https://bezpecnostpotravin.cz/kontroly-opakovane-potvrzuji-vysokou-kvalitu-potravin-ocenenych-znackami-klasa-a-regionalni-potravina-2/

Vydáno: 18. 1. 2024
Autor: SZPI
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/KLASA_lista_2024_orez-300x147.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/KLASA_lista_2024_orez-768x377.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/KLASA_lista_2024_orez.jpg 1160w" alt="" width="1024" height="502" class="wp-image-50833" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />

Potravinářská inspekce pravidelně uskutečňuje kontrolní akce se zaměřením na potraviny oceněné značkami KLASA a Regionální potravina. Výsledky za rok 2023 potvrdily, obdobně jako v minulých letech, jejich velmi vysokou jakost a bezpečnost. Z hlediska zjištění SZPI se jedná o jednu z nejméně problematických kategorií potravin. U ostatních kategorií potravin inspektoři zjišťují až řádově vyšší podíly nevyhovujících vzorků.

V loňském roce inspektoři SZPI hodnotili celkem 183 šarží potravin oceněných národní značkou kvality KLASA. Všechny hodnocené vzorky vyhověly požadavkům právních předpisů a jakostním požadavkům ve všech hodnocených parametrech.

Dále inspektoři v uplynulém roce hodnotili 80 šarží oceněných značkou Regionální potravina, přičemž pouze 2 šarže nevyhověly požadavkům právních předpisů.

Potraviny oceněné značkami KLASA a Regionální potravina musí splňovat nejen požadavky vyplývající z národní a evropské potravinové legislativy, ale i nadstandardní požadavky vyplývající z podmínek pro používání značky kvality. Jde mj. o vyšší podíl masa u masných výrobků, přísnější regulace v používání sladidel, barviv a dalších aditiv, vyšší nároky při hodnocení chuti a konzistence potraviny atd.

Přehled všech hodnocených vzorků potravin oceněných národní značkou kvality KLASA a značkou Regionální potravina za r. 2023 zveřejnila Potravinářská inspekce na webu Potraviny na pranýři v sekci Tematické kontroly.

Inspektoři SZPI pravidelně kontrolují potraviny oceněné značkou kvality již přes 20 let a výsledky kontrol stabilně potvrzují nejvyšší jakost hodnocených tuzemských potravin.

Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva – tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633 

Zdroj: SZPI