https://bezpecnostpotravin.cz/mohou-mikrobi-pomoci-v-boji-s-plastovym-odpadem/
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/plastove-nadobi_orez_m-300x139.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/plastove-nadobi_orez_m-768x355.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/plastove-nadobi_orez_m.jpg 1500w" alt="" width="1024" height="473" class="wp-image-49370" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Vědcům z Univerzity v Edinburghu se podařilo upravit bakterii Escherichia coli tak, aby dokázala účinně přeměnit odpad z polyethylentereftalátu (PET) na kyselinu adipovou. Tato kyselina se obvykle vyrábí z fosilních paliv pomocí energeticky náročných procesů a používá se k výrobě nylonových materiálů, léků a aromat.
Tento tým vědců už dříve dokázal geneticky upravit E. coli za účelem přeměny hlavní složku starých PET lahví, kyseliny tereftalové, na něco chutnějšího a cennějšího – sloučeninu s vanilkovou příchutí, vanilin.
V nové studii byla kyselina tereftalová získána z vyřazených plastových láhví a povlaku obalových etiket. K transformaci meziproduktu kyseliny mukonové na kyselinu adipovou byl použit palladiový katalyzátor a druhý typ geneticky upravené E. coli, která je schopna produkovat plynný vodík.
Bylo zjištěno, že připojení upravených mikrobiálních buněk k alginátovým hydrogelovým kuličkám celkově zlepšilo jejich účinnost, a až 79 % kyseliny tereftalové se přeměnilo na kyselinu adipovou. V budoucnu by se vědci rádi zaměřili na biosyntézu složitějších produktů a mikrobi by se tak skutečně mohli stát novou nadějí v boji proti odpadům z plastu.
Zdroje:
- https://www.sciencedaily.com/releases/2023/11/231101134747.htm
- https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acscentsci.3c00414
- https://www.chemeurope.com/en/news/1181943/plastic-eating-bacteria-turn-waste-into-useful-starting-materials-for-other-products.html
Zdroj článku: BIOTRIN
