Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-48-tyden-2025/
Vydáno: 12. 12. 2025
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/RASFF_logo_velke_napis_orez-e1681482166460-300x112.jpg 300w" alt="" width="550" height="206" class="wp-image-38693" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 48. týdnu 2025: 24. 11. – 30. 11. 2025 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabulce j ...
https://bezpecnostpotravin.cz/nova-evropska-smernice-o-potravinovem-odpadu-je-nesmyslna-potravinarske-podniky-uz-nyni-provozuji-efektivni-vyrobni-systemy/
Vydáno: 12. 12. 2025
Autor: PK ČR
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/mlekarna_linka_orez_m-300x171.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/mlekarna_linka_orez_m-768x437.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/mlekarna_linka_orez_m.jpg 1215w" alt="" width="1024" height="583" class="wp-image-51020" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Potravinářská komora ČR upozorňuje na nesmyslnost povinného cíle Evropské unie snížit do roku 2030 potravinový odpad u zpracovatelů a výrobců o 10 %. Podle Komory již podniky v mnoha případech provozují velmi efektivní výrobní systémy s minimálním odpadem. Potravináři naopak kritizují stávající metodiku měření, která je v praxi obtížně realizovatelná. Vyžaduje totiž odhad množství a koeficienty, což způsobuje značné nepřesnosti.
Potravinářská komora ...
https://bezpecnostpotravin.cz/mikrojehlickovy-system-dodava-biohnojivo-primo-do-rostlin/
Vydáno: 12. 12. 2025
Autor: Gate2Biotech
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/12/veda_rostlina-pod-mikroskopem_orez-300x167.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/12/veda_rostlina-pod-mikroskopem_orez-768x429.jpg 768w" alt="" width="901" height="503" class="wp-image-88841" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Badatelé National University of Singapore (NUS) vyvinuli rozpustné náplasti s mikrojehličkami, které dodávají biohnojivo do rostlinných tkání.
Skleníkové experimenty s čínským zelím a kadeřavou kapustou potvrdily, že rostliny rostou s těmito náplastmi rychleji (biomasa lodyhy, listová plocha a výška rostliny), než standardně hnojené rostliny. Přitom rostliny s náplastmi spotřebují o nejméně 15 procent méně biohnojiva.
Náplasti s mikrojehličkami cílí na přesnější a efektivnější hnojení, pokud možno s menšími dopady na ...