https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/obezita_tloustka_orez-300x168.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/obezita_tloustka_orez-768x431.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/obezita_tloustka_orez-1536x863.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/obezita_tloustka_orez-2048x1150.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="575" class="wp-image-47459" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" decoding="async" loading="lazy" />Společnost pro výživu publikovala původní práci „Jak po zhubnutí udržet tělesnou hmotnost a vyhnout se jojo efektu dle metodiky společnosti STOB?“ (2. díl) v časopise „Výživa a potraviny“ 5/2023.
Jojo efekt
Mnoho lidí úspěšně zhubne, ale váhové úbytky si z nich bohužel udrží jen malé procento. Prevenci jojo efektu je třeba pojmout komplexně. Téma udržení tělesné hmotnosti po zhubnutí z pohledu odborníka na výživu bylo probráno v minulém čísle časopisu Výživa a potraviny 4/2023. V tomto 2. díle je prevence jojo efektu probírána zejména z pohledu psychologa. Konkrétní efektivní postupy vycházejí z odborné literatury a z mnohaletých zkušeností odborníků ze STOBu získaných při terapii nadváhy a obezity s mnoha tisíci klienty.
- Celý článek „Jak po zhubnutí udržet tělesnou hmotnost a vyhnout se jojo efektu dle metodiky společnosti STOB?“ (2. díl) (PDF)
Autorka: Ing. Lenka Vymlátilová, společnost STOB (STop OBezitě), Praha
Zdroj: Společnost pro výživu
