https://bezpecnostpotravin.cz/potravinarsky-uterek-hmyz-jako-nova-potravina-a-krmivo/

Vydáno: 25. 10. 2023
Autor: ÚZEI
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/hmyz_larvy-hromadka-300x140.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/hmyz_larvy-hromadka-768x359.png 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/hmyz_larvy-hromadka.png 1073w" alt="" width="1024" height="479" class="wp-image-40643" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" decoding="async" loading="lazy" />
Foto: Shutterstock

Česká potravinářská společnost z. s. a Ústav zemědělské ekonomiky a informací Vás zvou na odbornou akci pořádanou v rámci potravinářských úterků, která se koná dne 31. 10. 2023 od 14:30 hod. v Klubu techniků na Novotného lávce č. 5, v Praze 1, v místnosti č. 318 ve 3. p. na téma: „Hmyz jako nová potravina a krmivo“

Přednášející: Prof. Ing. Lenka Kouřimská, PhD.
ČZU, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů

ABSTRAKT
Podle prognóz by koncem roku 2050 mělo být na planetě přes 9,7 miliardy obyvatel. V souvislosti s tím by bylo třeba navýšit produkci potravin o 60-70 %, což vytváří tlak na hledání alternativních zdrojů potravin, zejména živočišných proteinů. Jedním z možných řešení je hmyz jako nová potravina a krmivo. Je zajímavým zdrojem proteinů, lipidů a jiných biologicky aktivních látek.
Při uvádění hmyzu na trh jako nové potraviny je třeba vzít v potaz i některé nevýhody jeho konzumace hmyzu, zejména alergenicitu.
Legislativně jsou aktuálně na seznamu nových potravin uvedeny čtyři druhy hmyzu v různých formách. Osm druhů hmyzu je povoleno jako krmivo pro zvířata. Zároveň je hmyz legislativně i hospodářské zvíře.
Nutriční hodnotu hmyzu ovlivňuje řada faktorů, mezi nejdůležitější patří druh a vývojové stádium, geografické a klimatické podmínky a přijímaná potrava.

Účast na přednášce je bezplatná a bez předchozí registrace.

Zdroj: ÚZEI