https://bezpecnostpotravin.cz/svs-odhalila-v-olomouckem-kraji-nelegalni-sklad-potravin/
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/20.10.2023_Prostory-skladu-229x300.png 229w" alt="" width="605" height="794" class="wp-image-47113" style="box-sizing: border-box; height: 338.698px; max-width: 100%; border: 0px; display: block; vertical-align: bottom; width: 258.083px; flex: 1 0 0%; object-fit: cover;" decoding="async" loading="lazy" data-id="47113" />
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/20.10.2023_Prosle-krevety-urcene-k-likvidaci-243x300.png 243w" alt="" width="601" height="742" class="wp-image-47114" style="box-sizing: border-box; height: 338.698px; max-width: 100%; border: 0px; display: block; vertical-align: bottom; width: 258.083px; flex: 1 0 0%; object-fit: cover;" decoding="async" loading="lazy" data-id="47114" />
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/20.10.2023_Ulozene-potraviny-237x300.png 237w" alt="" width="601" height="761" class="wp-image-47115" style="box-sizing: border-box; height: 338.698px; max-width: 100%; border: 0px; display: block; vertical-align: bottom; width: 258.083px; flex: 1 0 0%; object-fit: cover;" decoding="async" loading="lazy" data-id="47115" />
Veterinární inspektoři z Olomouckého kraje odhalili v Lipníku nad Bečvou nelegální sklad potravin. V něm se nacházelo bezmála 17 tun potravin živočišného původu (zejména ryby, mořské plody, hovězí a drůbeží maso) a 4 000 kusů vajec. Část potravin byla prošlá. Provozovateli hrozí ve správním řízení sankce ve výši až 500 000 Kč.
Státní veterinární správa (SVS) zakázala uvádět produkty z uvedeného skladu na trh.
Ve skladu se mimo jiné nacházelo okolo 75 kg krevet různých šarží s prošlými daty použitelnosti. Inspektoři je na místě znehodnotili a provozovateli skladu nařídili tyto zdravotně závadné potraviny neškodně zlikvidovat na jeho náklady v asanačním podniku.
Živočišné produkty z neschváleného zařízení představují potenciální riziko pro jejich spotřebitele. Při provozování neschváleného skladu není zaručeno dodržování platné legislativy, zejména skladovacích podmínek, dodržování správné hygienické praxe a systémů založených na analýze nebezpečí (tzv. HACCP) či plnění požadavků na personál z hlediska odbornosti a zdravotního stavu.
Součástí byl i sklad s neřízenou teplotou, kde v době kontroly nebyly nalezeny potraviny živočišného původu, zde byly zjištěny vážné hygienické nedostatky. Rovněž manipulační chodby a sociální zařízení nesplňovaly standardy potravinářského podniku.
Vzhledem k tomu, že ve skladu jsou skladovány také potraviny jiného než živočišného původu, předala SVS podnět k došetření také Státní zemědělské a potravinářské inspekci.
Petr Vorlíček
tiskový mluvčí SVS
Zdroj: SVS
