterinární opatření se proto v tuto chvíli nijak nemění.  Místní myslivci se po dohodě s Krajskou veterinární správou pro Liberecký kraj v průběhu víkendu pokusí lokalitu okolo místa posledního nálezu důkladně prohledat.
Nálezy potvrzují, že se nákaza v populaci volně žijících prasat ve Frýdlantském výběžku nadále vyskytuje. SVS proto apeluje zejména na myslivce a chovatele prasat domácích, aby dodržovali platná mimořádná veterinární opatření a zásady biologické bezpečnosti. AMP se stále vyskytuje pouze u volně žijících prasat divokých. V chovech domácích prasat nebyla v ČR tato nákaza dosud nikdy potvrzena.

21. 2. 2023
Poblíž obce Ludvíkov pod Smrkem na Frýdlantsku bylo nalezeno uhynulé volně žijící prase (divoké), u kterého se následně potvrdil africký mor prasat (AMP). Od počátku výskytu nákazy zkraje loňského prosince jde o pátý podobný  případ ve stejné oblasti. U uhynulého volně žijícího prasete nalezeného jako všechny předchozí kusy v tzv. uzavřeném pásmu II potvrdilo virus AMP vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Jihlava (Národní referenční laboratoř pro AMP). Vzhledem k tomu že se nejedná o nález mimo uzavřené pásmo II, nemění Státní veterinární správa (SVS) platná mimořádná veterinární opatření (MVO). Nález potvrzuje, že se nákaza v populaci volně žijících prasat ve Frýdlantském výběžku nadále vyskytuje. SVS proto apeluje zejména na myslivce a chovatele prasat domácích, aby dodržovali platná MVO a zásady biologické bezpečnosti. AMP se stále vyskytuje pouze u prasat volně žijících, zatímco u domácích prasat nebyla tato nákaza nikdy v ČR potvrzena.

10. 2. 2023
Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Jihlava potvrdilo virus afrického moru prasat (AMP) u uhynulého prasete divokého nalezeného v uzavřeném pásmu II na Frýdlantsku. Uhynulý divočák byl nalezen nedaleko obce Horní Řasnice. Od prvotního pozitivního výskytu na počátku loňského prosince jde o čtvrtý případ pozitivního divočáka na AMP. Vzhledem k tomu že se nejedná o nález mimo vytyčenou oblast (uzavřené pásmo II), nechystá Státní veterinární správa aktuálně změnu mimořádných veterinárních opatření. Nálezy jsou však potvrzením, že se nákaza v oblasti vyskytuje a je proto nutné nařízení SVS dodržovat.

20. 1. 2023
Státní veterinární správa (SVS) dnes vydala nařízení, které mění mimořádná veterinární opatření v oblasti kolem Jindřichovic pod Smrkem na Frýdlantsku, kde byli v prosinci 2022 a letos v lednu nalezeni uhynulí divočáci nakažení africkým morem prasat (AMP). V návaznosti na příslušnou legislativu platnou pro celou Evropskou Unii se mění název oblasti o výměře bezmála 200 km² z „pásma infekce“ na „uzavřené pásmo II“. V oblasti přestává dnešním dnem platit zákaz lovu volně žijící zvěře, končí zákaz vstupu veřejnosti mimo vyznačené cesty. Z oblasti bude možno po obdržení povolení od SVS přesouvat divoká prasata a vepřové produkty. Podrobnosti v tiskové zprávě.

5. 1. 2023
Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Jihlava potvrdilo virus afrického moru prasat (AMP) u dvou uhynulých prasat divokých nalezených v pásmu infekce na Frýdlantsku. Uhynulá těla divočáků našli myslivci nedaleko Nového Města pod Smrkem, kde byl na přelomu loňského listopadu a prosince nalezeno uhynulé nakažené sele divočáka. Od prvotního pozitivního výskytu jsou aktuální nálezy v pásmu infekce první uhynulí divočáci, kteří zde byli od počátku prosince dohledáni. Jelikož se nejedná o nálezy mimo vytyčenou oblast, nechystá Státní veterinární správa aktuálně změnu mimořádných veterinárních opatření. Nálezy jsou však potvrzením, že se nákaza v oblasti vyskytuje a je proto nutné dodržovat nařízení SVS.

Nařízení vydaná SVS

  • Mimořádná veterinární opatření (MVO) – Zrušení pásma infekce a vymezení uzavřeného pásmo II – SVS/2023/010433-L
  • Mimořádné veterinární opatření (MVO) platné pro celou ČR – Přemisťování domácích prasat chovaných mimo uzavřené pásma do uzavřených pásem – SVS/2022/168121-G
  • Mimořádné veterinární opatření (MVO) – Vymezení uzavřeného pásma I na Liberecku – SVS/2022/163610-L
  • Zrušeno: Mimořádné veterinární opatření (MVO) – Vymezení pásma infekce na Liberecku – SVS/2022/157681-L
  • Stále platná mimořádná veterinární opatření (MVO) pro celou ČR – AMP (úplné znění nařízení)
  • Mimořádné veterinární opatření (MVO) – Zrušení oblasti s intenzivním odlovem prasat divokých podél hranic ČR s Polskem – SVS/2022/158214-G

Školení pro myslivce – online kurz

Státní veterinární správa (SVS) připravila v souvislosti s výskytem AMP na území ČR online kurz pro myslivce. Do kurzu, který je v rámci E-learningového portálu SVS, se můžete přihlásit zde. Příručka pro přístup je k dispozici zde.

Formuláře, dokumenty a osvědčení

Veterinární osvědčení pro přemístění živých prasat a zárodečných produktů, a pro přepravu živočišných produktů a vedlejších živočišných produktů naleznete v Online formulářích.

Mapy 

Mapa uzavřeného pásma I (modrá barva) a uzavřeného pásma II (růžová barva)

uzavřené pásmo I a II


Mapa s nálezy pozitivních prasat divokých na Frýdlantsku

Mapa pozitivní 


Prevence proti africkému moru prasat

Informace o nákaze

Legislativa

Legislativa a další podklady pro přijímaná opatření v souvislosti s AMP (sekce obsahuje nařízení Evropského parlamentu, Rady (EU) a Komise (EU), dále regionalizaci České republiky a zákon č. 166/1999 Sb.).

Tiskové zprávy


Archiv

 
Zdroj: SVS