Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/brazilie-schvalila-komercializaci-a-pestovani-gmo-psenice/
Vydáno: 22. 5. 2023
Autor: BIOTRIN
Foto: Shutterstock
Po důkladném vyhodnocení všech rizik umožnila brazilská Komise pro národní biobezpečnost (National Biosafety Commission) pěstovat a uvést na trh geneticky modifikovanou variantu pšenice HB4. Do této varianty byl vnesen transkripční faktor hahb-4 pocházející ze slunečnice roční, který se váže na část genomu umožňující reakci na dehydrataci. Rostlina je tedy mnohem odolnější vůči nedostatku vody.
Tato technologie, která byla použita také pro zlepšení vlastností sóji luštinaté, dokáže v suchých oblastech zvýšit výnos až o 40 %. Její pěstování v subtropických oblastech navíc umožňuje střídání plodin v rámci jednoho roku – pšenice v obdobích sucha a letních luskovin v době, kdy je vody dostatek.
Použití pšenice HB4 pro potraviny a krmiva bylo v Brazílii povoleno již od roku 2021. Pěstovat se však zatím mohla pouze v Argentině. Obě tyto země patří v rámci Jižní Ameriky mezi největší pěstitele pšenice. Samotná Brazílie ji pěstuje na 2-3 milionech hektarů půdy a spolu s Argentinou pokrývají 90 % produkce celého kontinentu. Je ve ...
https://bezpecnostpotravin.cz/cizinec-na-jihu-cech-vezl-do-rakouska-potraviny-neznameho-puvodu-a-tyrane-ryby/
Vydáno: 23. 5. 2023
Autor: SVS
Foto: SVS
Veterinární inspektoři z Jihočeského kraje spolu s pracovníky tamního Celního úřadu odhalili při společné kontrole v Kaplici dodávku přepravující ve zcela nevhodných podmínkách živé a mrtvé ryby, další živé vodní živočichy a potraviny živočišného původu. Podle vyjádření řidiče dodávky (cizího státního příslušníka) směřovala zásilka do Rakouska. Většinu produktů vezl z pražské tržnice SAPA vozidlem, které nebylo vybaveno chladícím zařízením.
V jednom z termoboxů cizinec přepravoval 12 kaprů, které zakoupil cestou v jižních Čechách. Na rybách byly zjevné známky po provedeném omráčení úderem tupým předmětem na temeno hlavy, kapři nebyli vykrveni. Deset kaprů bylo v době kontroly mrtvých. Dva kusy však stále jevily známky života, konkrétně nouzové dýchání a zachovalý oční reflex. Kontrolované osobě bylo na místě nařízeno okamžitě dva žijící kapry usmrtit a ukončit tak jejich utrpení.
Kromě kaprů vezla dodávka také 15 kilogramů živých krabů a&n ...
https://bezpecnostpotravin.cz/rozumime-oznacovani-potravin-aneb-jak-se-vyznat-v-informacich-na-obalech-potravin/
Vydáno: 23. 5. 2023
Autor: Akademie kvality, SZIF
Ilustrace: akademiekvality.cz
Pro Čechy je kvalita potravin dlouhodobě jeden z klíčových faktorů, podle kterého se rozhodují při nákupu. Vyplývá to z výzkumu nákupního chování , ve kterém 92 % respondentů uvedlo, že se při výběru potravin zajímají o kvalitu. Jde jim především o to, aby jídlo bylo čerstvé, zralé, bez umělých náhražek a přídatných látek. Češi se ale čím dál více také zajímají o původ potravin a studují informace uvedené na obalech.
Zorientovat se v kvalitě potravin mohou snadno díky informacím na etiketách obalů. Tyto informace podléhají poměrně přísným pravidlům, a proto je dobré se v nich umět orientovat. Kromě informací uvedených na etiketě pomáhají ke snadnějšímu rozhodování i loga s označením kvality na obalech. Pro téměř dvě třetiny respondentů z uvedeného výzkumu je ukazatelem kvality značka Klasa. Tu získávají výjimečně kvalitní produkty v porovnání s dalšími běžně dostupnými potravinami. Toto označení pomáhá s výběrem čerstvých, zralých potravin bez umělých ná ...