https://bezpecnostpotravin.cz/chemicke-latky-vylucovane-koreny-kukurice-ovlivnuji-vynos-psenice/

Vydáno: 4. 12. 2023
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/kukurice_v_orez-300x169.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/kukurice_v_orez-768x433.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/kukurice_v_orez-1536x866.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/kukurice_v_orez-2048x1155.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="577" class="wp-image-38475" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: Shutterstock

Vědci z Ústavu rostlinných věd (IPS) na univerzitě v Bernu prokázali, že určité metabolity vylučované kořeny kukuřice mají vliv na kvalitu půdy, což se dále projevilo zvýšením výnosů pšenice na této půdě o více než 4 %. Přestože výsledky několika polních pokusů ukazují na určitou variabilitu těchto účinků, dlouhodobě by tato zjištění mohla přispět k udržitelnějšímu pěstování obilovin, a to bez potřeby dalších hnojiv, a dokonce i pesticidů, neboť bylo zároveň zaznamenáno nižší napadení některými škůdci.

Rostliny produkují širokou škálu chemických látek, z nichž některé se uvolňují do půdy a tím ovlivňují její kvalitu. Jednou z těchto chemických látek jsou benzoxazinoidy, které jsou vylučovány kořeny kukuřice. Předchozí studie provedená IPS naznačila, že tyto látky mají vliv na složení mikroorganismů v půdě, což může následně ovlivnit růst rostlin. Jejich současná studie se tak zaměřila na ověření, zda tyto interakce mohou probíhat i v reálných zemědělských podmínkách. Tento typ polních experimentů je nezbytný pro posouzení praktického využití základního výzkumu a zhodnocení potenciálních přínosů pro zemědělskou praxi.

Během dvouletého polního experimentu byly pěstovány dvě linie kukuřice, z nichž pouze jedna produkovala benzoxazinoidy. Následně byly na stejných půdách pěstovány tři odrůdy ozimé pšenice. Získané výsledky naznačují, že uvolňování benzoxazinoidů může pozitivně ovlivnit klíčení, růst i výnos plodin. Zda tyto účinky skutečně výrazně ovlivní celkovou produktivitu a udržitelnost zemědělství však vyžaduje další podrobné zkoumání, neboť výnosy jsou ovlivněny mnoha jinými faktory. 

Vědci rovněž provedli rozsáhlé analýzy půdy a kořenů, což vedlo ke zjištění, že rostliny produkující benzoxazinoidy hromadily tyto látky a jejich degradační produkty především v půdě blízko svých kořenů. Dále bylo také prokázáno, že zmíněné benzoxazinoidy ovlivňují společenstvo bakterií a hub v kořenech kukuřice i na nich samotných

Pro ověření vlivu půdních vlastností provedl výzkumný tým ve spolupráci s Basilejskou univerzitou a společností Agroscope další dvouletý polní pokus. Výsledky ukázaly, že chemické složení půdy a mikroorganismů na daném poli se výrazně lišilo, a vliv benzoxazinoidů na růst a odolnost pšenice závisel na těchto rozdílných složeních. Lepší pochopení vlivu půdních vlastností na vzájemné interakce mezi rostlinou a půdou je klíčové z hlediska budoucího využití v udržitelném zemědělství.

Zdroje: 

Zdroj článku: BIOTRIN