
Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”) za celý letošní leden zkontrolovala 196 provozoven poskytujících stravovací služby (viz graf č. 1). Za zjištěné nedostatky HSHMP uložila 75 finančních sankcí v celkové výši 707 000,- Kč. Ve srovnání s lednem předchozího roku HSHMP za letošní první kalendářní měsíc realizovala o 29 kontrol víc.
Další faktografické údaje z lednových kontrol:
počet kontrol na podnět veřejnosti: | 20 |
nejčastější důvody stížností veřejnosti: | ● nedostatečná provozní hygiena ● nevhodná manipulace s pokrmy |
počet HSHMP nahlášených podnětů s podezřením na vznik zdravotních obtíží po konzumaci pokrmu v podniku stravovacích služeb: | 23 |
počet oprávněných podnětů na zdravotní obtíže: | 13 |
Graf č. 1:

Mezi nejčastější závady zjišťované pražskými hygieniky v lednu v provozovnách poskytujících stravovací služby patřily následující (viz graf č. 2):
► | nedostatky v ochraně potravin a pokrmů před kontaminací; |
► | nedostatky ve stavebně technických požadavcích na potravinářské prostory; |
► | nedostatky v provozní hygieně; |
► | nedostatky v dodržování postupů na zásadách HACCP; |
► | nedostatky v označování rozpracovaných pokrmů; |
► | nedostatky ve skladování potravin. |
Graf č. 2:

Stručná statistická tabulka s počty kontrol, výšemi sankcí – jednotlivá období roku 2024:

Vybrané fotografie z konkrétních kontrol HSHMP za leden 2024 – zdroj fotografií: HSHMP
Foto č. 1 – mastná špína na stěnách v kuchyni

Foto č. 2 – špinavá přepravka a špinavý kráječ v kuchyni

Foto č. 3 – nánosy mastnoty na těsnících gumách u chladícího zařízení v kuchyni

Foto č. 4 – špinavý výrobník ledu s plísní

V Praze 27.2.2024
odbor hygieny výživy a předmětů běžného užívání HSHMP
Zdroj: HSHMP