https://bezpecnostpotravin.cz/nova-polozka-v-nbt-knihovne-pomerance-odolne-k-rostlinnemu-patogenu-xcc/

Vydáno: 26. 10. 2023
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/pomerance_sad_orez-300x184.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/pomerance_sad_orez-768x472.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/pomerance_sad_orez-1536x944.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/pomerance_sad_orez-2048x1259.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="630" class="wp-image-47376" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" decoding="async" loading="lazy" />
Foto: Shutterstock

Pomeranče jsou jedním z nejčastěji využívaných citrusových plodů v potravinářství. Bohužel mohou být napadeny bakterií Xanthomonas citrii spp. citri (Xcc), která způsobuje tzv. rakovinu citrusů. Toto onemocnění se projevuje poškozením listů, plodů i stonků, má značný ekonomický dopad a účinný lék zatím neexistuje.

Vědci se proto snaží vyvinout odrůdy citrusů, které by byly odolné vůči této hrozbě. Jednou z nich je GE-LOB1 pomeranč, pomerančovník čínský, upravený za použití techniky CRISPR-Cas9. U této odrůdy se úspěšně podařilo deaktivovat gen lob1, který je cílem bakterie Xcc a zlepšila se tak odolnost této odrůdy vůči rakovině citrusů. Tato inovace představuje důležitý krok směrem k ochraně tolik oblíbených citrusů.

Více na: Editací vylepšený pomeranč GE-LOB1 odolný k rostlinnému patogenu Xcc

Zdroj: BIOTRIN